Bli en bedre fotograf

Bildene dine må ikke se ut som bildet over. Her er ti nettsteder som kan gjøre fotohverdagen hakket bedre.

Bli en bedre fotograf
Publisert
Sist oppdatert

Mellom deg og meg: Du kan godt hevde at de uskarpe, blasse og strengt tatt fullstendig komposisjonsløse bildene dine er samtidskunst, men vi vet begge at de er et resultat av at den digitale speilrefleksen du kjøpte i sommer kom med en manual som ga deg like mye som lunken tomatsuppe, og at du fremdeles ikke vet forskjell på dybdeskarphet og blender.

Fortvil ikke. Internett er stappfullt av gratis nettsteder som har som sin eneste misjon i livet å hjelpe deg til å bli en bedre fotograf.

Her har du et knippe på ti slike sider, som ikke bare hjelper deg med å holde orden på tekniske begreper, men som også viser deg hvordan du kan gjøre bildene dine bedre etter at de er tatt. Jobben som gjøres på det digitale mørkerommet kan nemlig i mange tilfeller være minst like viktig som jobben som ble gjort i forkant.

1. Digital Photography School

Bli en bedre fotograf

Ikke alle nettsteder kan skryte av å ha et så beskrivende navn som Digital Photography School, men det er nettopp det siden er: En slags miniskole for fotografer på alle nivå.


Med kategorier som "Photography Tips & Tutorial" og "Post Production", i tillegg til en egen seksjon som omhandler fotoutstyr, dekker de de fleste aspekter ved fotografering. Sjekk for eksempel artikkelen som demonstrerer hvordan du kan redusere kamerarystelser uten å bruke stativ - svært nyttig lesning for mange.

2. Photodoto.com

Photodoto er enda en innføringsvennlig fotoside, noe som blant annet understrekes av slagordet Photography is for everyone.

Litt mindre utstyrsfokusert enn Digital Photography School, og med sjarmerende introduksjonsartikler som for eksempel viser hvordan du kan få poden eller podinnen til å interesse seg for foto.

3. About Photography

About.com er egentlig et gigantisk spindelvev av informasjon om alt fra "Gay & Lesbian Travel" til mobiltelefoner, "Celebrity Gossip" og hjertesykdommer, men har også en svær seksjon som omhandler fotografi.

Under "Basics" får du en fin innføring i alt fra knappene og kontrollene på kameraet, til komposisjon og lyssetting, mens utstyrssiden har alt fra kjøpetips til produktanmeldelser.

4. Photojojo

Dette er egentlig et nyhetsbrev som du kan abonnere på, men sakene som følger nyhetsbrevet legges ut på nettsida i et slags bloggformat.

Photojojo konsentrerer seg først og fremst om gjør det selv-løsninger på fotoproblemer du kanskje ikke engang visste du hadde - for eksempel hvordan du gjør om en fjærklemme til et av dine "nyttigste fototilbehør".

5. Photonhead

Bli en bedre fotograf


Enda en relativt generell fototipsside, som skiller seg fra røkla med et blant annet i overkant eksperimentelt design.

Du vil likevel finne artikler som forteller deg om "halvveis-knappetrykket", og råd om hvordan du bør forholde deg til dårlig belysning (hint: undereksponer bildet, rett opp i fotobehandlingsprogram etterpå).

6. Canon Professional Network

Hvis du tåler en dose styrt informasjon, inneholder faktisk Canons fotoentusiastsider en haug med råd og tips og vink.

Du finner for eksempel svært grundige innføringer i noe så tilsynelatende enkelt som autofokus, eller du kan sette av lørdagskvelden til en tosiders artikkel om dybdeskarphet.

7. Nikon Digitutor

Nikon er som Canon heller ingen nøytral aktør når det kommer til digitale kamera, og er kanskje enda tydeligere på merkevarebyggingen enn sin argeste konkurrent.

Her er minikursene og -innføringene kategorisert etter kameratype, så hvis du eier en Nikon D90 finner du tipsene under, nettopp, Nikon D90.

De fleste artiklene er ikke egentlig artikler, men videoinnføringer. Er du, som oss, lei av nettløsninger som ikke tillatter skumming, er video med andre ord ikke helt optimalt for den utålmodige fotograf.

På den annen side: Du vet hva de sier om utålmodige fotografer? Riktig. De tar sannsynligvis dårlige bilder.

8. Pop Photo

Popphoto ser ut til å være mest fokusert på fotoutstyr, med en rekke anmeldelser av kamerahus, objektiver, blitzer og annet fotoutstyr.

Du finner likevel en fyldig, pedagogisk seksjon med hele 74 artikler om alt fra hvordan du skal ta bilder fra stedet som egentlig ikke behøver bli tatt bilde av en gang til - Grand Canyon(!) -, til en innføring i hvordan du kan ta best mulig dyrebilder, eller hvordan du kan ta bil-bilder som ser ut som de er tatt med langt dyrere utstyrt enn det du besitter.

9. Photoshop Daily

Bli en bedre fotograf


Du kan like eller ikke like det, men bildebehandlingsprogrammet Photoshop fra Adobe kommer til å utgjøre flere kapitler når boka om den digitale fotorevolusjonen skal skrives av en historiker om 100 år.

Det er i prinsippet ikke grenser for hva du kan gjøre med et bilde etter at det er tatt, og på Photoshop Daily finner du en haug med tips og tricks for hvordan du kan manipulere bildene dine.

Lurer du for eksempel på hvordan du gir objektene i et bilde en illusjon av hastighet? Svaret finner du her.

Hvis du synes slekta oppfører seg som en dårlig tegneserie hver gang det inviteres til bryllup, kan du få bildene til å se ut som en tegneserie ved å følge denne guiden.

10. Cambridge In Colour

Navnet på dette nettstedet er på ingen måte selvforklarende, men så er det også en todelt side som på ene siden inneholder flotte kveldsbilder fra Cambridge, England, og på andre siden har masse godt og generelt lærestoff for fotografer. Språket kan til tider bli i overkant teknisk for den absolutte nybegynner, så hvis du fortsatt sliter med å finne bak-fram på kameraet er det mulig Cambridge In Colour blir noe avansert.

Dybdeskarphet forklares uansett inngående med fine illustrasjoner og oversiktelig inndeling, det samme kan sies om autofokus-innføringen.

Det finnes også en rekke Photoshop-guider på sida.

Helt til slutt

Det er ikke uten videre enkelt å holde orden på alle faguttrykkene som mange av de engelske nettsidene vi har lenket til her strør om seg med, ikke minst hvis du fortsatt har til gode å åpne manualen til kameraet.

Selv der har de en tendens til å ta fototeknikken for gitt, så hvis det er ord og uttrykk du er usikker på, foreslår vi at du finner fram til en av de gode foto-ordboksidene som finnes der ute, for eksempel denne fra Foto.no.

Har du i tillegg en engelsk ordbok liggende er veien til flytende foto-språk kort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer