BYGG PC: Enklere blir det ikke

Kan du lappe sykkel og skifte sikring? Skrive din egen selvangivelse og koble sammen et hjemmekinoanlegg? Da kan du også oppgradere eller bygge din egen PC.

BYGG PC: Enklere blir det ikke
Publisert
Sist oppdatert

PC-verdenen er spesiell på mange måter. Noe som er ganske unikt er at du får kjøpt både ferdige PCer og alle delene som skal til. Det er ganske forskjellig fra stereoanlegg og vaskemaskiner - eller hvilket som helst annet husholdningsprodukt.


I tillegg er det så strenge standarder at du kan velge helt fritt mellom fabrikanter av de forskjellige komponentene. Kabinett, strømforsyning, hovedkort, lagringsenheter og tilleggskort - alt går om hverandre.

Hvis du allerede har skiftet ut noen komponenter i PCen, for eksempel montert inn en CD-brenner, ny harddisk eller skiftet grafikkort - da har du allerede erfart fordelene med denne standardiseringen. Da stiller du sterkt når det gjelder å utføre mer gjennomgripende oppgraderinger, eller rett og slett bygge en ny PC.

Det eneste du må passe på når det gjelder formater - etter å ha valgt prosessorfabrikant - er at kabinettet er stort nok å huse hovedkortet...

Stadig mer integrert

Tidligere var det viktig at PCen hadde et hovedkort med mange kortplasser, særlig hvis du skulle bruke PCen til litt tyngre oppgaver.

Da måtte du sette i SCSI-kort, lydkort, nettverkskort, ekstra USB-kontakter, FireWire-kort og så var det ikke plass til mer. Da gjensto bare problemet med å få alt til å spille sammen, finne kompatible drivere og finne en rekkefølge på kortene som ikke skapte konflikter.
Dagens hovedkort har som regel alt du trenger innebygd, og det eneste kortet du må sette i er skjermkortet. Det finnes også hovedkort som har innebygd grafikkdel, med en ytelse som tilfredsstiller de fleste bortsett fra den harde kjerne av spillentusiaster, som likevel aldri blir helt fornøyd.

Vi sammenligner hovedkort

Skal du oppgradere eller bygge ny PC er det først og fremst snakk om å velge prosessorplattform - AMD eller Intel.

Deretter må du velge brikkesett, den delen av PCen som tar seg av kommunikasjonen mellom de forskjellige enhetene som utgjør hovedkortet.

Til slutt velger du hvor avansert hovedkort du skal ha, etter hva slags funksjoner som er integrert på de forskjellige modellene.

I første omgang presenterer vi to svært velutstyrte hovedkort for AMD Athlon, basert på to forskjellige brikkesett: nForce2 fra nVidia og KT400 fra Via.

Vi vil så oppgradere en eldre PC og teste ytelsen med de forskjellige løsningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer