Blir ikke kvitt ryddeprogram

Publisert
Sist oppdatert

Har fått problemer med PC oppkoplet mot bredbånd, får ikke startet opp PCen på vanlig måte i det hele tatt.

Siste 2 mnd har det dukket opp 5-6 forskjellige rydde-programmer som har installert seg med ikon på skrivebordet, forteller oss at vi har store problemer og krever betalt for å rydde opp.

Når vi prøver å starte maskinen popper disse vinduene opp og hele prosessen stopper.
Hva kan gjøres for å slette disse programmene og kjøre PCen igjen?

Jan Petter

Datadoktoren svarer

Heisann,

Du er ikke unik, for vi får stadig spørsmål fra databrukere som har blitt infisert av ondsinnet programvare. Dette er ikke klassiske virus som ødelegger data, men gjerne programmer som er ute etter å overlesse deg med reklame, sende deg til en bestemt startside, stjele sensitive data (eks. passord eller kredittkortnumre), rapportere om surfevaner og så videre.

Disse har flere navn - spyware, adware eller ganske enkelt samlebetegnelsen malware. Interessant nok påstår også mange av disse programmene at de skal beskytte mot eller fjerne nettopp slik ondsinnet programvare, og som du opplever krever de gjerne at du skal betale for å gjøre det.

Ikke la deg friste eller lure til å punge ut.

Slik malware er vanskelig å bli kvitt, og som regel må du bruke en kombinasjon av flere programmer for å få det til. I verste fall må du gi tapt og reinstallere Windows. Tips til programmer og generelt mer om emnet finner du her.

For sikrere surfing i fremtiden foreslår jeg dessuten å lese denne artikkelen, som også har flere tips til programvare mot slik styggedom.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer