Brenn i vei på Blu-ray

Det er like enkelt som med CD- og DVD-plater. Her er alt du trenger å vite.

Publisert
Sist oppdatert

Optisk lagring går muligens en usikker fremtid i møte, men det forhindrer ikke at stadig flere PC-produsenter utstyrer maskinene sine med Blu-ray-leser eller brennere. Formatet regnes som DVDens arvtaker, først og fremst med tanke på video, men også for enklere backupformål.

Har du en stasjonær PC kan du enkelt sette inn en Blu-ray-brenner/leser selv. Disse er alltid bakoverkompatible med DVDer og CDer, slik at du ikke behøver mer enn ett drev installert. Prisene starter på rundt 1600 kroner, og du finner blant annet et utvalg av dem i flere av de store nettbutikkene nå.

Les også: Slik ser du Blu-ray-filmer på PCen

Mange likhetstrekk

BD-R (engangsplater) og BD-RE (overskrivbare) er å regne som tredje generasjons optisk lagringsmedier for forbrukermarkedet. De som har fulgt med siden CD-brennerne gjorde sitt inntog i markedet på midten av nittitallet vil finne mange likhetstrekk ved hver generasjon, hør bare her:

For tolv år siden kjøpte jeg min første CD-brenner. Den kostet 3 000 kroner, og en tom CD-plate kostet den gang rundt hundrelappen. Seks år senere kjøpte jeg min første DVD-brenner. Den kostet 2 500 kroner, og en tom DVD-plate kostet på den tiden rundt hundrelappen. I sommer kjøpte jeg min første Blu-ray-brenner. Den kostet 2 000 kroner, og en tom Blu-ray-plate kostet rundt hundrelappen...

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer