Caffeine holder PC-en våken

Gjør det enkelt å unngå at PC-en går i dvale når du minst ønsker det.

SOM KOFFEIN FOR PC-EN: Caffeine er et gratisprogram som ganske enkelt sørger for at PC-en din aldri går i dvalemodus. Enkelt og greit. Foto: Dinside
SOM KOFFEIN FOR PC-EN: Caffeine er et gratisprogram som ganske enkelt sørger for at PC-en din aldri går i dvalemodus. Enkelt og greit. Foto: Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En moderne PC og et moderne operativsystem inneholder mekanismer som sørger for at prosessoren roer seg ned, skjermen slukkes og maskinen går i dvale når det går en stund uten at den er i bruk.

Det er jo fint, for da spares både strøm og miljø.

Men noen ganger passer det dårlig at maskinen plutselig sier god natt. Personlig har jeg for eksempel et mobilt bredbåndsmodem som må kobles opp på nytt etter hver oppvåkning, og det er rimelig irriterende hver gang man blir heftet med noe annet noen minutter.

Joda, jeg kan selvfølgelig forandre på strømstyringen i Windows, men det er ikke alltid ønskelig. Det er heller ikke sikkert at jeg ønsker at endringen skal være permanent.

For andre kan det dessuten hende at PC-en er satt opp med restriksjoner mot å fikle med slike innstillinger.

Les også: Lynrask og sikker installasjon av gratisprogrammer

Som koffein for PC-en

Heldigvis finnes det løsninger på dette, som for de fleste andre PC-utfordringer.

Caffeine legger seg som et lite ikon til høyre på oppgavelinjen, og kan enkelt aktiveres og deaktiveres ved å høyreklikke på det.
Caffeine legger seg som et lite ikon til høyre på oppgavelinjen, og kan enkelt aktiveres og deaktiveres ved å høyreklikke på det. Vis mer


Gratisprogrammet Caffeine er like enkelt som det er genialt. Det lille programmet sørger rett og slett for å simulere et tastetrykk én gang hvert 59. sekund. Det er nemlig alt som skal til for å «lure» PC-en til å tro at du fortsatt sitter ved tastaturet.

Og, nei - tasten som simuleres er ikke «R», men «SHIFT», og dermed unngår programmet at det åpne Word-dokumentet ditt fylles med et uønsket tegn hvert eneste minutt.

Vi i Dinsides dataredaksjon benytter Caffeine blant annet når vi skal måle batteritiden på PC-ene vi har på testbenken.

Kan tidsstyres

Nytt i siste versjon er at du kan bestemme hvor lenge Caffeine skal være aktivt - eller inaktivt, uten å måtte ty til kommandolinjen. Sistnevnte er for deg som like å eksperimentere. Da finnes det en rekke brytere å velge mellom.

Programmet er gratis, består av en fil på 18KB, og kan lastes ned fra Zhorn Software. Der finner du også mer informasjon. Caffeine fungerer i alle Windows-versjoner fra 98 og nyere. Det finnes også en versjon for Mac.

Samleside: Gratisprogrammer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer