Blir du spionert på?

Du tror kanskje at antivirus og brannmur beskytter deg mot all ondsinnet programvare? På tide å våkne opp.

Publisert
Sist oppdatert

Akkurat når du trodde du hadde kontrollen med en god virusbeskyttelse og dugelig brannmur kommer det naturligvis noe annet som plager deg. Spyware - også kjent som spionprogrammer eller spionvare - er mindre morsomme programsnutter som ved hjelp av deg og surfevanene dine låser seg fast i datamaskinen din (tilsynelatende med ståltentakler) og gjør sitt beste for å lage kvalm.

Typiske symptomer er en liten haug med popup-reklamer når du minst venter det, og at nettleseren din går sine egne veier og bestemmer sin egen startside. Andre ting som gjerne kommer med er kryptiske feilmeldinger, beskjed om at datamaskinen din er full av spionvare og blir tatt til en bestemt side for å laste ned en bestemt "anti-spionvare", og selvfølgelig at internettrafikken din tar seg opp. Har du i tillegg fått en ny verktøylinje du ikke har bedt om så er jo saken klar.

Hva gjør det? Er det farlig?

Spionvare er forskjellig fra virus på flere måter. For det første er de ikke (normalt sett) replikerende, slik at du ikke kan "smitte" andre datamaskiner ved å sende ut epost eller lignende. De er heller ikke konstruert for å ødelegge noen av dine data. Stjele data og informasjon er derimot noe de er gode til. Hovedfunksjonen kan riktignok være noe såpass uskyldig som å pepre deg med reklame, men de kan også brukes til å kartlegge surfevaner og stjele informasjon som kredittkortnumre. I tillegg kommer selvfølgelig bruk av båndbredde og systemressurser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer