Canon Bubble Jet i550

Den er en del mindre enn sin forgjenger, og har blant annet fått forbedret arkmater og mottakerbrett. Dessuten er den både raskere og billigere enn S520-modellen.

Publisert
Canon Bubble Jet i550
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Mottaksbrettet kan skyves inn i skriveren, og stenges bak et lokk.
Mottaksbrettet kan skyves inn i skriveren, og stenges bak et lokk. Vis mer

Prisene på skrivere har sunket kraftig i det siste, og de mest avanserte allround-skriverne ser nå ut til å få prislapper på rundt 2.000 kroner her hjemme. Vi har tidligere i høst testet HPs futuriske 5550, som blant annet kan utstyres med fotopatron (5-farger + sort) for den beste fargegjengivelsen på bildeutskrifter. Den har fått en prislapp på i underkant av 1.700 kroner.

i550 er Canons våpen mot 5550 og HPs dominans på blekkskrivermarkedet. Veiledende pris er omtrent den samme, oppløsningen er den samme, navnene ligner, men her slutter også likhetene. Mens HP har tenkt design, holder Canon seg til det funksjonelle og velutprøvde, men med noen velkomne forbedringer. Borte er det blågrå chassiset fra forgjengeren S520, og tilbake er de gamle Canon-fargene; beige øverst og grått nederst. Overraskende, spesielt med tanke på S900 og S750, som virkelig var lekre modeller.

Smarte løsninger

Forbedringer er det derimot mange av. Magasinet med plass til 150 ark får støtte fra en ny og høy papirstøtte. Denne er uttrekkbar, og når den foldes sammen kan den vippes over åpningen til magasinet, og danner dermed et lokk på skriveren når du har fjernet papiret og skriveren ikke skal brukes på en stund. Det løse mottakerbrettet er byttet ut med et uttrekkbart, som også kan skyves helt inn i skriveren og lukkes igjen, og dermed blir skriveren nærmest helt tett. Det holder støvet borte, og skriveren tar i tillegg mindre plass når den ikke er i bruk. Totalt sett er skriveren, i følge Canon, 20% mindre enn S520.

Også på innsiden er det flere forbedringer. Ny mekanikk gir generelt lavere støy, og en egen ”stille”-modus reduserer støyen ytterligere (på bekostning av hastighet). Et nytt skrivehode er i stand til å produsere utskrifter med en oppløsning på 4 800 x 1 200 dpi. I motsetning til HPs 5550 kan du ikke utstyre i520 med fotopatroner; her finner du de samme fire separate blekkpatronene (sort, magenta, cyan og gul) som sitter i forgjengeren.

Styreprogrammet har også fått enkelte forbedringer, blant annet et nytt filter for å redusere bildestøy – Photo Noise Reduction. Vi har tidligere berømmet Canons andre filtre for kantutjevning og andre optimaliseringsfiltre for lavoppløselige bilder, og det nye filteret vil nok mange eiere av rimelige digitalkameraer hilse velkommen.

Ryggstøtten til papirmagasinet kan foldes ned over magasinet, og du slipper dermed at støv legger seg i skriveren når den ikker er i bruk.
Ryggstøtten til papirmagasinet kan foldes ned over magasinet, og du slipper dermed at støv legger seg i skriveren når den ikker er i bruk. Vis mer

Raskere enn storebror

Hastigheten er også oppjustert, i følge Canon skal i550 klare 18 sider sort tekst pr minutt, og 11 sider pr minutt i farger. Det stemmer naturligvis ikke med våre målinger, men også vi kan skrive under på at i550 er raskere enn S520 – under alle forhold. Vårt testdokument med 5 sider tekst ble ekspedert på 39 sekunder. Det er bare 3 sekunder tregere enn S750, og 4 sekunder raskere enn S520.

På webutskrifter er den raskere enn både S520 og S750, vår testutskrift (3 sider farger, blandet tekst og bilder) klarte den på bare 43 sekunder, omtrent identisk med HP 5550. På fotoutskrifter fikk vi omtrent de samme hastighetene som S750, rundt 2 ½ minutt i høyeste oppløsning på et foto i A4-format, dvs. raskest av alle i denne klassen. Legg til halvannet minutt, og du har en kantløs utskrift. Ikke verst!

En annen forbedring vi oppdaget under testingen, var at skriveren reagerer umiddelbart dersom du trykker på avbryt-knappen i styreprogrammet. Mange skrivere fullfører gjerne siden den holder på med (minst) før den avslutter.

Barnesykdommer?

Det eneste negative vi kan finne når det gjelder utskriftshastighet, er at skriveren har en tendens til å ta noen uforklarlige pauser på noen sekunder innimellom, midt i utskriftsjobber, for eksempel etter to-tre sider med grafikk. Vi kan ikke huske å ha opplevd dette under testing av Canon-skrivere tidligere, og vårt tips er at det skyldes at vi har testet et eksemplar fra tidlig pre-produksjon. Hvis den har stått avslått en stund, må den igjennom en klargjøringsprosess som innbefatter rensing av dyser, og dette stjeler også noe tid.

Husk at optimal hastighet får du bare hvis du kobler i550 til PC/Mac med USB-kabel, men parallell kan fortsatt benyttes. La deg ikke forvirre av ”USB 2.0 Full Speed”-merket, det er i praksis det samme som standard USB 1.1, og må ikke forveksles med USB 2.0 High Speed, som er en 40 ganger raskere standard. Alle Windows-versjoner etter 95 støttes, i tillegg til MacOS 8.6 og nyere.

Kvalitetsvurderinger – også i forhold til HP DJ 5550

Den høye utskriftshastigheten har ikke gått på bekostning av kvaliteten. Kladdemodus er super på tekstutskrifter, men merkbart dårligere når grafikk er med i bildet. Bilder bør du helst skrive ut på Canons eget Photo Paper Pro, for best kvalitet og holdbarhet. Vi har sammenlignet utskrifter foretatt på S750 i lavere oppløsning (2 400 x 1 200), og vi klarer ikke å se forskjeller. Det betyr at 4 800 dpi ikke har hatt noen betydning, i hvert fall ikke på våre testfotografier. I det store og hele gir den meget god utskriftskvalitet på alle vanlige utskriftsjobber, men best resultat på fotoutskrifter får du ikke uventet på Canons eget papir.

Med i550 kan du lage raske og flotte fotoutskrifter, uten at det koster skjorta.
Med i550 kan du lage raske og flotte fotoutskrifter, uten at det koster skjorta. Vis mer

En interessant problemstilling er hvordan utskriftskvaliteten er i forhold til konkurrenten DeskJet 5550. På tekst og blandet tekst/grafikk på vanlig papir vil du i praksis ikke tenke over at det er forskjeller. På foto derimot, har begge skriverne sine styrker og svakheter. Styrken til 5550 er først og fremst uhyre enkel prosess – velg kvalitet, skriv ut, og du vil sannsynligvis få best resultat. På Canon i550 må du velge papirtype og optimaliseringsfiltre manuelt i styreprogrammet, og vi har full forståelse for at det kan være vanskelig å vite når man skal bruke filtrene.

Våre testfotoutskrifter på 5550 ble en smule skarpere og hadde litt bedre kontraster enn på i550. Sistnevnte hadde derimot mer naturtro farger, faktisk på høyde med 5550 utstyrt med fotopatron. i550 er dessuten nærmest dobbelt så rask og har i tillegg mulighet for kantløse utskrifter, noe som taler til denne skriverens fordel.

Ny gjerrighetsrekord

Men det er også et annet, vesentlig forhold som gjør at vårt valg denne gang faller på i550, og det er utskriftskostnadene. i550 er den skriveren som for øyeblikket er rimeligst i drift, i følge våre målinger, som er basert på fotoutskrifter. 2 kroner og 62 ører i blekkforbruk pr A4-foto er ekstremt rimelig. Dette skyldes ikke at i550 bruker mindre blekk enn konkurrentene, men at patronene er billige i innkjøp.

En patron inneholder 12,5 gram blekk, sort omtrent det dobbelte, og et komplett sett koster deg 403 kroner (jf priser innhentet fra mpx.no 10. oktober).

Konklusjon

Hvis du skal skrive ut mye og ikke bryr deg så mye om design, er dette skriveren for deg. i550 er etter vår mening minst like god som S750, og med en lavere pris blir den vår nye testvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer