Bruk iPad som ekstra skjerm

Mangler du skjerm på hjemmekontoret? Prøv dette!

EKSTRA SKJERM: Trenger du en ekstra skjerm til hjemmekontoret, kan iPad-en kanskje redde deg. Foto: Kirsti Østvang
EKSTRA SKJERM: Trenger du en ekstra skjerm til hjemmekontoret, kan iPad-en kanskje redde deg. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Er du blant de mange som nå må jobbe på hjemmekontor, men som mangler litt utstyr til at det blir en like bra arbeidsplass som på jobb? Salget av hjemmekontor-utstyr har fått en skikkelig oppsving den siste uka. Like etter at arbeidsplassene ble bedt om å benytte seg mest mulig av hjemmekontor der det var mulig begynte hyllene å tømmes hos Power, skrev Børsen.

Så hva gjør du om du ikke ønsker å bruke penger på nytt utstyr? Tyr til kreative løsninger. Det finnes det mange av.

Har du for eksempel en iPad, kan du bruke den som en ekstra skjerm til den bærbare Mac-en din.

Sidecar

Sidecar er navnet på en funksjon i macOS Catalina (den nyeste versjonen, lansert høsten 2019) som gjør dette mulig. Med Sidecar kan du dessuten bruke iPad som tegnebrett til Mac-en om du har en Apple Pencil.

For å bruke Sidecar må du imidlertid ha en nyere Mac og en iPad som kjører nyeste iPadOS 13. Ifølge Apple dreier det seg om følgende enheter:

Mac med macOS Catalina iPad med iPadOS 13
MacBook Pro-modeller fra 2016 og nyereiPad Pro: alle modeller
MacBook-modeller fra 2016 og nyereiPad (6. generasjon) og nyere
MacBook Air-modeller fra 2018 og nyereiPad mini (5. generasjon)
iMac fra 2017 eller nyere, pluss iMac (Retina 5K, 27-tommers. sent 2015)iPad Air (3. generasjon)
iMac Pro
Mac mini-modeller fra 2018 og nyere
Mac Pro fra 2019

Trådløst eller kablet: Du kan koble iPad-en til Mac-en med Sidecar med både kabel og eller trådløst ved hjelp av AirPlay. Med trådløs forbindelse må iPad-en være innen ti meters rekkevidde for datamaskinen.

Begge enhetene må også være logget på med samme iCloud-konto.

Slik går du frem: For å ta i bruk Sidecar, skal det i utgangspunktet bare være å gå til AirPlay-menyen oppe på menylinjen og velge iPad-en din fra lista.

Hvis du ikke finner menyen, gå til Systemvalg > Skjermer og hak av ved «Vis valg for eksternt skjermbilde i menyen når tilgjengelig».

KOBLE TIL: Fra AirPlay-menyen på Mac-en kan du velge hvilken skjerm som skal kobles til, for eksempel iPad-en din. Skjermbilde: Kirsti Østvang
KOBLE TIL: Fra AirPlay-menyen på Mac-en kan du velge hvilken skjerm som skal kobles til, for eksempel iPad-en din. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer
EGNE INNSTILLINGER: Du kan også koble iPad-skjermen til Mac-en fra Systemvalg > Sidecar. Finner du ikke dette valget, kan du for øvrig ikke bruke funksjonen. Skjermbilde: Kirsti Østvang
EGNE INNSTILLINGER: Du kan også koble iPad-skjermen til Mac-en fra Systemvalg > Sidecar. Finner du ikke dette valget, kan du for øvrig ikke bruke funksjonen. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

To alternativer: Det er to måter å bruke iPad-skjermen på:

#1) Du kan utvide skrivebordet slik at du får en sekundær skjerm, såkalt «separat»: I denne modusen kan du flytte vinduer til den og bruke den på samme måte som andre skjermer.

#2) Du kan også velge å speile Mac-skjermen på iPad-en, slik at begge skjermene viser samme innhold. Dette er det du velger om du skal bruke iPad-en som tegnebrett.

Obs! Når du har koblet til iPad som sekundær skjerm, kan du ikke bruke berøringsskjermen med fingrene på vanlig vis. Det eneste som fungerer er MultiTouch-bevegelser som å sveipe med to fingre for å rulle og så videre. Du kan imidlertid bruke Apple Pencil som styringsenhet.

EKSTRA FUNKSJONER: Du kan velge å skru på både sidepanel og Touch Bar (se innstillingspanelet over) som vises på iPad-skjermen når den er koblet ditt. Førstnevnte (som er på venstre side av skjermen) gir tilgang på ofte brukte kontroller. Sistnevnte fungerer som Touch Bar-linjen som finnes på nyere bærbare Mac-er. Skjermbilde: Kirsti Østvang
EKSTRA FUNKSJONER: Du kan velge å skru på både sidepanel og Touch Bar (se innstillingspanelet over) som vises på iPad-skjermen når den er koblet ditt. Førstnevnte (som er på venstre side av skjermen) gir tilgang på ofte brukte kontroller. Sistnevnte fungerer som Touch Bar-linjen som finnes på nyere bærbare Mac-er. Skjermbilde: Kirsti Østvang Vis mer

Alternativet: Duet Display

Før Apple lanserte sin Sidecar-funksjon var det appen Duet Display som var det beste alternativet for å bruke iPad som ekstra skjerm til Mac-en. (Fun fact: den er laget av tidligere Apple-ingeniører).

Fordelen med Duet Display er imidlertid at den etter hvert har blitt utviet til å kunne brukes med Android-nettbrett, Windows-PC-er og Chromebooks i tillegg. Du får også en del ekstra funksjonalitet enn hva Sidecar kan by på, men det koster ekstra.

Du må i utgangspunktet betale en drøy hundrelapp for å laste ned appen til din iPad eller Android-nettbrett. Med denne løsningen er du nødt til å koble nettbrettet til datamaskinen din med ledning.

Så finnes det to abonnementsløsninger kalt «Air» og «Pro» som gir tilleggsfunksjoner som trådløs tilkobling og mulighet for å bruke penn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer