Bytter Office-font for første gang på 14 år

Snart er det over og ut for Calibri, men brukerne kan være med å bestemme hvilken som tar over.

OFFICE: Microsoft vinker snart farvel til Calibri som standardfont i Office. Foto: Microsoft
OFFICE: Microsoft vinker snart farvel til Calibri som standardfont i Office. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I nærmere 15 år har Calibri vært standardfonten i Microsoft Office, da den i 2007 tok over for Times New Roman, men nå går det mot slutten.

Microsoft har nemlig bestemt at det er på tide med en endring og vil at Office-brukerne skal være med på å bestemme hvilken font som skal være standard i programmer som Word, Excel, Outlook, OneNote og PowerPoint.

Ifølge The Verge er det over 700 ulike fonter i Office, men det er ikke en av de nåværende som er blant de nominerte.

Det betyr at det med sikkerhet ikke blir Comic Sans (takk og lov, red.anm.), som kanskje er den mest utskjelte fonten i Windows og Office.

Fem utvalgte

I stedet introduserer Microsoft fem nye fonter som skal konkurrere om å bli den nye standardfonten i Office, som har over 200 millioner månedlige brukere.

De fem fontene er Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford og Grandview.

Dette er de fem nominerte. Foto: Microsoft
Dette er de fem nominerte. Foto: Microsoft Vis mer

Tenorite beskrives som en font som «minner om de tradisjonelle arbeidshestfontene uten seriff, men med en varmere og vennligere stil».

Seriff er forresten de tynne tverrstrekene som avslutter endene på tall og bokstaver, som du kan lese mer om på Wikipedia. Samtlige fontforslag er uten seriff, betegnet som sans serif-fonter.

Bierstadt er inspirert av sveitsisk typografi fra midten av 1900-tallet.

«Et allsidig skrift som uttrykker enkelhet og rasjonalitet i en svært lesbar form», skriver Microsoft om fonten.

Skeena er det tredje alternativet. Det som kjennetegner denne fonten, er at strøkene er modulert med tydelig kontrast mellom de tykke og tynne.

Skaperne av Seaford-fonten lot seg inspirere av gamle lenestoler da de utviklet den. I et blogginnlegg skriver Microsoft at de asymmetriske formene på bokstavene skal gjøre de mer gjenkjennelige.

Grandview er inspirert av tyske vei- og jernbaneskilt, som er designet for å være leselige på avstand og under vanskelige forhold.

Skal evalueres

De fem fontene rulles ut til Microsoft 365-brukere på nett og apper i tida fremover, slik at brukerne kan teste dem selv.

Microsoft skriver at de vil evaluere de fem fontene de neste månedene, men at også brukerne kan bidra med sine tilbakemeldinger og på den måten være med på å bestemme hvilken av Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford og Grandview som blir den nye standarden i Office.

Det kan du gjøre ved å dele tilbakemeldinger og kommentarer i sosiale medier.

Merk for øvig at Calibri ikke forsvinner fra Word. Fonten vil fortsatt være tilgjengelig, men ikke som standard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer