GeForce Now:

Blir dette spillfremtiden?

Lar deg spille ditt eksisterende bibliotek i stedet for at du må kjøpe spillene på nytt.

FLEKSIBELT: Med GeForce Now kan du strømme spill du allerede har kjøpt på en rekke enheter. Foto: Nvidia
FLEKSIBELT: Med GeForce Now kan du strømme spill du allerede har kjøpt på en rekke enheter. Foto: Nvidia Vis mer
Publisert

Spillstrømming er definitivt i vinden om dagen, der konseptet altså er at man strømmer spillene via Internett i stedet for å spille dem lokalt.

En åpenbar fordel er da at man da ikke trenger allverdens med maskinvare hjemme, samtidig som at kravene til netthastighet (og -stabilitet) blir desto høyere.

Her er det mange om beinet. I høst lanserte Google sin tjeneste, Stadia, Sony har PlayStation Now og Microsoft holder på med testingen av sin nye xCloud-tjeneste, for å nevne noen.

Men Nvidia, blant annet kjent for sine skjermkort og tilhørende teknologier, har lenge hatt spillstrømmetjenesten GeForce Now, som nylig ble ordentlig lansert og ikke lenger bærer «beta»-stempelet. Faktisk prøvde vi den allerede i 2015 da vi testet TV-boksen Nvidia Shield TV.

Spill det du har kjøpt

En viktig forskjell fra Googles Stadia-tjeneste er at du med GeForce Now ikke trenger å kjøpe spill på nytt. Mens Stadia opererer i et helt lukket økosystem, lar Geforce Now deg koble inn kontiene dine fra andre spillbutikker, som Steam, Uplay, Epic og den slags.

Her kjører vi Apex Legends på en fem år gammel Macbook Pro. Foto: Pål Joakim Pollen
Her kjører vi Apex Legends på en fem år gammel Macbook Pro. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Dermed er det altså ingenting som låser deg til GeForce Now. Spillene kan du kjøpe i de respektive butikkene som før, så det tjenesten gir deg er altså tilgang på kraftig maskinvare i nettskyen, og det er det. Du kan også spille free-to-play-spill som Fortnite, Apex Legends eller hva det måtte være – over 30 spill av de som er støttet er gratis å spille.

Og som med Stadia kreves det ikke allverden av maskinvaren du vil spille på. Du kan fint bruke en gammel Windows-maskin eller Mac du har stående hjemme, Android-telefonen din eller Nvidia Shield TV, som er en tv-boks a la Apple TV med Android innabords.

Oppløsningen er maksimalt på 1080p (full HD) med 60 bilder i sekundet, så for den som er vant med en heftig gaming-PC hjemme vil nok den forskjellen fint legges merke til, og akkurat på det punktet tilbyr Stadia mer, med opptil 4K-oppløsning. Men du kan spille med detaljnivået på maks, og for deg som gjerne vil spille grafikktunge spill, men ikke har maskinvare til det hjemme, kan GeForce Now være en utmerket løsning.

Gratis eller mot betaling

Tjenesten kan brukes gratis, men med visse begrensninger. Du får ikke prioritert tilgang, som betyr at du kan bli nødt til å vente litt fra du vil spille til du faktisk får spille (avhengig av hvor stor belastningen er på serverne), og du får bare spilt en time før du blir tuppet ut og må stille deg bakerst i køen igjen.

Men det gir deg i hvert fall anledning til å prøve ut tjenesten og sjekke hvordan den fungerer med nettlinja di.

Blir dette spillfremtiden?

I startfasen kan du alternativt velge et såkalt «founders»-abonnement. Det koster 59 kroner per måned (prisen er garantert i 12 måneder), der de tre første månedene er gratis.

Da får du prioritert tilgang, og hver økt kan vare opptil seks timer før du blir sparket ut. Men vil du spille mer, er det bare å starte ei ny økt igjen, og det er ingen begrensning på hvor mye du kan spille i løpet av et døgn. Dessuten får du bedre grafikk med RTX (raytracing, eller strålesporing på norsk). Tjenesten støtter også lagring av spillprogresjon i nettskyen, slik at du kan fortsette der du slapp.

Krav til maskinvare og nettlinje

Vil du bruke GeForce Now med maksinnstillingene, altså 1080p-oppløsning og 60 bilder per sekund, kreves det at du har en nettlinje med minst 25 Mbps (megabit per sekund) nedlastingshastighet. Minstekravet er 15 Mbps, som da gir deg 720p-oppløsning med 30 bilder per sekund.

I tillegg må du være koblet til nettet enten via kabel eller med 5GHz trådløst nett.

Maskinvaren du spiller på er det ikke så voldsomme krav til. Bruker du en Mac, oppgir Nvidia for eksempel at en 13-tommers Macbook Air fra 2008 skal være nok, mens du klarer deg med en Android-telefon som har 2 GB arbeidsminne og kjører minst versjon 5.0 av Android, som ble sluppet høsten 2014. Senere i år vil det også komme støtte for Chromebook-maskiner.

Du kan bruke det aller meste av mus og tastatur, samt spillkontrollere til Xbox/PlayStation og så videre. Mer informasjon finner du på Nvidias nettsider.

Ikke alle spill støttes

I GeForce Now-appen kan du søke opp spillet du vil spille, og så blir du tatt til spillbutikken som selger det, der du kan logge på om du har kjøpt spillet før.

Noen av spillene som støttes av GeForce Now ved lansering. Skjermbilde: Nvidia
Noen av spillene som støttes av GeForce Now ved lansering. Skjermbilde: Nvidia Vis mer

Verdt å merke seg er at det er langt fra alle spill som støttes av GeForce Now. Nvidia oppgir «hundrevis» foreløpig, men poengterer at det ukentlig legges inn støtte for flere, blant annet basert på ønsker fra brukerne.

I tillegg kan man spille over 1.000 spill via såkalt «single session install», som betyr at spillet må installeres på Nvidia-maskinen før hver spillsesjon, men dette skal gå relativt radig for seg med Nvidias raske nettlinjer.

Verdt å merke seg er at ikke alle spillselskaper vil være med på Nvidias tjeneste. Nylig trakk Activision Blizzard sine spill fra tjenesten, og fra før er spillene fra storheter som Rockstar og Square Enix ikke tilgjengelige å spille via GeForce Now.

Har du prøvd GeForce Now? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer