Hva skjer med Facebook-kontoen når noen dør?

Bør du lage en minneprofil eller slette den helt?

I utgangspunktet har man to muligheter.

TRIST: Det er mye man må ordne opp i når noen dør. Facebook-kontoen inkludert. Foto: Lumen Photos / Shutterstock / NTB scanpix
TRIST: Det er mye man må ordne opp i når noen dør. Facebook-kontoen inkludert. Foto: Lumen Photos / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Noen artikler er mindre hyggelige å skrive enn andre, men la oss i dag snakke om hva som skjer med Facebook-profilen når noen dør og hvordan du kan påvirke hva som skjer, enten på eget eller andres vegne.

Dumt ikke å gjøre noe

Gjør man ingenting hverken før eller etter dødsfallet, vil Facebook-kontoen leve videre som om brukeren fortsatt lever.

Det kan være problematisk fordi vedkommende da kan dukke opp i "kanskje kjenner du"-bokser, i oversikten over dagens bursdagsbarn, annonser og lignende.

Det fikk en kollega erfare på den harde måten forleden dag, der han gratulerte en gammel klassekamerat med dagen, for så å få en melding fra pårørende om at vedkommende hadde dødd tidligere i år. Da får man litt vondt i magen.

Hendelser som denne kan man unngå ved å ta affære når noen som står en nær har gått bort.

To muligheter – minnekonto eller sletting

Foruten at kontoen kan leve videre som før, finnes det to muligheter for brukere som har gått bort:

  • Sletting av kontoen, altså der brukerprofilen rett og slett fjernes fra Facebook.
  • Gjøre om profilen til en minnekonto. Da kommer ordene «til minne om» foran navnet, tidligere innlegg vil fortsatt være synlig for de som kunne se dem i utgangspuktet og venner kan fortsatt poste innlegg på tidslinjen som før, til publikumet spesifisert av brukeren.

    Vedkommende dukker dog ikke opp i "kanskje kjenner du"-bokser, ingen får påminnelse om å gratulere vedkommende med dagen og så videre.

En minnekonto kan administreres av en minnekontoforvalter dersom brukeren har oppnevnt noen på forhånd (mer lenger ned).

Vedkommende gis tilgang til å bytte profilbilde og bakgrunnsbilde, kan feste et innlegg på toppen av tidslinjen (for eksempel siste hilsen fra avdøde, informasjon om minnestund eller lignende) og svare på nye venneforespørsler. Dersom det er gitt tilgang på forhånd, kan vedkommende også laste ned alle bilder, oppdateringer og den slags som brukeren har postet tidligere.

Men forvalteren har ikke mulighet til å slette eller redigere gamle innlegg; ei heller lese gamle meldinger eller opptre på vegne av avdøde.

Merk deg at en minnekonto kun kan få en forvalter dersom kontoeieren har valgt det i utgangspunktet.

Du kan velge selv

Selv om du er frisk og fin i dag, vet man dessverre aldri når døden inntreffer. Du kan selv bestemme hva som skjer med Facebook-kontoen din når du går bort.

Dette gjør du ved å gå til innstillinger og sikkerhetsinnstillinger på Facebook. Der finner du menyvalget minnekontoforvalter, som lar deg administrere denne delen av Facebook-kontoen din.

HER: Om du bruker Facebook fra en PC, finner du valget for minnekontoforvalter her. Det er også tilgjengelig i mobilappene, under kontoinnstillinger og sikkerhet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
HER: Om du bruker Facebook fra en PC, finner du valget for minnekontoforvalter her. Det er også tilgjengelig i mobilappene, under kontoinnstillinger og sikkerhet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Her kan du angi hvilken av dine venner (kun én person, som må være Facebook-bruker) som får administrere minnesiden din om du går bort. Alternativt kan du klikke på be om sletting av konto dersom du ønsker at kontoen din bare slettes dersom Facebook blir gjort kjent med at du har gått bort.

Pårørende må melde i fra

Facebook har selvsagt ingen mulighet til å oppdage automatisk at noen har gått bort. Derfor er pårørende nødt til å si i fra.

EGET SKJEMA: Dersom noen du står nær har gått bort, finnes det et skjema man som pårørende kan fylle ut for å informere Facebook om bortgangen. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
EGET SKJEMA: Dersom noen du står nær har gått bort, finnes det et skjema man som pårørende kan fylle ut for å informere Facebook om bortgangen. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Facebook har en egen «Særskilt forespørsel angående kontoen til en avdød person»-side man kan fylle ut. Her trenger man blant annet navn på vedkommende og dato for dødsfallet, samt dokumentasjon på dødsfallet i form av en dødsattest eller -annonse.

Pårørende kan da velge om profilen skal slettes eller gjøres til en minneprofil, dersom vedkommende ikke har tatt stilling til det selv. Dersom man ønsker en minnekonto, finnes det et enklere skjema.

Trenger du mer informasjon, finner du en rekke spørsmål og svar på Facebooks hjelpeside om minnekonti.

LES OGSÅ:
Arv: Stor forskjell på om man er samboer eller gift
Slik laster du ned hele Facebook Messenger-samtaler
Facebook vil gjøre det enklere å glemme eksen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer