Bygge egen PC - del 2:Oppsett av BIOS

Etter at all maskinvaren er satt sammen kommer neste skritt – oppsett av BIOS. Her er det viktig å holde tungen rett i munnen hvis du vil oppnå best ytelse og unngå problemer. Men det er ikke så vanskelig som tidligere.

Bygge egen PC - del 2:Oppsett av BIOS
Publisert

De fleste PC-brukere er sjelden eller aldri innom BIOS-oppsettet på maskinen. Det er det heller ikke noen grunn til. Det settes opp av fabrikanten, siden er det ikke noe mer å gjøre der, hvis ikke deler av maskinvaren byttes ut eller noe går galt.

Siden du nå er ”fabrikanten” er det nødvendig å sette en del parametre i BIOS. Denne forkortelsen står for ”Basic Input Output System” og er en lagringsbrikke som inneholder programkode. Denne programvaren styrer altså basisparametrene for oppstarten og hvordan prosessoren kommuniserer med resten av systemets forskjellige inn- og utganger.

BIOS - bakgrunn

Opprinnelig var det IBM som laget denne, og den var selve kjernen i den første IBM PC. Alt annet i maskinen var standardkomponenter, men programvaren som bandt det hele sammen var utviklet og eid av IBM. I den første tekniske manualen til IBM PC kunne du lese hele koden, linje for linje, men den var der bare til referanse for systemutviklere.

Compaq’s gjennombrudd skyldtes at de var først ute med å lage sin egen, IBM-kompatible BIOS-versjon. Dermed kunne de lansere den første IBM-kompatible PCen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.