Brix får Mac Mini til å se ut som en kjempe

Nå blir mini-stasjonære PC-er virkelig interessante.

Små datamaskiner kan oftere og oftere erstatte store. Brix er så liten at den får selv Mac Mini til å se ut som en sværing. Foto: Produsenten
Små datamaskiner kan oftere og oftere erstatte store. Brix er så liten at den får selv Mac Mini til å se ut som en sværing. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den taiwanske maskinvareprodusenten Gigabyte er kanskje mest kjent for sine hovedkort og grafikkort, men produserer også bærbare og stasjonære PC-er. Nylig lanserte de Brix-familien, som består av stasjonære PC-er i lommestørrelse.

Brix leveres med hovedkort, prosessor og WLAN-modul, mens minne og SSD må du sette inn selv.

Les også: Nå er det billig å oppgradere PC-en

Ikke lenger puslete greier

For kort tid siden var slike små PC-er forbundet med lav ytelse og/eller mye støy. Med Intels nye ULV-prosessorer beregnet for tynne ultrabooks er dette historie. Disse prosessorene bruker svært lite strøm, og krever derfor lite kjøling. Våre tester viser at ytelsen er helt ypperlig til alle vanlige PC-oppgaver, med unntak av de mest krevende 3D-spillene.

Dermed kan små stasjonære PC-er som for eksempel Brix være et ypperlig valg til stuebruk, for eksempel full PC-funksjonalitet og medieavspilling på TV-en. Men løsningen behøver ikke å begrenses til slik bruk, dette er nemlig en fullblods PC.

Slik er den

Første generasjon Brix er utstyrt med en Intel Core i3/i5 eller i7-ULV-prosessor, og kan utstyres med inntil 16 GB RAM. En versjon med en relativt beskjeden Celeron 1007U-prosessor skal også bli tilgjengelig. I alle Brix-ene sitter et mSATA-spor der man kan sette en SSD, i skrivende stund er 256 GB maks størrelse på disse små SSD-ene. Boksen har innebygd støtte for kablet nettverk (1000 Mbit) samt trådløst nett.

I fronten sitter en USB 3.0-port, på baksiden sitter én til. Der finner du også en HDMI-utgang, samt en Mini DisplayPort-utgang og nettverkskontakt.

Brix får Mac Mini til å se ut som en kjempe


Størrelsen er beskjeden 107,6 x 114,4 mm, og høyden er like under 3 cm. Dermed er den vesentlig mindre en Mac Mini (197 x 197 x 3,6 cm)

Strømforsyningen sitter på ledningen, og minner om en typisk løsning for bærbare PC-er.

Brix er på vei ut til markedet nå, men vi har foreløpig ikke sett noen priser. Tom's Hardware spekulerer i en startpris på rundt 200 dollar i USA (rundt 1.200 norske kroner) for Celeron-utgaven. Vi vil oppdatere denne artikkelen med priser når produktet blir tilgjengelig.

Mer mini-stasjonært fremover?

I sommer lanserer Intel sin nye Haswell-generasjon prosessorer og brikkesett. Ifølge produsenten skal disse bruke vesentlig mindre strøm uten at det har gått ut over ytelsen. Grafikkytelsen skal for eksempel være inntil dobbel så bra i forhold til dagens generasjon.

Derfor kommer vi med stor sannsynlighet se flere slike spennende mini-løsninger i tiden fremover.

Samleside: Artikler om stasjonære PC-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer