Ransomware:

Blir du rammet av løsepengevirus, kan du prute på prisen

Eksplosiv vekst fra år til år.

SKUMMELT: Får du en slik melding på skjermen, er det fare på ferde. Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/132889348@N07/20012126873/">Christiaan008</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA</a>
SKUMMELT: Får du en slik melding på skjermen, er det fare på ferde. Foto: <a href="https://www.flickr.com/photos/132889348@N07/20012126873/">Christiaan008</a> / <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">CC BY-SA</a> Vis mer
Publisert

Mens det i 2012 bare fantes ett kjent tilfelle av ransomware, har veksten vært nærmest eksplosiv de siste årene.

Bare i 2016 ble det oppdaget 193 nye «familier» av denne uhumskheten (opp fra 35 året før), og mer enn noen gang gjelder det å være på vakt.

Dette kan leses i den årlige rapporten fra F-Secure: State of cyber security. Selskapet legger ut rapporten hvert år på denne tiden, der de går igjennom fjoråret med tanke på trusler, hendelser, passordlekkasjer og den slags.

– Den raske veksten viser at kriminelle har forstått at filene dine har en verdi. Ransomware utnytter frykten mennesker har for å miste verdifulle eiendeler. De spiller på følelser og manipulasjon for å få ofrene til å betale, sier Sean Sullivan, sikkerhetsekspert i F-Secure, i en pressemelding.

Hva er ransomware?

Ransomware, eller løsepengevirus, er en betegnelse på uhumske programmer som gjør skade på PC-en din (eller andre enheter) for deretter å kreve deg for løsepenger.

Den skumleste formen er såkalt crypto-ransomware, som krypterer alle brukerfiler på enheten (bilder, dokumenter og så videre) slik at filene blir uleselige. De siste par årene har denne varianten blitt nærmest synonym med ransomware-begrepet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer