Blir du spionert på?

Du tror kanskje at antivirus og brannmur beskytter deg mot all ondsinnet programvare? På tide å våkne opp.

Publisert
Sist oppdatert
Blir du spionert på?


Akkurat når du trodde du hadde kontrollen med en god virusbeskyttelse og dugelig brannmur kommer det naturligvis noe annet som plager deg. Spyware - også kjent som spionprogrammer eller spionvare - er mindre morsomme programsnutter som ved hjelp av deg og surfevanene dine låser seg fast i datamaskinen din (tilsynelatende med ståltentakler) og gjør sitt beste for å lage kvalm.

Typiske symptomer er en liten haug med popup-reklamer når du minst venter det, og at nettleseren din går sine egne veier og bestemmer sin egen startside. Andre ting som gjerne kommer med er kryptiske feilmeldinger, beskjed om at datamaskinen din er full av spionvare og blir tatt til en bestemt side for å laste ned en bestemt "anti-spionvare", og selvfølgelig at internettrafikken din tar seg opp. Har du i tillegg fått en ny verktøylinje du ikke har bedt om så er jo saken klar.

Hva gjør det? Er det farlig?

Spionvare er forskjellig fra virus på flere måter. For det første er de ikke (normalt sett) replikerende, slik at du ikke kan "smitte" andre datamaskiner ved å sende ut epost eller lignende. De er heller ikke konstruert for å ødelegge noen av dine data. Stjele data og informasjon er derimot noe de er gode til. Hovedfunksjonen kan riktignok være noe såpass uskyldig som å pepre deg med reklame, men de kan også brukes til å kartlegge surfevaner og stjele informasjon som kredittkortnumre. I tillegg kommer selvfølgelig bruk av båndbredde og systemressurser.

Blir du spionert på?

En annen ting er at spionvare også gjerne slår av eller senker sikkerheten i nettleser-innstillingene og/eller brannmuren, slik at datamaskinens forsvar mot alle typer angrep blir svekket. Det fører til at det fort blir fritt fram for andre ting også - mer spionvare, virus, ormer og trojanske hester. Det er derfor svært uvanlig å bare være infisert av ett program. Normalt sett er det altså et kobbel av slike programmer på maskinen din når du først har noe, selv om noen typer vil slå av sine mindre avanserte konkurrenter.


Dette betyr at selv om du kan leve i sameksistens med spionvare i en viss tid kommer du snart til et punkt der det enten blir farlig med tanke på virustrusselen, eller så ubehagelig å bruke PCen at du vurderer å bytte til en Mac. I så fall vil du ikke være den første.

Kan det unngås?

Ved å følge noen enkle tips kan du minske sjansene dine for å bli rammet med veldig mange prosent.

Hold datamaskinen oppdatert!
En god ting kan visstnok ikke sies for ofte. Så vi stresser deg ekstra med at du må huske på å laste ned de siste sikkerhetsoppdateringene for datamaskinen og nettleseren din.

Ikke klikk på lenker i popup-vinduer!
Det tryggeste er å lukke slike vinduer ved å trykke alt-F4.

Ikke last ned eller installer noe du ikke har oppsøkt!
Falsk anti-spionvare er i skuddet. Hundrevis av programmer som lover bot og bedring gir deg i stedet bare flere problemer. Noen av hjemmesidene ser også veldig proffe ut hvis du ikke er så kritisk. Det er dessverre ikke så lett å skille de gode fra de onde i denne kampen, men noen nettsteder kan hjelpe deg. For eksempel med denne fine listen, som i skrivende stund har over 300 oppføringer av falsk anti-spionvare.

Blir du spionert på?SpySheriff - et produkt du trygt kan anbefale dine fiender. Det utgir seg som anti-spionvare, men er det motsatte.

Vær kritisk til gratisprogrammer!
Fildelingsprogrammer, verktøylinjer og elektroniske hjelpere er nototiske spredere av spionvare. Sjekk litt rundt før du installerer noe du ikke kjenner til og stoler på.

Ikke bruk Internet Explorer!
I tillegg til at Microsofts IE er den desidert mest brukte nettleseren, så er den også dypt integrert med Windows. Det gjør at et angrep gjennom IE kan være veldig effektivt og er derfor også målet for brorparten av denne typen angrep. Ved for eksempel å bruke Firefox i stedet kan du surfe med langt mindre risiko.

Sanntidsbeskyttelse!
Virker som sanntidsbeskyttelse mot virus, men er altså rettet mot spionvare i stedet. SpywareBlaster er et slikt program. Gratis er det også!

Kan jeg blir kvitt det?

Selvfølgelig. Dersom du ikke vil gå drastisk til verks med en kanne bensin og et par håndgranater finnes det flere fredelige løsninger, alt ettersom hvor godt og dypt festet i Windows akkurat ditt kobbel av spionvare/virus er. Noen er nemlig lette å fjerne, andre forandrer på systemfiler i Windows for å lime seg skikkelig fast.

Programvare-cocktail
En programvare-cocktail er en miks av forskjellige program designet for å finne spionvare og virus. Grunnen til at du skal bruke flere program i stedet for å kun ett er ganske enkelt at ingen av programmene klarer alle truslene, så de utfyller hverandre. Generelt er det slik at jo flere, jo bedre.

Noen (gratis) program vi kan anbefale er:
Spybot Search & Destroy
Microsoft Windows Defender
Ad-Aware 2007 Free
AVG Anti-Spyware

Og besøk Windows Live OneCare for gratis sikkerhetsskanning, opprydding og vedlikehold av Windows. Krever at du bruker Internet Explorer.

Alle disse programmene kan du også trygt kjøre dersom du kun har mistanke om at du kan ha spionvare, men ikke er sikker.

I tillegg bør du altså kjøre gjennom med ditt antivirus-program.

Trikset er å bruke flere programmer selv om det første kanskje ikke gir resultater, eller klarer å fikse problemene. Det er slett ikke unormalt at et program må fjerne deler av et spionvare-problem før et annet klarer resten. Regn derfor med å måtte kjøre gjennom minst et par ganger i forskjellig rekkefølge.

Hjelper det ikke med gjentatte gjennomkjøringer av alle programmene må du over på tyngre skyts: HijackThis.
Dette er dessverre ikke noe automatisk verktøy for nybegynnere, men den gjør en dyptpløyende scanning av registeret og harddisken. Loggfilen som opprettes kan du deretter få hjelp til å analysere (og få ryddetips) på diverse fora, eller du kan besøke www.hijackthis.de som har et skript for å tolke slike logger.

Går heller ikke dette, vel... da finnes det selvfølgelig en haug andre program du kan prøve, men de vi har listet er blant de beste. Så kanskje du kan spare deg litt tid ved ganske enkelt å reformatere og reinstallere, si femti Ave Maria og lov å følge tipsene vi ga deg tidligere i artikkelen når du har alt oppe igjen. Nå er du i hvert fall opplyst.

Eller har du vært lur?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer