1.1.1.1 er Cloudflares nye DNS-tjeneste

Bytter du til denne, kan du få raskere nett

Hastighet og personvern i sentrum.

LETT Å HUSKE: IP-adressen til Cloudflares nye DNS-tjeneste er 1.1.1.1. Foto: Cloudflare
LETT Å HUSKE: IP-adressen til Cloudflares nye DNS-tjeneste er 1.1.1.1. Foto: Cloudflare Vis mer
Publisert

En DNS-tjener er nettets «telefonbok» som du bruker hele tiden når du surfer på nettet.

For når du taster inn en URL i adressefeltet i nettleseren, sendes denne forespørselen først til DNS-tjeneren, som så slår opp i katalogen sin og finner IP-adressen til nettsiden du ønsker å kontakte.

TELEFONKATALOG: En DNS-tjener kan sammenlignes med en telefonkatalog, som kobler nettadresser til IP-adresser. Foto: Cloudflare
TELEFONKATALOG: En DNS-tjener kan sammenlignes med en telefonkatalog, som kobler nettadresser til IP-adresser. Foto: Cloudflare Vis mer

Om den ikke finner det du leter etter, sendes forespørselen videre til en annen DNS-server, og eventuelt til flere inntil IP-adressen blir funnet. Den returneres så til nettleseren din, slik at den kan få kontakt med nettstedet og laste inn innholdet.

Tiden dette tar kan variere, men som regel dreier det seg om noen hundredels sekunder. De fleste nettilbydere har sin egen DNS-server, men det går også an å bruke en fra en annen leverandør. Tidligere har vi omtalt blant annet OpenDNS og Googles DNS-tjenester.

– Verdens raskeste DNS

Det var kanskje ikke den ultimate dagen å lansere en ny tjeneste på, men 1. april lanserte Cloudflare det de selv påstår er verdens raskeste DNS-tjeneste.

Og datoen er for så vidt ikke tilfeldig valgt – siden IP-adressen kun består av fire ettall (1.1.1.1), harmonerer det godt med datoen 1.4.

Ifølge DNSperf.com, som hvert minutt måler ytelsen på slike tjenester fra over 200 steder i verden, svarer Cloudflares løsning på 13,8 ms (0,0138 sekunder) i gjennomsnitt; godt under halvparten av tiden Googles variant bruker.

RASK: Cloudflares DNS-tjeneste svarer på under halvparten av tiden Googles løsning bruker. Foto: Cloudflare
RASK: Cloudflares DNS-tjeneste svarer på under halvparten av tiden Googles løsning bruker. Foto: Cloudflare Vis mer

Og ifølge Cloudflare bruker en gjennomsnittlig DNS-tjener fra en nettleverandør omtrent fem ganger så lang tid.

Lagrer ikke opplysninger om brukerne

Dersom du allerede bruker en treg DNS-tjener, vil du muligens merke at nettsider hentes inn litt raskere om du bytter til Cloudflare, men en annen (og kanskje større) fordel er at Cloudflare har fokus på personvernet.

For der andre DNS-servere kan loggføre alle nettsteder du besøker, og til og med selge disse dataene videre, lover Cloudflare at ingenting skrives til disk. Data tas kun vare på i 24 timer for å identifisere eventuelle problemer, og så er det borte for godt. Selskapet har hyret inn KPMG for å sikre at dette går riktig for seg, med årlige gjennomganger.

Og akkurat det er ganske brennaktuelt i disse tider, i kjølvannet av Facebook- og Cambridge Analytica-skandalen.

Slik kan du bruke den

Å bytte DNS-server er typisk noe du gjør i nettverksoppsettet, enten på enheten du bruker eller direkte på ruteren slik at endringen da gjelder alle som er koblet på.

På nettsiden 1.1.1.1 finner du instrukser for hvordan du gjør det på ulike enheter. Ironisk nok er nettsiden nede akkurat i det dette skrives, men reserveløsningen på 1.0.0.1 fungerte fint.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer