Bluescreen i XP?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Takk for mange interessante temaer.

Jeg har et stort problem med min PC. Den har Windows XP Professional installert, og her om dagen sluttet den å virke. Jeg ser så vidt at Windows-logoen kommer fram under innlasting, men så krasjer alt i en blå skjerm. Jeg har prøvd sikkermodus og siste konfigurasjon som virket fra menyen som kommer frem når jeg trykker F8, men til intet hell.

Det står "UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME" og masse annen informasjon på den blå skjermen. Jeg bruker NTFS filsystem.

Finnes det noen måte å rette opp dette på?

Datadoktoren svarer

Hei,

Det du opplever er skrekken for Windows XP og Windows 2000-brukere. En slik blåskjerm kan skyldes mange ting, ofte er det knyttet til maskinvaren som er installert, gjerne med dårlige drivere. Da skal det gå an å laste Windows i sikkermodus, og fjerne enheten fra systemet.

Hvis du har tilgang til en annen PC som er tilknyttet Internett, kan det være lurt å gjøre et søk gjennom Google på den aktuelle feilmeldingen du får. Som regel har andre opplevd det samme, og Microsoft Knowledge base har også egne løsningssider for de fleste bluescreen-feil.

I ditt tilfelle skyldes feilen sannsynligvis at filsystemet er skadet og ikke kan monteres. Dette lar seg heldigvis rettes i de fleste tilfeller. Her er fremgangsmåten:

 • Start PCen fra Windows XP installasjons-CDen.
 • Når du får velkommen-hilsnen trykker du R for å starte Recovery Console
 • Velg partisjonen der Windows er installert, og angi administrator-passordet
 • Nå skal du skrive chkdsk /r og trykke linjeskift.

  Nå starter en grundig gjennomgang og reparasjon av filsystemet. Den kan ta tid, så smør deg med tålmodighet. Når prosessen omsider er ferdig, skal det forhåpentligvis gå an å starte PCen på normal måte.

  Lykke til!

  Hilsen
  Datadoktoren

  Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer