Bli effektiv i Windows

Vi har skrevet en rekke artikler som handler om å få mest mulig ut av tiden foran PC-en. Her har vi samlet en del av dem.

Publisert
Sist oppdatert

Det vi skriver og produserer her i DinSide forsvinner relativt raskt fra forsidene våre. For noen dagsaktuelle saker er ikke dette noe problem, men i andre tilfeller er det nesten litt trist å se gode artikler bli borte - de kan nemlig være av interesse i årevis etter publiseringsdato.

Du kan riktignok søke i vårt rikholdige arkiv (over 70 tusen artikler), men hvor mange gjør vel det?

Derfor er det fint å kunne grave frem litt gammelt gull en gang i blant. Til i dag har vi samlet en rekke artikler som tar for seg mer effektiv jobbing i Windows - en liten oppsummering vi håper er til glede for både nye og gamle lesere.

Søketips

De fleste av dere vet kanskje at F3-tasten er en snarvei til Windows' interne søk, men standardsøket som metodisk går gjennom hele harddisken er ikke alltid det mest effektive.

Derfor har det også dukket en rekke varianter av Desktop Search, som indekserer filene. Her er kanskje Google sin den mest kjente, men også blant andre Microsoft selv, Yahoo! og AskJeeves har lagd tilsvarende programvare.

Nå klarer vi oss fint med XP en god stund til.
Nå klarer vi oss fint med XP en god stund til. Vis merMange foretrekker Google Desktop Search.

I tillegg har vi den gode X1-klienten, som anbefales å sjekke ut for deg som ennå ikke har lagt din elsk på en av de andre alternativene. Denne kan du lese om i denne artikkelen.

Bruker du forresten Vista har denne et indeksert søk innebygd, og vet du ikke hvordan du får kjapp tilgang til søkelinja får du greie på dette (og en del annet) i 10 smarte Vista-tips.

Tastaturet er kjappest

Å ha fingrene på tastaturet er ikke bare noe du må når du søker etter filer eller skriver inn nettadresser - faktisk kan det være utrolig effektivt å bruke tastaturet i stedet for å klikke seg rundt med musa. Men da må du selvfølgelig kunne noen hurtigtaster. En oversikt over de vanligste finner du her.

Det finnes også en rekke programmer som kan hjelpe deg å definere egne hurtigtaster til ofte brukte programmer, nettsteder og så videre. Her kan vi anbefale Qliner Hotkeys.

Launchy er enkelt, men er også for avanserte brukere.
Launchy er enkelt, men er også for avanserte brukere. Vis mer


Launchy!
Når vi først er inne på det å bruke tastaturet må vi også ta med Launchy. Denne lille programoppstarteren indekserer startmenyen, men du trenger ikke stoppe der. Bokmerker, filer og mapper - alt dette kan finnes og startes superkjapt via Launchy, som hvis du bruker det riktig kan være et alternativ til andre søkeprogrammer.

Du kan til og med søke direkte på Internett med dette programmet. En god innføring får du her.

Alternativ startlinje

Dersom det å bruke tastaturet så mye egentlig ikke er din greie (vi har jo tross alt mus for en grunn) har vi også noen alternativer til å klikke seg gjennom startmenyen.

Bli effektiv i WindowsRocketDock for Windows kan du plassere nede, oppe eller på en av sidene.

En dock er kjent for alle dere som har brukt eller bruker Mac OS X. Dette er den lille linja som ligger nederst på skjermen og gjør at du enkelt kan starte opp programmer ved å klikke på riktig ikon. Funksjonaliteten er mye den samme som hurtigstartlinjen i Windows, men den er langt lekrere å se på.

Dock-programmer finnes også for Windows. Den mest kjente er kanskje RocketDock, som vi forresten har omtalt her.

Et godt alternativ er gratisversjonen av ObjectDock.

Mindre skriving

Dersom du skriver mye, og kanskje spesielt dersom det går mye i de samme frasene, finnes det også programmer som fjerner litt av følelsen av å gjenta seg selv. De kan gjøre deg langt mer effektiv både i jobb og privat.

Autohotkey er et slikt program, men vi skal også innrømme at terskelen for å komme i gang med dette programmet kan være litt stor for noen. Derfor bør du kanskje heller sjekke ut Texter, som gir deg et langt enklere grensesnitt.

Finn riktig vindu

Windows betyr jo "vinduer", og det er ikke fritt for at det ved hard jobbing kan bli en del åpne programvinduer hos noen av oss. Problemet er bare å finne tilbake til rett vindu når du trenger det.

De fleste kjenner til å bruke Windows' innebygde Alt+Tab for å kjapt kunne skifte mellom vinduer, men her finnes det også bedre alternativer.

Bli effektiv i WindowsEn av våre favoritter er Switcher, men denne krever Vista med Aero-grensesnittet for å kunne kjøres. Har du ikke det kan du i stedet prøve TaskSwitchXP Pro 2.0 eller DExposE2 Reloaded.

Liten skrivebordsplass?

Flere og flere oppdager hvor flott det er å ha god plass på skrivebordet. Et oppsett med mange skjermer er derfor ikke uvanlig, men er ikke praktisk mulig dersom du for eksempel har en liten bærbar PC.

Men du kan faktisk ha flere virtuelle skrivebord, for eksempel med Shock 4Way 3D. Dette programmet har for øvrig fått en overhaling, norsk språk er lagt til og behovet for lisensnøkkel er fjernet siden vi skrev om det sent i fjor.


Denne artikkelen ble første gang publisert 29. september 2008.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer