Brenn i vei på Blu-ray

Det er like enkelt som med CD- og DVD-plater. Her er alt du trenger å vite.

Publisert
Sist oppdatert
Selv om platene ser til forveksling like ut, er kapasiteten mangedoblet, fra 650 MB på de første CDene til 50 000 MB på dobbelsidige BD-R-plater.


Optisk lagring går muligens en usikker fremtid i møte, men det forhindrer ikke at stadig flere PC-produsenter utstyrer maskinene sine med Blu-ray-leser eller brennere. Formatet regnes som DVDens arvtaker, først og fremst med tanke på video, men også for enklere backupformål.

Har du en stasjonær PC kan du enkelt sette inn en Blu-ray-brenner/leser selv. Disse er alltid bakoverkompatible med DVDer og CDer, slik at du ikke behøver mer enn ett drev installert. Prisene starter på rundt 1600 kroner, og du finner blant annet et utvalg av dem i flere av de store nettbutikkene nå.

Les også: Slik ser du Blu-ray-filmer på PCen

Denne brenneren fra LG støtter nær sagt alt av formater, og koster rundt 1 600 kroner i de billigste butikkene. Da følger det med programvare fra Cyberlinks for avspilling av Blu-ray, HD DVD og brenning av plater.
Denne brenneren fra LG støtter nær sagt alt av formater, og koster rundt 1 600 kroner i de billigste butikkene. Da følger det med programvare fra Cyberlinks for avspilling av Blu-ray, HD DVD og brenning av plater. Vis mer


Mange likhetstrekk

BD-R (engangsplater) og BD-RE (overskrivbare) er å regne som tredje generasjons optisk lagringsmedier for forbrukermarkedet. De som har fulgt med siden CD-brennerne gjorde sitt inntog i markedet på midten av nittitallet vil finne mange likhetstrekk ved hver generasjon, hør bare her:

For tolv år siden kjøpte jeg min første CD-brenner. Den kostet 3 000 kroner, og en tom CD-plate kostet den gang rundt hundrelappen. Seks år senere kjøpte jeg min første DVD-brenner. Den kostet 2 500 kroner, og en tom DVD-plate kostet på den tiden rundt hundrelappen. I sommer kjøpte jeg min første Blu-ray-brenner. Den kostet 2 000 kroner, og en tom Blu-ray-plate kostet rundt hundrelappen...

Slik ser undersiden av en Blu-ray-plate ut. Mens CD-plater ofte er grønnaktige, er blu-ray-platen mørk grå.
Slik ser undersiden av en Blu-ray-plate ut. Mens CD-plater ofte er grønnaktige, er blu-ray-platen mørk grå. Vis mer


Tidkrevende

Men selv om platene ser til forveksling like ut, er kapasiteten mangedoblet, fra 650 MB på de første CDene til 50 000 MB på dobbelsidige BD-R-plater. I 1996 tok det gjerne 40 minutter å brenne en full CD, og svært ofte gikk det galt en eller gang under prosessen.

Til sammenligning tar det omtrent like lang tid å brenne en full 6x BD-R-plate på 25 GB i 2008. Mange BD-RE-plater (overskrivbare) tar bortimot halvannen time å brenne, men tiden det tar avhengig også av hvilke data som brennes og hvilke program som benyttes.

Flott gratis Blu-ray-brenneprogram

Det finnes allerede mange programmer som lar deg brenne Blu-ray-plater i tillegg til CD og DVD. Mest utbredt er Nero Burning ROM, men hvis du synes det blir stort og tungt finnes det heldigvis noen lettere gratisprogrammer, som BurnAware Free.

BurnAware har alle funksjonene man bruker oftest, og er både enkelt og helt gratis å bruke.
BurnAware har alle funksjonene man bruker oftest, og er både enkelt og helt gratis å bruke. Vis mer


Dette programmet omtalte vi første gang i fjor, da det ennå kun forelå i betaversjon. Siden den gang har programmet kommet i en rekke nye versjoner, så sent som i forrige uke kom versjon 2.11. Basisfunksjonene er de samme som tidligere, og de færreste vil savne noe her: Du kan brenne data- lyd- og multimedie-CDer, data-DVDer og video-DVDer, i tillegg til data- og jukebox-Blu-ray.

Grensesnittet er veldig enkelt, og du fyller innholdet på platen ved hjelp av dra & slipp fra Windows utforsker til programvinduet. Når du er klar, er det bare å trykke på den røde brenneknappen.

BD-R-plater brennes som hvilken som helst CD og DVD, mens BD-RE-plater må formateres først. Det gjør du enkelt fra menyen i programmet. Prosessen tar et lite minutt.

Test-PCen vår har en Intel C2D E8400 prosessor (2 x 3 GHz) og 2 GB minne. Under brenning ble rundt 50% av systemressursene beslaglagt, men det var ikke nok til at vi merket at det "lugget" i de andre programmene vi kjørte samtidig. Det er imidlertid grunner til å understreke at for effektiv brenning bør du ha en rimelig oppdatert PC på maskinvaresiden.

Vanlig CD-brenning viste seg nemlig å være langt mindre krevende av systemet, med "peaker" på rundt 10% av ressursene.

Å brenne Blu-ray-plater er litt mer ressurskrevende enn å brenne CDer og DVDer. For ikke å glemme mer tidkrevende.
Å brenne Blu-ray-plater er litt mer ressurskrevende enn å brenne CDer og DVDer. For ikke å glemme mer tidkrevende. Vis mer


Hva med lesing av brente plater?

Lese- og aksesstid var slett ikke optimal på de første CD- og DVD-brennerne, og det samme gjelder på de første Blu-ray-brennerne.

Se heller ikke bort fra at operativsystemet også kan spille en rolle her. I vårt tilfelle opplevde vi for eksempel at det var langt mer tidkrevende å bla gjennom innholdet på en hjemmebrent BD-R-plate i Windows Vista enn i XP (samme PC).

Det er videre svært gode grunner til å tro at kommende Blu-ray-lesere/brennere kommer til å bli langt raskere, og at Vista fortsatt ikke er helt "ferdig" hva angår filbehandling. Hvor raske brennerne kommer til å bli avhenger av mange forhold, blant annet hvor interessant publikum i det hele tatt vil synes det er å brenne sine egne Blu-ray-plater.

Mest sannsynlig blir brenning av høyoppløselig filmopptak Blu-rays viktigste bane i tiden som kommer. Når prisene på drev og plater synker, vil vi nok også oppleve at mange kommer til å kopiere filmer, på lovlig eller ulovlig grunnlag. Det finnes allerede mange videoredigeringsprogrammer som støtter brenning til Blu-ray.

Som backup-medium kan derimot konkurransen fra stadig større og billigere eksterne harddisker og minneplugger fort vise seg å bli alt for hard for Blu-ray.

Les også:
Test av Blu-ray-spiller fra Panasonic
- Blu-ray holder i minst 20 år

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer