Blu-ray-kopi til 2 kroner

Enkelt å sikkerhetskopiere filmene til eget bruk, på helt vanlige DVD-plater.

Blu-ray-kopi til 2 kroner
Publisert
Sist oppdatert

Blu-ray-formatet begynner for alvor å få fotfeste, og mange av oss har alt fått en anseelig filmsamling i hylla. Og selv om Blu-ray-plater hevdes å være mer robuste enn klassiske DVD-plater, kan det være greit å være på den trygge siden - spesielt når husets minste skal håndtere platene.

Undtertegnede valgte for eksempel å lage kopier av de mest utsatte barnefilmene, og lot de yngste bruke disse mens originalen stod trygt i DVD-hylla.

Nå kan du gjøre det samme med Blu-ray også, men istedet for å brenne kopier på dyre BD-R-plater kan du bruke vanlige DVD-plater til et par kroner stykket.

Dette trenger du

Du trenger da en Blu-ray-leser på PC-en din, med mulighet for å brenne DVD-er. Slike koster gjerne rundt en tusenlapp til bruk på stasjonære PC-er. Stadig flere bærbare PC-er har slik støtte innebygd, spesielt blant modellene i høyere prisklasser.

Les også: Klar for Blu-ray i PC-en? Dette må du vite

I tillegg trenger du et program som tar seg av selve kopiprosessen. Et av de aller beste til formålet er DVDFab, som har en funksjon som lar deg krympe videoene slik at de får plass på DVD-plater med kapasitet på 8,4 eller 4,7 GB. Det er snakk om en kraftig komprimering i forhold til originalmaterialet, med tilhørende kvalitetsreduksjon, men dersom man luker bort ekstramateriale og uønskede lydspor og undertekster, kan man likevel få kopier som lett overgår en vanlig DVD hva bildekvalitet angår.

Blu-ray-kopi til 2 kroner


NB! Merk at kopiene ikke kan avspilles i vanlige DVD-spillere. Du trenger en Blu-ray-spiller.

Bedre enn DVD

Oppløsningen reduserer også fra 1080P til 720P, men fortsatt snakker vi om langt høyere oppløsning enn DVD-formatets 576P. I klartekst betyr det skarpere og mer detaljert bilde.

Programmet har også mulighet til å kopiere platene med ingen eller liten kompresjon, men da trenger du en Blu-ray-brenner og en tom BD-R-plate. Da vil kvaliteten bli høyere, men kostnaden samtidig langt høyere.

Selve kopiprosessen kan gjøres i én og samme operasjon, og du vil da få beskjed om å sette inn en tom plate når innholdet er kryptert og lest inn i minnet. Du kan også kopiere plateinnholdet til harddisken i mapper eller som ISO-fil, dersom du ønsker å brenne plate senere.

Du har mulighetent til å fjerne ekstramateriell, lydspor og undertekster du ikke behøver. Dermed blir det mer plass til å ta vare på mest mulig av videokvaliteten.
Du har mulighetent til å fjerne ekstramateriell, lydspor og undertekster du ikke behøver. Dermed blir det mer plass til å ta vare på mest mulig av videokvaliteten. Vis mer


Tar et par timer

På vår test-PC med en firekjernet AMD Phenom II 905E-prosessor, 4 GB minne og 64-bits utgave av Windows 7, tok det ca 2 timer å kopiere Avatar (kun hovedfilmen, 2 timer og 41 minutter spillelengde), til en 4,7 GB-DVD-plate. Kvaliteteten ble slett ikke verst, her ser du et eksempel avspilt på en LG 42-tommer LCD-TV:

Blu-ray-kopi til 2 kroner


DVDFab virker i alle nyere Windows-versjoner, og koster 60 dollar med ett års gratis oppdateringer inkludert (ca 375 kroner). En prøveversjon kan imidlertid lastes ned og brukes fritt i 30 dager. Eneste begrensningen i prøveversjonen er at kopiene får "DVDFab" stemplet i venstre hjørne.

Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra denne siden.

Les også: GUIDE: Legg DVD-ene på harddisken

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer