Microsoft Flight Simulator

Butikkhyllene tømmes

Kraftig økning i etterspørselen etter storlansering.

JOYSTICK: Både Elkjøp og Komplett merker stor etterspørsel på flystikker i forbindelse med lanseringen av «Microsoft Flight Simulator». Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
JOYSTICK: Både Elkjøp og Komplett merker stor etterspørsel på flystikker i forbindelse med lanseringen av «Microsoft Flight Simulator». Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den ferske flysimulatoren «Microsoft Flight Simulator» har fått fly- og spillentusiaster verden rundt til å sette seg bak spakene i fly fra blant annet Boeing og Airbus.

Spillet er det første i serien på nærmere 14 år, men det ser ut til at ventetiden er verdt det. I skrivende stund ligger «Microsoft Flight Simulator» på imponerende 93 på Metacritic og spillet har høstet lovord fra en samlet spillpresse.

Selv om du fint kan spille «Flight Simulator» med både mus/tastatur og spillkontroller, er det nok ingen tvil om at spillet gjør seg best med joystick og dedikerte flykontrollere, som også gir den mest realistiske opplevelsen.

Men dette er det ikke akkurat enkelt å få tak i om dagen. Et raskt søk på Prisjakt viser at flere butikker er tomme for de mest populære flystikkene fra selskaper som Logitech og Thrustmaster.

Blant annet er Logitech Pro Flight Yoke System + Pro Flight Throttle Quadrant, et sett med flystikke og gasspedal, utsolgt i samtlige nettbutikker, men også avanserte paneler, som Logitech G Saitek Pro, er det vanskelig å få tak i.

LOGITECH PRO FLIGHT MULTI PANEL: Flysimulatorspillerne kjøper blant annet eksterne paneler for å gjøre spillinga enda mer realistisk. Foto: Logitech
LOGITECH PRO FLIGHT MULTI PANEL: Flysimulatorspillerne kjøper blant annet eksterne paneler for å gjøre spillinga enda mer realistisk. Foto: Logitech Vis mer

Opplever kraftig økning i etterspørsel

Overfor Dinside bekrefter Kristin Hovland, kommunikasjonssjef i Komplett.no, at de opplever økt etterspørsel på flytilbehør.

– Det er ingen tvil om at Kompletts kunder etterspør flyspill-kontrollere i et stort omfang. Vår utfordring akkurat nå er å møte denne kraftige etterspørselen, fordi leverandørene har store produksjonsproblemer på grunn av Covid-19, skriver hun i en e-post til DInside.

Kristin Hovland er kommunikasjonssjef i Komplett.no. Foto: Komplett.no
Kristin Hovland er kommunikasjonssjef i Komplett.no. Foto: Komplett.no Vis mer

Også Elkjøp merker stor pågang i forbindelse med lanseringen av «Microsoft Flight Simulator».

– Vi har definitivt sett en økning i salget på typiske «flight sim-produkter» som joystick og andre instrumenter.

– Flight Simulator-serien har hele tiden appellert til en litt annen kundegruppe, i tillegg til de typiske gamerne. Og med nesten 14 år siden siste utgivelse i serien, og en massiv oppgradering av grafikk og fysikk, er det nok en god del fans som har sett behovet for å oppgradere hardware en smule, forteller Nils Martin Øya, spillansvarlig i Elkjøp Norge.

Tror spillerne vil oppgradere

Tross stor etterspørsel etter flytilbehør, sier Elkjøp og Komplett at de ikke merker en stor økning i salget av maskinvare, som spill-PC-er, grafikkort og prosessorer. Enn så lenge.

Nils Martin Øyo. Spillansvarlig i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp Norge
Nils Martin Øyo. Spillansvarlig i Elkjøp Norge. Foto: Elkjøp Norge Vis mer

– Gaming-PC-er og annen hardware har vi en generell god trend på om dagen, så det er vanskelig å si hvilken andel som skal krediteres Flight Simulator, men jeg er nok ganske sikker på at en del, og kanskje spesielt de litt ekstra kraftige, skal brukes som flymaskiner, forteller Øyo.

Hovland i Komplett.no sier at de ikke merker større endringer i etterspørselen nå.

– Men den forventer vi vil øke etter hvert som våre gamere ser seg tjent med større datakraft på grunn av «Microsoft Flight Simulator».

Ifølge anslag fra analyseselskapet Jon Peddie Research (JPR) vil «Microsoft Flight Simulator» generere milliarder i maskinvarerelaterte salg, som inkluderer spill-PC-er, prosessorer, skjermer, flystikker, VR-briller og liknende.

«Microsoft Flight Simulator» er tilgjengelig på PC via Steam, Microsoft Store og Xbox Game Pass. Det kommer også til Xbox, men det er enn så lenge uvisst når.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer