Brukervennlighet, funksjoner og ytelse

Smart funksjonalitet fra begge leverandører.

Brukervennlighet, funksjoner og ytelse
Publisert
Sist oppdatert

I dette kapittelet tar vi for oss brukervennlighet, funksjoner og ytelse.

Brukervennlighet

Olympus E-520
Olympus er en av de flinkeste produsentene til å lage brukervennlige kameraer; det være seg både kompakt og speilrefleks.

E-520 er intet unntak. Det Olympus gjør briljant her, er å vise nært sagt alle innstillingsmuligheter på skjermen. Trykker du på ok-knappen får du umiddelbar tilgang til alle sammen, og du kan lett foreta de nødvendige justeringene.

Brukervennlighet, funksjoner og ytelse


Legg til at du har hurtigtaster på piltastene og én programmerbar knapp tilgjengelig, så er Olympus' krabat et av de mest funksjonelle kameraene når det kommer til kjappe innstillingsmuligheter. Dog skal det sies at selve menysystemet (når du trykker på menu) fort blir rotete, der alt er organisert vertikalt, og med opp til 3 nivåer.

Olympuskameraet har også en scene-modus med 20 predefinerte innstillinger for ulike typer fotografering, som kan være god hjelp for en uerfaren fotograf.

Som nevnt liker vi knappeplasseringen svært godt på E-520, og alle knapper og betjeningshjul føles solide og responsive. Imidlertid savner vi informasjon om ISO-verdi i selve søkeren. Det gjør vi også på A350.

Brukervennlighet, funksjoner og ytelse


Sony Alpha A350
Sony har kopiert Olympus' briljante system for hurtige innstillinger på storebror A700, men A350 har ikke fått denne godbiten implementert.

Brukervennlighet, funksjoner og ytelse


Allikevel er det ikke vanskelig å endre på de fleste nødvendige innstillingene. Du trykker på Fn-knappen og blir presentert med 6 valg, deriblant hvitbalanse, lysmåling og blitsmodus. ISO-innstilling gjøres via en dedikert knapp. Selve menysystemet er også mer oversiktlig enn hva tilfellet er på E-520, og kameraet kan også styre eksterne blitser trådløst.

Sony har implementert et par innovative funksjoner. En sensor under søkeren registrerer om du holder øyet inntil (dette har de på alle sine speilreflekskameraer; også på det første), og da slukkes skjermen så du ikke får unødvendig lys på øyet. I tillegg kan du slå på øyeaktivert autofokus, som gjør at kameraet begynner å fokusere så snart du holder øye inntil søkeren.

Sony får også pluss i margen for å ha norske menyer, og for at innstillingene roterer når du roterer kameraet.

Brukervennlighet, funksjoner og ytelse


Funksjoner

Som nevnt har begge kameraer både bildestabilisator i kamerahuset og live view, men for sistnevnte trekker Sony det lengste strået for lynrask autofokus sammenlignet med andre kameraer.

Begge kameraer har også funksjoner som gjør at mørke farger lysnes i kameraet. Vi liker også infoLithium-teknologien på Sonys batterier, som viser i prosent hvor mye som gjenstår av batterilevetiden. Begge kameraene har også støtte for bracketing både med tanke på eksponering og hvitbalanse.

Av spesielle funksjoner på Olympus E-520 kan vi nevne at kameraet 20 ulike sceneinnstillinger, og det har også ansiktsgjenkjenning, som gjør at ansikter blir riktig eksponert når du tar bilde av personer. Olympus' selvrensende bildebrikke er også anerkjent som den mest effektive på markedet, og også dette kameraet kan fjernstyre blitser trådløst.

E-520 har også en rekke småfinesser, som forstørrelse av bildet ved manuell fokus i live view. En annen ting vi liker med E-520 er at bilder roteres automatisk i avspillingsmodus. Har du tatt et bilde på høykant og roterer kameraet, blir det tilpasset LCD-skjermen.

Kameraet kan også vise 100 miniatyrbilder på likt, og har dessuten mulighet for å se en kalender så det blir lettere å finne frem til bildene du tok en gitt dag. Her kan Sony kun skilte med 9 bilder og ingen kalender.

Ytelse

Her har vi to kameraer som yter jevnt over godt, uten å briljere, for så vidt.

Sony Alpha A350 tar 2 bilder pr sekund (målt med Sandisk Extreme-kort, men oppgitt til 2,5) som vel er den tregeste serieofotograferingstakten på markedet i dag, men det skal legges til at bildene er 14Mp og at man derfor ikke kan forvente like høy takt som kameraer med lavere oppløsning. Kameraet har også en liten forsinkelse fra du slår det på til du kan ta bildet - rundt ett sekund, og føles litt tregt her og der, for eksempel rundt ett sekund fra et bilde er tatt til det dukker opp på LCD-skjermen.

Batterilevetiden er imidlertid meget god med 730 bilder etter CIPA-standarden, der halvparten av bildene tas med og halvparten uten blits. Fokushastigheten oppleves også som jevnt over god; spesielt dersom du bruker midtpunktet, som er en kryssensor.

Brukervennlighet, funksjoner og ytelse


Olympus E-520 har, som nevnt, blitt forbedret fra sist gang. Autofokusen oppleves raskere, men er ikke like rask som senterpunktet til A350. Den er også den enkleste på markedet med kun tre punkter - mange (inkludert oss) tar ikke dette så tungt og bruker uansett midtpunktet til fokus, men for deg som liker å la automatikken velge det mest hensiktsmessige punktet, er dette et lite minus.

Vi undrer oss over at Olympus bruker strobelyset fra blitsen som hjelpelampe når det er mørkt, for med denne funksjonen slått på blir den betydelig tregere. Dersom du kjøper E-520 vil vi derfor anbefale deg å gå inn i menyen, under "skiftenøkkel 1" og "skiftenøkkel A" og slå av "AF Illumination" som er det første valget (og som vel illustrerer kommentaren vår om at menystrukturen til Olympus ikke er den beste).

Seriefotografi skjer med 3 bilder i sekundet på E-520 (oppgitt til 3,5); en hastighetsforskjell over Sony som merkes dersom du skal ta bilder av en actionfylt situasjon. Også E-520 har en liten forsinkelse når du slår på kameraet på grunn av at deres "supersonic wave filter" (sensorrensing) skjer når du slår på kameraet.

Batterilevetiden er oppgitt til 650 bilder etter den nevnte CIPA-standarden.

>> Les videre: Bildekvalitet og konklusjon

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer