Blir PC-en amputert?

Mye har forsvunnet fra PC-en, hva ender den opp som?

Publisert
Sist oppdatert

PC-en fyller 30 år den 12 august, men hvis vi sammenligner den opprinnelige IBM PC med dagens maskiner er det store forskjeller. En ting er utseende og kapasitet, men ting som var veldig viktig i perioder har forsvunnet helt.

Mange av disse endringene skyldes teknologiske framskritt, men svært mye skyldes endringer i hva damaskiner brukes til. Fra å være en kontormaskin med stor fleksibilitet for spesielle oppgaver, er PC-en i stadig større grad et konsumentprodukt for underholdning i bred forstand. Derfor har mange deler i PC-en forsvunnet og andre kommet til.

Hvordan var ur-PC-en?

Til å begynne med hadde IBM PC en eller to diskettstasjoner, eller til nød en kassettspiller(!) til datalagring, harddisk kom først i den andre generasjonen, to år senere.

Den opprinnelige PC-en hadde også et hovedkort med en eneste tilkobling; og det var en 5-pins DIN-kontakt til tastaturet. Både skjerm, serieporter, parallellport og ekstra minne måtte installeres i form av tilleggskort, ett for hver funksjon. Etter hvert dukket det opp tilleggskort som kombinerte flere av funksjonene på ett enkelt kort. Dette var svært praktisk, siden den opprinnelige IBM PC bare hadde fem kortplasser som alle var i bruk når PC-en var utbygd slik at den faktisk kunne brukes i en typisk kontorsammenheng.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer