Bør du bytte kortleser?

Mange nye formater: Klarer den gamle kortleseren de nye minnekortene?

Bør du bytte kortleser?
Publisert
Sist oppdatert

Vi har hatt disketter, flyttbare disker av forskjellig slag, CD-er og DVD-er. Men det viktigste flyttbare lagringsmediet i dag er minnekortet. Det overgår alle forløperne i kapasitet og hastighet, og tar nesten ikke fysisk plass.

Men kortet må både skrives til og leses, noe som ikke alltid er helt uproblematisk.

Flere formater

Det er mange formater på markedet, men det er SD (Secure Digital) som dominerer. SD finnes i mange utgaver, det opprinnelige SD-formatet støtter bare opptil 4 GB. I dag finner vi to SD-varianter som er fysisk mindre, Mini SD og Micro SD, som primært brukes i mobiltelefoner.

Teknikken i SD-kortene har blitt videreutviklet og fått langt større kapasitet. De heter nå SDHC (Secure Digital High Capacity), og kan nå lagre opptil 32 GB. Men det stopper ikke der. Den nyeste standarden heter SDXC og kan håndtere en kapasitet på opptil 2 TB (Terabyte).

SD-kort i alle varianter har i skrivende stund tilsammen ca 80% andel av markedet.

Tidligere var Compact Flash en dominerende standard. Den finner vi i dag nesten bare i profesjonelt utstyr, siden kortet og mekanismen rundt tar en god del mer plass enn tilsvarende for SD. Men selve kortet er mer robust og størrelsen gjør at det er lettere å håndtere uten å gå over i pirkemodus. Du kan f eks bruke hansker og likevel håndtere CF-kort på proft utstyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.