Butikkene selger gratis spill

Ikke alle spill trenger å koste penger. Noen kan lastes ned helt gratis.

GRATIS: Star Trek Online, DC Universe og mange andre nettrollespill kan lastes ned og spilles gratis, i stedet for å kjøpe det over disk.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Blizzard/Perfect World Entertainment/Sony Computer Entertainment
GRATIS: Star Trek Online, DC Universe og mange andre nettrollespill kan lastes ned og spilles gratis, i stedet for å kjøpe det over disk. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/Blizzard/Perfect World Entertainment/Sony Computer Entertainment Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Free-to-play" , "gratis-å-spille", er en forretningsmodell som har bredt om seg i spillbransjen den siste tiden. Først og fremst for spill som spilles på nett.

Mange av disse har først blitt solgt over disk, for så å bli gratis å laste ned senere. Dette er det mange som ikke har fått med seg, både blant kunder og butikker.

– Jeg ser at mange spill selges til fullpris i butikker til tross for at de har gått over til å bli helt gratis å spille, skriver en tipser til DinSide.

– Det må være svært frustrerende for dem som ikke er klar over det. Slike spill koster ofte fra 400 til 500 kroner, fortsetter han.

Derfor er Windows Phone 7 en glimrende spillplattform

Fysisk vs. nedlast

Utvikleren ønsker selvfølgelig fortsatt å tjene penger selv om spillet i seg selv er gratis, så spilleren får muligheten til å svi av kroner inne i selve spillverdenen. Det kan for eksempel være snakk om å kjøpe seg utstyr i harde kontanter, eller kjøpe ekstrapakker med nye brett og oppdrag. Andre ganger blir spilleren utsatt for reklame.

Én fordel med å kjøpe disse spillene på et fysisk medium er å slippe å laste det ned selv om du har tregt nett, og noen liker å ha et eksemplar i hyllen sin. De fysiske kopiene kan også inkludere bonuser eller abonnementer, men disse kan som oftest kjøpes i spillet etter å ha lastet det ned gratis uansett.

Dermed kan det lønne seg å bruke penger i spillet senere, heller enn penger spillet før du vet om du liker det. Og hvem vet: Kanskje du ikke trenger å bruke noe penger i det hele tatt.

Her er noen av spillene som selges over disk i Norge, men kan lastes ned helt gratis på nett.

Sikler du på Playstation Vita?

DC Universe Online (PC/Playstation 3)

DC Universe Online er et såkalt MMORPG; en lang forkortelse som betyr nett-rollespill på godt norsk. Man lager sin egen superhelt eller superskurk, og slåss med og mot spillere fra hele verden.

Spillet krevde først et abonnement, men kan nå spilles gratis på både PC og Playstation 3. Det stopper dog ikke butikkene fra å selge det, noen til over 500 kroner.


Her er en trailer for spillet:

Star Trek Online (PC)

Star Trek burde være et kjent navn for mange lesere, og dette er det første nett-rollespillet basert i universet med gamle og stolte nerdetradisjoner. Man spiller som kaptein over sitt eget romskip, og flyr rundt for å hjelpe til i en krig blant stjernene.

Også Star Trek Online var først et spill man måtte kjøpe, men er nå helt gratis å laste ned til PC-en din. Likevel selges det fortsatt i flere butikker. I "Gold Edition" får man dog litt valuta for pengene, da det følger med blant annet t-skjorte, kart og postkort.

Her er en trailer for spillet:

Champions Online (PC)

Dette er ett av mange nett-rollespill som ikke baserer seg på et eksisterende univers, men som har skapt sin egen verden som er gratis å flytte inn i. Champions Online blander superhelt-kulturen med klassiske rollespill-karakterer, og betegner seg som et "action-rollespill".

Historien om Champions Online er like både Star Trek Online og DC Universe Online: Det måtte først kjøpes i butikken, men er nå gratis å laste ned på nett. Og tradisjonen tro: Butikkene selger det fortsatt.

Her er en trailer for spillet:

APB: All Points Bulletin/Reloaded (PC)

APB er et voldelig nettspill som foregår i en moderne by kalt San Paro. En av de designerne fra Grand Theft Auto-serien var med å lage det, og det synes.

Spillet ble sluppet i 2010, men selskapet bak fikk raskt økonomiske problemer. Deretter ble spillet oppkjøpt, og gitt ut på nytt under navnet APB: Reloaded som en gratis nedlasting. Men enkelte butikker insisterer på å fortsatt selge det.

Merk at spillet har 18-årsgrense.

Her er en (voldelig) trailer for spillet:

Pirates of the Burning Sea (PC)

Drømmer du om et liv som pirat? Da kan du enten gjøre som Cartman i South Park og flytte til Somalia, eller begynne å spille Pirates of the Burning Sea.

Her seiler du rundt med andre rom-drikkende PC-spillere på 1800-tallet, som enten pirat eller en mer lovgydig brite, franskmann eller spanjol.

Først krevdes et abonnement, men man kan nå spille helt gratis. Og jada: Butikkene selger det fortsatt.

Her er en trailer for spillet:

Age of Conan (PC)

Dette norske nettrollespillet fra Funcom skulle ta verden med storm, men slo dessverre ikke så godt an som mange hadde håpet. Likevel skiller det seg fra mengden med god grafikk og en svært så voksen tone (Les: Vold og hud).

Du blir satt ut i Conans univers hvor du på klassisk rollespillvis skal kjempe mot monstre og annet utyske sammen med andre eventyrere.

For å få flere brukere gir Funcom oss muligheten til å spille helt gratis. Man kan også abonnere, men spillet kan uansett lastes ned gratis, selv om butikkene selger det.

Age of Conan har 18 årsgrense.

Her er en trailer for spillet:

I tillegg til disse spillene finnes det mange gratis spill av høy kvalitet som aldri har blitt solgt over disk. Blant annet har giganten Electronic Arts' sluppet flere, for eksempel i Battlefield- og Need for Speed-serien.

Les mer: Alt om spill på DinSide

Har du flere gode tips? Del med deg under artikkelen! (Og takk for alle som har kommet inn hittil!)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer