Bytt vifte på skjermkortet

BRUKERTIPS: Får du vondt i hodet av den lille bråkete viften på skjermkortet? Bytt den ut med en større og stillere modell! Av: Armand Aanekre

Her er den nye viften montert på grafikkortet, og støyen er borte. Foto: Armand Aanekre
Her er den nye viften montert på grafikkortet, og støyen er borte. Foto: Armand Aanekre Vis mer

Noen er mer følsomme for støy enn andre. For de følsomme typene kan det derfor være svært irriterende når viften på skjermkortet går opp i falsett så fort du våger å starte noe som krever at det må gjøre en innsats.

En enkel og sikker løsning på problemet er å ta ut bråkmakeren og kjøpe et nytt skjermkort av “silent” typen. Men hvis man av ulike årsaker ønsker å beholde det gamle, er det også mulig å fjerne den lille viften og montere på en større vifte som klarer å kjøle kortet uten å generere så mye støy.

Tipset som presenteres her fungerer bare på enklere skjermkort med moderate behov for kjøling og som har en liten 40-50mm vifte som går på høyt turtall. På de dyrere kortene med større kjølebehov og som allerede har store eller flere vifter, stilles det helt andre krav til eventuelle modifikasjoner.

Modifikasjonen kommer også til å legge beslag på en eller to PCI-kontakter ved siden grafikkortet da den nye viften er større. I tillegg tar det også litt tid, så dette er nok noe som er forbeholdt de som synes det er OK å pusle litt med sånt.

I dette brukertipset har jeg tatt utgangspunkt i en aldrende PC med et grafikkort som har en liten 45mm vifte. Nærmere bestemt en PC med en AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+ prosessor, 4GB RAM og et Nvidia GeForce 6800 skjermkort. En PC som nå skal ha en litt mer stillferdig penjonisttilværelse på slutten av sitt liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer