Brother MFC3820 CN

Ett apparat som både kan skrive ut dokumenter og fotografier, skanne og kopiere flere dokumenter i serie uten PC, brukes som fax - frittstående eller tilkoblet PC, med innebygd minnekortlesere, nettverkskort og USB2.0-tilkobling - til under 3.000 kroner? Dette måtte vi sjekke ut.

Brother MFC3820 CN
Publisert

Brother er kanskje mest kjent fra laser-verdenen, men MFC3820 CN er en multifunksjonsskriver som benytter blekk. Enheten er først og fremst myntet på små kontorer, og det som gjør denne skriveren spesiell er at den er svært rik på funksjoner, og kan dessuten skrive ut digitale bilder direkte fra minnekort (SD, MemoryStick, CompactFlash I og II samt SmartMedia - xD krever CF-adapter).
3820 CN er toppmodellen i den nye MFC-serien, som omfatter blekkbaserte multifunksjons-produkter i prisklasse 1.500 - 3.000 kroner inkl mva. Her er en kjapp oppsummering av de viktigste egenskapene:

 • Skriver opp til 14 sider pr. minutt i s/h og opp til 12 sider pr. minutt i farger (i følge Brother)
 • Fotokvalitet opp til 4800 x 1200 optimalisert dpi utskrift
 • 600x2400 dpi farge-skanner
 • Windows®- og Mac™-kompatibel (USB)
 • 33.600 bps faxmodem
 • Opp til 20 siders automatisk dokumentmater (ved skann og kopi)
 • 100 kortnummer (fax)
 • Kopierer opp til 99 kopier, oppløsning opp til 1200 x 1200 dpi
 • Skanner bilder i farger og s/h
 • Skanne til bilder, e-post, OCR eller fil
 • Mediasenter med direkte fotoutskrift fra minnekort
 • Skann direkte til mediakortet i TIFF/JPG/PDF-format
 • Ingen oppvarmingstid
 • Ethernet 10/100 Mbit tilkobling
Skriveren er naturligvis en del større enn rene blekkskrivere, men med tanke på alle funksjonene er det lite å utsette på størrelsen (44,8 x 58,5 x 44,6 cm). Dette er uansett en skriver man ikke nødvendigvis vil plassere på pulten uansett. Dette kommer vi tilbake til senere i denne omtalen.

Enkelt og lettfattelig

Skriveren har to arkmatere, én for arkene som skal skrives på (100 ark), og en automatisk mater for kopiering/skanning (20 ark). I fronten sitter det et panel med knapper for styring av funksjonene direkte, og det hele er både brukervennlig og intuitivt synes vi. Det er også et pluss at menyene på LCDen er på norsk.

Brother MFC3820 CN


Til venstre, under frontpanelet, sitter minnekortleserne. Når du putter i et minnekort begynner Photo-knappen å lyse. Er skriveren tilkoblet en PCvia USB, vil minnekortet dukke opp som en egen stasjon i utforsker som kan leses/skrives til. Et trykk på Photoknappen gir deg muligheten til å skrive ut ett og ett bilde eller en indeks med miniatyrer av alle bildene på minnekortet. Det gjør jobben enklere når du senere skal skrive ut ett og ett bilde.

Installerer du skriveren i Windows, får du på kjøpet styreprogrammer for skanning (inkl OCR), kopi, utskrift og fax. Alt er på norsk. Vi synes i det hele tatt at Brother har klart å kombinere funksjonalitet og brukervennlighet på en elegant måte.

Stort enklere enn dette styreprogrammet har vi ikke sett på denne typen produkt.
Stort enklere enn dette styreprogrammet har vi ikke sett på denne typen produkt. Vis mer


Utskriftskvalitet

Utskriftene har en maks oppløsning på 4800 x 1200 dpi, og dråpestørrelsen er variabel, men aldri mindre enn 5 pikoliter. Hvis du har lest våre blekkskrivertester, har du kanskje fått med deg at dette er temmelig store dråper i forhold til de mest moderne blekkskriverne fra Epson, Canon og de andre. Det merkes ikke veldig godt på utskriftene, men fotokvaliteten er ikke helt på høyden med de moderne spesialskriverne. Vi prøvde med forskjellig fotopapir, men savnet en anbefaling av papir i den medfølgende og for øvrig gode brukerveiledningen.

Et foto i A4-størrelse (beste kvalitet)brukte 11 minutter på å bli skrevet ut, og det er temmelig tregt, sett i forhold til både rene blekkskrivere og multifunksjonsskrivere vi har testet tidligere.

Hastigheter

Skriveren benytter fire blekkassetter: cyan, gul, magenta og svart.
Skriveren benytter fire blekkassetter: cyan, gul, magenta og svart. Vis mer

Vi prøvde også forskjellige tekstutskrifter og utskrifter med enkel grafikk, og kan konkludere med at kvaliteten er OK - men ikke eksepsjonell. For rene tekstutskrifter på billig kopipapir ble vi ikke strålende fornøyde før vi hadde valgt kvaliteten Fin, og da gikk samtidig også minuttene raskt.

Her følger en liten oversikt over målte hastigheter:

 • Beste foto (A4) - 11 minutter
 • Flersidekopi 5 tekstsider, normal kvalitet - 1 minutt og 50 sekunder
 • Kopi én side, sort/hvitt og farger, normal kvalitet - ca 30 sekunder
 • Utskrift 5 tekstsider, kladd - 1 minutt og 6 sekunder (dårlig kvalitet)
 • Utskrift 5 tekstsider, normal - 1 minutt og 43 sekunder (Nokså bra kvalitet)
 • Utskrift 5 tekstsider, fin - 3 minutter (God kvalitet)
I det hele tatt ble vi ikke direkte imponert over hastigheten, men skriveren reagerer temmelig kjapt på utskriftskommandoer, selv etter å ha stått ubrukt en stund. Her er det mange andre blekkskrivere som bruker tid på å bli klar.

Leser for de fleste typer minnekort sitter i fronten, nederst til venstre.
Leser for de fleste typer minnekort sitter i fronten, nederst til venstre. Vis mer

Skriveren avgir noen høyfrekvente lyder under papirhåndteringen, og det kan bli slitsomt dersom du har den plassert for nært deg på pulten og utskriftsmengden er stor.

Konklusjon

Som et samleprodukt for faks, enkel kopiering og skanning, samt små utskriftsjobber i nettverk, er dette produktet godt egnet, både for hjemmekontor og små kontorer med moderate utskriftsbehov. Det er derimot ikke noen optimal løsning verken for den som skal skrive ut mye, og raskt eller dersom fotoutskrifter er primærinteressen. Da finnes det hvassere multifunksjonsløsninger på markedet, også i denne prisklassen.

Raskt oppsummert med plusser og minuser:

+ Svært funksjonsrik skriver
+ Rask oppstart
+ Meget enkel i bruk

- Noe støy
- Ikke spesielt rask
- Begrenset fotokvalitet

[Ugjyldig objekt (debatt)]

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer