Brenne CD til bruk i eldre CD-spillere

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Hvilken hastighet er det best å bruke når man skal brenne CDer til eldre CD-spillere (fra ca '92-'94 og fremover)? Leste et sted at ikke høyere enn 8x eller noe for at det skulle virke uten feil.

Stemmer dette?

MvhLars

Datadoktoren svarer

Hei

Det er ikke alderen på CD-spilleren som bestemmer hastigheten på brenningen, men hvilken type brennbare CD-er man bruker.

Noen plater er laget for å brennes på høye hastigheter, materialet i disse reagerer raskt på oppvarmingen fra laseren og endrer seg tilsvarende fort når laseren slås av. Brenner du disse på vesentlig lavere hastighet enn de er laget for, vil du kunne få feil fasong på de brente områdene på platene. Dette vil kunne ha konsekvenser for avlesingen.

CD-spillere som er svært gamle kan man ikke regne med vil spille alle typer plater, det være seg brente eller pressede. Dette skyldes ikke alderen i seg selv, men at de har kommet ut av justering eller at linsen ikke er ren.

Spesifikasjonene på CD-plater har ikke endret seg siden de ble lansert, så det er ikke noe "triks" som er nødvendig for å få dem til å spille. Vi har fremdeles en gammel NAD 5200 CD-spiller fra midten av 80-tallet som har spilt alt vi har brent siden brennerne dukket opp tidlig på 90-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer