Endre avanserte strøminnstillinger

Bråker PC-en? Sjekk dette trikset

En godt skjult innstilling i Windows kan stoppe støyen for godt.

FIKS DET SELV: En innstilling i Windows kan gjøre bråkete PC-er musestille. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Det kan være mange grunner til at den bærbare PC-en din bråker. Og det er ikke sikkert du tar feil hvis du har en følelse av at den bråker mer nå enn da den var ny.

Dette er årsakene

#1: Tette viftekanaler. En vanlig årsak er at støv har satt seg i viftekanalene, og tetter for den naturlige gjennomstrømmingen som er nødvendig for å holde temperaturen nede. Slikt bør fjernes, og avhengig av PC-modell kan det være både enkelt og vrient å komme til. En kjapp tur innom et PC-verksted kan i mange tilfeller være den beste løsningen.

#2: Lurvete operativsystem. Det kan også være at Windows trenger en rundvask, etter utallige programinstallasjoner og kjørende bakgrunnsprosesser som stjeler prosessorkraft. I mange tilfeller kan en reinstallasjon av Windows være beste botemiddel. Da vil PC-en bli som «ny» igjen.

#3: Prosessor på høygir. En annen grunn - og det er den vi skal se nærmere på i dag - er at PC-en din er konfigurert til å yte maksimalt i enhver situasjon, spesielt når den er plugget til strømnettet. Høy prosessoraktivitet betyr økt kjølebehov, med tilhørende vifteaktivitet.

Moderne prosessorer skal regulere hastigheten selv - og dermed minske behovet for vifteaktivitet ved lav belastning, men det er ikke alltid det skjer. Vår AMD Ryzen-baserte kontor-PC fra 2018 er et godt eksempel på nettopp det motsatte. Den bråker litt for mye, litt for ofte, etter vår smak.

Den gode nyheten er at hvis du en kraftig PC, er det slett ikke sikkert du ville merket noen forskjell i ytelsen om prosessoren hadde tatt det litt roligere i svingene. Og det er her dagens tips blir aktuelt.

Gjelder for Windows 10

I de dype skoger av Windows 10-innstillinger finnes det muligheter til å påvirke hvordan PC-prosessoren og kjøleviftene skal oppføre seg. I vårt tilfelle gikk PC-en fra å være en bråkmaker til å male som en katt, uten at vi fikk følelsen av å måtte ofre noe særlig av ytelsen av den grunn.

Innstillingen vi sikter til kalles Strømstyring for prosessor, og du fnner den enklest ved å skrive «Strømstyring» i søkefeltet på Startlinja, og velge det alternativet Rediger strømstyringsingsplan:

Bråker PC-en? Sjekk dette trikset

Du vil da få opp disse innstillingene:

Bråker PC-en? Sjekk dette trikset

Klikk på Endre avanserte strøminnstillinger, og plutselig får du tilgang til litt av hvert av innstillinger knyttet til hvordan maskinvaren skal oppføre seg i forhold til strømbruk.

Bla deg nedover til Strømstyring for prosessor, og trykk på + til du ser Policy for systemavkjøling. Her vil du sikkert se at innstillingen er satt til «Aktiv». Det betyr at når det blir for varmt for prosessoren, får vifta i oppgave å kjøle den ned.

Hvis du derimot velger innstillingen «Passiv», vil prosessoren i stedet senke arbeidshastigheten og på den måten utvikle mindre varme - og dermed også mindre støy. Det kan føre til marginalt dårligere ytelse, men i vårt tilfelle er det altså ikke merkbart til de oppgavene vi bruker PC-en til.

Bråker PC-en? Sjekk dette trikset

Merk at du også har muligheten til manuelt å sette høyeste og laveste prosessortilstand. Her kan du for eksempel velge at prosessoren aldri skal yte mer enn 90 prosent av kapasiteten sin, noe som kan bety flere grader i redusert varmeutvikling, med tilhørende redusert vifteaktivitet.

Se videoen øverst for hvordan du gjør alt i praksis

Om forfatteren av artikkelen

Bjørn Eirik Loftås er redaktør og tidligere profilert dataredaktør i Dinside. Han har presentert PC-tips til forbrukerne i 20 år, både på Dinside og media forøvrig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer