Bruk og oppsummering

Publisert
Sist oppdatert

Når du ser på disse tre maskinene i forhold til "vanlige" bærbare må du være klar over at lav pris, lav vekt og liten størrelse ikke kommer gratis.

Som vi har nevnt tidligere i artikkelen vil blant annet ting som små tastaturer og ditto skjermer føre til at en slik datamaskinen ikke vil passe alle. Ettersom heller ikke ytelsen akkurat er noe å skrive hjem om er den først og fremst ment å supplere en større og bedre bærbar eller stasjonær PC for mer allsidig bruk.

Det er likevel ingen tvil hos oss om at minibærbare har livets rett. Liten vekt og størrelse gjør den til en glimrende reisekamerat dersom du ikke står foran større utfordringer enn typiske kontorapplikasjoner, surfing, e-post, medieavspilling eller lett bildebehandling - og uansett ikke har tenkt å tilbringe så mange arbeidstimer foran den lille skjermen.

Med alle maskinene følger det også med futteral slik at de ikke skal bli skrapet opp i veska. Fra venstre Eee, One og Wind.
Med alle maskinene følger det også med futteral slik at de ikke skal bli skrapet opp i veska. Fra venstre Eee, One og Wind. Vis merStyrker og svakheter

Våre tre testkadidater har sine sterke og svake - for noen faktisk nær lammende - sider, og vi tar de like godt maskin for maskin:

Bruk og oppsummering

Acer Aspire One A150

AA1 har stor harddisk, anstendig størrelse, er solid bygd med god skjerm og et tastatur som de fleste kan trives med. Mange har sans for designen, men husk å ta med pussekluten.

Som minus nevner vi kort plasseringen av knappene til pekeplaten, men det som virkelig irriterer oss er hvordan det gode inntrykket ødelegges av dårlig viftestyring og irriterende viftelyd. Det finnes riktignok litt hjelp å få blant entusiastene, men det skulle da vært Acer som tok grep her.

Asus Eee PC 900
Kompakt og fast i fisken, har noen gjennomtenkte og smarte løsninger, svært stillegående, og er modellen av de tre med best batterilevetid, lavest vekt, minst størrelse og lavest pris.

Bruk og oppsummering


Mens størrelsen kan være herlig for noen, vil andre knote med det puslete tastaturet. Men det er likevel tyttebær i forhold til hva som gjør akkurat denne utgaven av Eee PC 900 skikkelig kjip å bruke: SSD-en. Vi sier "denne utgaven" (også kjent som Eee PC 900 16 G) fordi den på flere andre markeder har kommet med to SSD-er - en rask og liten for operativsystemet, og en tregere (og rimeligere) for generell lagring. I "vår" Eee PC 900 er hele SS-disken av den siste typen.

Så SSD-en gir deg i dette tilfellet ikke bare liten lagringsplass, men du får også 4-6 ganger dårligere ytelse enn for en "vanlig" harddisk for bærbare. Dette merkes meget godt - i det minste med Windows XP som operativsystem.

Hva som har gått gjennom de ellers kloke hodene i Asus-leiren vet vi ikke, men at de i det hele tatt slipper en maskin der brukeropplevelsen i stor grad handler om å vente på skriving og lesing fra disk er for oss en gåte. Spesielt når resten av maskinen imponerer!

Men hvis du er av den tålmodige typen går det altså an. Det finnes dessuten guider som hjelper deg å trimme XP til å bli litt kjappere for den som liker å tweake litt.

Bruk og oppsummering

MSI Wind U100

Elegant, god å jobbe med og har en stor, lyssterk skjerm. Og som eneste av de tre har den integrert blåtann. La oss heller ikke glemme at vi ikke har noe å si på verken ytelse eller viftebråk.

På den annen side er den også størst, tyngst og dyrest av de tre - og har den korteste batterilevetiden selv om det ikke er langt frem til AA1.

Så... hvilken skal du kjøpe?

Å jobbe som testjournalist er ikke bare lek og moro med gadgets (dessverre), for en sak må jo skrives også. Og etter å ha testet ett eller flere produkter forsøker man da å fortelle dere lesere om mulig- og umuligheter, om hva som er bra og hva som er dårlig.

Du vet, slik at du kan gjøre deg opp din egen mening og velge det produktet som er mest riktig for deg.

Men det er også mange som bare vil bli fortalt hva som er best, eller ønsker at noen andre skal velge for dem. Så for en gangs skyld skal undertegnede forsøke seg på nettopp dette.

Du skal kjøpe den du har mest lyst på. Hvorfor du har lyst på den er ikke viktig - bruksområdene til disse maskinene er stort sett den samme. Kanskje du liker utseendet, eller skjermen, eller størrelsen, eller plassen. Eller fargen.

Fra venstre: MSI Wind, AA1 og Eee 900
Fra venstre: MSI Wind, AA1 og Eee 900 Vis mer


Peker følelsene mot Asus Eee PC 900 så skal du ha is i magen og ikke løpe til butikken riktig ennå. Mot slutten av denne måneden skal nemlig Eee PC 901 bli tilgjengelig, og denne vil ikke bare komme med nettopp en egen SSD for operativsystemet, den vil også ha den mer energieffektive Atom-prosessoren, kraftigere batteri og blåtann.

Dessverre vil den også bli dyrere, litt større og litt tyngre. Likte du størrelsen får du heller krysse fingrene for at modellen 900A vil dukke opp i Norge. Denne vil ha 900s størrelse, men bedre diskytelse og Atom-prosessoren.

Har du mest lyst på Acer Aspire One P150 skal du konsentrere deg om å få tak i en som ikke bråker - forsøk derfor å lytte til den før du kjøper. Sett øret inntil utluftingen på venstre side og slå på maskinen. Starter vifta umiddelbart og gir fra seg en "virrelyd" i tillegg til en svak susing bør du se seg om etter et annet eksemplar.

Men likte du MSIs Wind best - enten det er på tross av eller på grunn av størrelsen - ja da er det egentlig bare å legge inn en bestilling.

På tampen minner vi også på at dette markedet forandrer seg fort. Flere aktører og modeller vil komme til i løpet av høsten, og modellene vi har testet nå vil komme i nye og forbedrede utgaver.

Vi kommer uansett tilbake med tester av de mest aktuelle nye minibærbare etter hvert.

Tilbake til forsiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer