Bruk Google Disk bedre

Mer gratis plass enn Dropbox og OneDrive - og vesentlig billigere.

LAGRING PÅ NETT: Googles nettlagringstjeneste gir deg 15GB gratis lagringsplass på nettet og gir deg tilgang til filene fra flere enheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LAGRING PÅ NETT: Googles nettlagringstjeneste gir deg 15GB gratis lagringsplass på nettet og gir deg tilgang til filene fra flere enheter. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden dumpet Google prisene på nettlagring. Du får 15GB lagringsplass i nettskyen uten å betale en krone, og for 12 kroner i måneden kan du lagre inntil 100 gigabyte på Googles tjenere.

Blar du opp 60 kroner i måneden, kan du boltre deg med én terabyte (=1000 gigabyte) lagringsplass.

Til sammenlingning tar en av de mest populære nettlagringstjenestene, Dropbox, 60 kroner måneden for 100 gigabyte og 300 kroner måneden for 500 gigabyte. Microsofts OneDrive plasserer seg i mellom, med 25 kroner måneden for 100 gigabyte og 50 kroner måneden for 200 gigabyte.

Prismessig gjør det derfor Googles nettlagringstjeneste attraktiv i dette selskapet.

Tilgjengelig på flere plattformer

Google Disk-tjenesten fungerer som Dropbox og lignende, ved at det du laster opp til nettskyen synkroniseres til de andre enhetene du har koblet til samme konto. Dermed kan du for eksempel lagre et bilde til Google Disk fra mobiltelefonen, og umiddelbart ha tilgang til det samme bildet på PC-en.

Tjenesten er tilgjengelig med apper på Windows, OSX, iOS og Android, i tillegg til at man kan få tilgang til filene gjennom en nettleser. Windows Phone har altså ingen egen app, så om du er Windows Phone-bruker vil nok OneDrive være et bedre valg.

Egen stasjon

Ved å laste ned Google Disk-programmene for PC og Mac, dukker Google Disk opp som en egen stasjon i utforskerprogrammene:

Google Disk legger seg som en egen stasjon både i Windows og OS X.
Google Disk legger seg som en egen stasjon både i Windows og OS X. Vis mer


I innstillingene kan du selv velge hvilke mapper som skal synkroniseres til datamaskinen, slik at du slipper at filer du ikke trenger offline-tilgang til opptar plass på maskinen.

Du trenger ikke å synkronisere alt du har lagret hos Google. Her kan du velge hvilke mapper du vil at skal lastes ned automatisk.
Du trenger ikke å synkronisere alt du har lagret hos Google. Her kan du velge hvilke mapper du vil at skal lastes ned automatisk. Vis mer


Filer du har valgt å synkronisere blir tilgjengelig også når du ikke er koblet til internett.

På mobil kan du huke av denne bryteren dersom du vil at fila skal lagres lokalt.
På mobil kan du huke av denne bryteren dersom du vil at fila skal lagres lokalt. Vis mer


På mobil er det litt annerledes. Der kan du for hver fil angi hvorvidt du vil at den skal lagres lokalt på enheten. Android-utgaven lar deg dessuten definere en buffer (standard er 50MB), slik at de siste filene du har åpnet også lagres lokalt. Den muligheten er ikke på iOS.

Litt rotete

Dersom du bruker Google dokumenter-tjenesten blir alt du produserer her også liggende som filer på Google Disk-stasjonen. Vi oppfatter dette som litt rotete; særlig siden du ikke uten videre kan dobbeltklikke på en av filene for å åpne dokumentet dersom du ikke har nettilgang.

Laster du ned Google Disk-appen til Chrome kan du imidlertid aktivere frakoblet modus slik at du kan lese og redigere dokumenter også uten nettilgang, men da må det gjøres ved å starte Chrome-appen og fungerer fortsatt ikke ved å dobbeltklikke på filer.

Dele filer med andre?

Uansett – prinsippet er som med Dropbox. Du kan fra hvilken som helst enhet laste opp filer til Google Disk, og så blir de tilgjengelige for de andre enhetene du har knyttet til den samme Google-kontoen. Vil du dele filer med andre, kan du gjøre dette via en deleknapp, slik at du får en URL du kan sende til andre.

Du kan også dele filer direkte med Google-kontakter, slik at de må logge seg på for å se innholdet. For alle filer tar Google også vare på versjonshistorikken slik at du kan hoppe tilbake til en eldre utgave av en fil om du har endret på den ved en feiltakelse.

Kjekke tilleggsfunksjoner

Det finnes flere andre tjenester som kan interagere med Google Disk. Her er noen av dem:

Gmail – Her får du direkte tilgang til Google-disken din når du skriver epost. Ved å trykke på ikonet kan du hekte på vedlegg i eposten din, og mottakeren får da en lenke til å laste ned fila slik at du heller ikke trenger å bry deg om at vedleggene opptar mye plass.

På Gmail kan du legge ved filer som er lagret på Google Disk.
På Gmail kan du legge ved filer som er lagret på Google Disk. Vis mer


Lagre filer fra nettet – Ved å installere Chrome-utvidelsen Save to drive, kan du høyreklikke på et bilde eller en lenke til en fil og velge «Save to Google Drive», hvorpå fila lagres direkte. Du kan også lagre hele nettsider ved å trykke på knappen på verktøylinja.

Via en nettleserutvidelse kan du lagre bilder, dokumenter og hele nettsider til Google Disk.
Via en nettleserutvidelse kan du lagre bilder, dokumenter og hele nettsider til Google Disk. Vis mer


Konvertér filer – Vi skrev forleden dag om cloudconvert, som kan konvertere filer fra og til en lang rekke formater. Denne tjenesten gir deg også mulighet til å koble til Google Disk, slik at filer både kan lese og skrives fra og til Googles nettlagringstjeneste.

Eksempel på oppskrift du kan utføre med IFTTT.
Eksempel på oppskrift du kan utføre med IFTTT. Vis mer


Bruk IFTTT – IFTTT (If this, then that) er i våre øyne en av nettets store godbiter, og også Google Drive er støttet som kanal her. Det betyr at du kan sette opp oppskrifter som automatisk lagrer Instagram-bildene dine på Google Drive, som lagrer Soundcloud-sanger du liker til Google Drive, som legger til alle Twitter-meldinger merket med en gitt emneknagg i et Google-dokument eller hva det måtte være.

Synkronisér med Evernote og Dropbox – Ved å bruke CloudHQ kan du synkronisere innhold på Google Drive med Dropbox og Evernote, slik at utvalgt innhold i disse tjeneste automatisk kan kopieres enten den ene eller andre veien.

Chrome nettmarked har også en egen seksjon med Chrome-apper som fungerer med Google Disk.

Les også: Gi Chrome en stiligere startside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer