Blu-ray vs DVD: Store prisforskjeller

Blu-ray har blitt noe rimeligere det siste året. Likevel er Blu-ray fortsatt langt dyrere enn DVD.

Vår uhøytidelige prisundersøkelse viser at Blu-ray-bokser fortsatt i snitt er 91 prosent dyrere enn DVD-bokser. Foto: Per Ervland
Vår uhøytidelige prisundersøkelse viser at Blu-ray-bokser fortsatt i snitt er 91 prosent dyrere enn DVD-bokser. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste filmelskere har for lengst kjøpt seg en Blu-ray-spiller, og Elektronikkbransjen kunne for kort tid siden fortelle at det nå selges flere Blu-ray-spillere enn DVD-spillere her i landet.

I følge samme kilde er imidlertid salget av Blu-ray-filmer langt fra imponerende, for Blu-ray-filmer utgjør fortsatt kun 10 prosent av det totale norske kjøpefilmsalget.

Fakta er likevel at Blu-ray gir deg både bedre bilde og lyd enn DVD. Og stadig flere av oss har altså en Blu-ray-spiller i stuen. Til tross for dette velger de fleste av oss fortsatt å kjøpe DVD-filmer. Hvorfor?

Finnes unntak

Jo, forklaringen er såre enkel: Blu-ray er dyrt. Riktignok har Blu-ray blitt rimeligere det siste året. For eksempel finnes det nå flere nettbutikker som tilbyr en del spillefilmer i Blu-ray-format ned i 100-kronersklassen - og tidvis enda rimeligere. Det finnes også eksempler på rimelige TV-serier. CDon.no kan for eksempel friste med 179 kroner for første sesong av TV-serien Mad Men. DVD-utgaven koster 199 kroner, 20 kroner mer.

Serier: Inntil tre ganger så dyrt

Ekstremt eksempel: Hos CDon.no slipper du unna med 149 kroner for den restaurerte Gudfaren-trilogien i DVD-format. Som Blu-ray koster de samme filmene 529 kroner - nesten fire ganger så mye. Foto: CDon.no
Ekstremt eksempel: Hos CDon.no slipper du unna med 149 kroner for den restaurerte Gudfaren-trilogien i DVD-format. Som Blu-ray koster de samme filmene 529 kroner - nesten fire ganger så mye. Foto: CDon.no Vis mer

Hva med deg 1?

Har du kjøpt Blu-ray-spiller? (Avsluttet)
Ja, for lenge siden(44%) 920
Nei, Blu-ray klarer jeg meg uten(24%) 500
Ja, nylig(15%) 324
Nei, men skal kjøpe det snart(15%) 319
Vet ikke(2%) 38
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mad Men er imidlertid et av svært få unntak som bekrefter regelen om at TV-serier i Blu-ray-format fortsatt er dyrere - ofte svært mye dyrere - enn DVD. For eksempel selger Platekompaniet.no DVD-utgaven av femte sesong Lost for 399 kroner. Blu-ray-utgaven koster 649 kroner og er dermed drøye 60 prosent dyrere.

Zailor.no tar for tiden 299 kroner for fjerde sesong av Prison Break på DVD. Blu-ray-utgaven derimot, koster 599 kroner, ganske nøyaktig dobbelt så mye.

Hos CDon.no slipper du unna med 199 kroner for andre sesong av The Tudors i DVD-format. Den som ønsker å se den flotte serien i Blu-ray-format, må imidlertid punge ut med 499 kroner. Det innebærer at Blu-ray-utgaven er drøye 150 prosent dyrere enn DVD-utgaven.

For ikke å snakke om første sesong Sopranos hos Platekompaniet.no. Som DVD koster den 200 kroner, som Blu-ray stiger prisen til 599 kroner. Blu-ray-versjonen koster altså hele tre ganger så mye som DVD-utgaven.

Ekstrem forskjell på samlebokser

Men det er ikke bare TV-serier som er dyre i Blu-ray-format. Også film-samlebokser er som regel betydelig dyrere når selges som Blu-ray. Det mest ekstreme eksempelet vi fant, er den restaurerte Gudfaren-trilogien, som hos CDon.no koster bare 139 kroner på DVD. Som Blu-ray koster den samme trilogien hele 529 kroner. Vi snakker altså om en prisforskjell på drøye 280 prosent. Eller sagt med andre ord: Blu-ray-utgaven er nesten fire ganger så dyr som DVD-utgaven.

91 prosent dyrere i snitt

Hva med deg 2?

Hva kjøper du? (Avsluttet)
Kun DVD(29%) 496
Kun Blu-ray(23%) 394
Mest Blu-ray, en sjelden gang DVD(21%) 353
Mest DVD, en sjelden gang Blu-ray(18%) 313
50/50 DVD og Blu-ray(9%) 150
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Som du vil se av eksemplene under, finnes det altså enkelte eksempler på at Blu-ray-bokser er like rimelige og til og med billigere enn tilsvarende DVD-bokser. Disse eksemplene er imidlertid få. Vår uhøytidelige pristest i fire nettbutikker viser at Blu-ray-seriene i gjennomsnitt er 91 prosent dyrere enn DVD-seriene.

Dårlig utvalg

Vår prisinnhenting viser også at utvalget av Blu-ray-filmer fortsatt er langt dårligere enn DVD-utvalget? Hvorfor? Følg med, vi kommer snart tilbake med en artikkel der vi vil forsøke å gi deg forklaringen bak både de høye prisene og det dårlige utvalget.

Har du kommet over eksempler på enda større prisforskjeller? Eller har du tips om rimelige Blu-ray-filmer? Fortell i debatten under.

Blu-ray vs DVD: Store prisforskjeller
FORKLARING TIL TABELL: Prisene ble innhentet den 16. desember 2009. Vårt utvalg er basert på stikkprøver og omfatter ikke alle de aktuelle butikkenes Blu-ray-bokser. Den høyre kolonnen viser hvor mye dyrere Blu-ray-boksene er i prosent sammenlignet med tilsvarende DVD-boks.

Les også:

  • Blu-ray på PCen
  • Blu-ray til folket
  • Trenger jeg egentlig Blu-ray?
  • I år får du Blu-ray-spillere til halv pris
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer