Boot.ini

Boot.ini er en viktig oppstartfil for Windows NT, 2000 og XP. Den brukes blant annet til å bestemme hvilken Windows-versjon som startes når PCen startes.

Publisert
Sist oppdatert

Windows NT, 2000 og XP har mange oppstartfiler som jobber sammen, men det er kun boot.ini som eventuelt må endres, hvis det skulle oppstå problemer med Windows-oppstarten.

Boot.ini og ntldr er plassert i systemroten (C:), mens ntoskrnl.exe og hal.dll er plassert i systemmappen, det vil si winnt\system32 eller windows\system32 avhengig av hvilken Windows-versjon du har.

  • Boot.iniDenne filen organiserer partisjonene i PCen og har instrukser om hvilken Windows-versjon som skal startes opp. Filen gir oppskriften for en eventuell oppstartsmeny, det vil si en liste over Windows-versjoner, i tilfelle det er installert flere enn én Windows-installasjon på PCen (multiboot).
  • NtldrNtldr (NT Loader) er et program som leser boot.ini-filen for instrukser, presenterer en eventuell oppstartsmeny og laster inn Windows.
  • Ntoskrnl.exeNtoskrnl.exe er kjernen (kernel) i Windows som leser informasjon fra registeret (HKEY_LOCAL_MACHINE), og har blant annet ansvaret for å gjenkjenne maskinvare.
  • Hal.dllHal.dll laster kjernen (kernel) i Windows. Hardware Abstruction Layer (HAL) er en teknologi som gjør at programmene i Windows kan kommunisere med datamaskinens maskinvare, uten direkte tilgang til maskinvaren. Dette reduserer konflikter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer