Bordlampen som datamaskin

En analogi til en en-bits datamaskin kan være bordlampen din. Takket være av- og på-bryteren, har den to tilstander. Vi kan godt si at null er av og en er på. Hvis du gjør en avtale med noen om at de kan gå rett inn hvis lampen er tent, men må banke på hvis den er av, har du faktisk laget et enkelt informasjonssystem.

Publisert

Lampen har blitt en en-bits datamaskin med en skjerm som har ett grafikkpunkt og et tastatur med bare en tast.

Dobbelt så mange - fire ganger kapasiteten

Hva hvis du har to lamper? Du kan enten la begge være av, du kan la den til høyre være på, la bare den til venstre være på eller begge kan lyse. Hvor mange kombinasjoner har vi? Med to lamper har vi fire kombinasjoner: begge av (00), høyre på (01), venstre på (10) eller begge på (11). Nå har vi akkurat talt fra 0 til 3 i det binære tallsystemet.

Tre lamper - åtte ganger kapasiteten

Hvis du innfører en tredje lampe, vil du få dobbelt så mange kombinasjoner. Med tre lamper (eller bits) kan vi telle fra 0 til 7 eller 000 til 111. Antall kombinasjoner er 2antall bits.

Bare spenningen er forskjellig

I bordlampen representeres 0 med 0 volt og 1 med 220 volt. I en datamaskin foregår det nesten på samme måten. Forskjellen er at datamaskinene opererer med mye lavere spenninger. De mest vanlige spenningene i en datamaskin er 5 og 3,3 volt. Et eller annet sted mellom 0 og 5/3,3 volt finnes det en grenseverdi. Alt under grenseverdien er 0 og alt over er 1. Jo lenger unna grenseverdien signalet er, jo renere er det. Når signalene ligger nær grenseverdien kan det mye lettere oppstå feil i lagringen eller overføringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.