Canon Bubble Jet i865

Det kan se ut som om oppnåelig hastighet og kvalitet er i ferd med å nå taket med dagens teknikker. Da er løsningen å forenkle og utvide funksjonaliteten, noe Canon har hatt i tankene når de konstruerte i865, som vi nettopp har testet.

Canon Bubble Jet i865
Publisert

Bubble Jet i865 er på mange måter en oppjustert i850, som vi kåret til "Best i test" tidligere i år. Skriveren er en av fem nye blekkskrivere fra Canon som ble lansert mandag denne uken. Les om lanseringen og de andre modellene her.

i865 er etter vår mening en av de aller mest interessante nye blekkskriverne fra Canon, med blant annet muligheten til å skrive ut direkte på CDer, og direkte utskrift fra digitalkameraer som støtter PictBridge - en ny kommunikasjonsstandard med bred støtte blant maskinvareprodusentene. i865 er dessuten utstyrt med en romslig arkmater (150 ark), hvor også en medfølgende mater for fotokort i 10 x 15 cm-størrelse får plass. En ekstra stor mater med plass til 250 ark kan kjøpes som ekstrautstyr.

For første gang får du nå automatisk kalibrering av skriverhodet på en Canon-skriver. Det var på tide! Og i865 kan dessuten utstyres med en duplex-modul (ekstrautstyr). Da kan du skrive ut på begge sider av papiret uten å måtte snu bunken manuelt. En praktisk løsning, som riktig nok har vært tilgjengelig på HP-skrivere i årevis.

Tøysetall

Oppløsning på maks 4.800 x 1.200 dpi og oppgitt hastighet på 23 sider i sort og 16 sider per minutt i farger høres flott ut; i praksis betyr disse tallene nesten ingenting. Under 3 sekunder pr side? Det er mer enn skriveren bruker på å mate og spytte ut et papir uten å skrive noe som helst på det.

De reelle hastighetstallene

med enkle håndgrep kan du skrive ut på CD-plater. Det er ingen revolusjon i seg selv, men en svært velkommen mulighet.
med enkle håndgrep kan du skrive ut på CD-plater. Det er ingen revolusjon i seg selv, men en svært velkommen mulighet. Vis mer

Fem tekstsider ble ekspedert på 34 sekunder, og 3 websider i farger på ca 40 sekunder. Begge tall er helt i toppklassen i forhold til skrivere vi testet i vår. Begge utskriftsjobbene ble kjørt i kladdemodus, som på Canons skrivere tilsvarer normal-modus på mange andre skrivere, dvs vanlig, god kvalitet.

Canon oppgir en hastighet på 1 minutt og 40 sekunder på et fotografi i A4-størrelse. I følge våre målinger tar det rundt 2 1/2 minutt å skrive ut et fotografi i beste kvalitet på Photo Paper Pro, som i skrivende stund er det beste papiret fra Canon. Det er litt tregere enn i850, men ikke mye. Legg til et knapt minutt, og du har en fotoutskrift uten marger.

Skriveren bruker ofte litt tid på å bli klar til å skrive ut, spesielt hvis den har stått avslått lenge. Men selv når det er minutter siden sist du sendte en utskrift, kan det gå opp mot 10 sekunder fra Canon i'en dukker opp nederst til høyre på skjermen, til utskriften starter.

Nå skal det legges til at vårt testeksemplar av i865 tilhører preproduksjonen, så her kan det være små avvik i forhold til skriveren som blir å finne i butikkene senere i høst.

Enkel installasjon

Skriveren kommuniserer med PCen via parallellporten (anbefales ikke pga hastighetsbegrensningene) eller en ledig USB-port. Driverinstallasjonen var svært enkel, vi satte i CDen før vi plugget i skriveren, og satte kabelen i PCen når vi fikk beskjed om det på skjermen. Resten gikk av seg selv. I tillegg følger det med nyttige programmer, både for håndtering av utskrifter og behandling av bilder.

Støynivået opplevde vi som noe lavere enn på i850, som også var en meget stillegående skriver, spesielt på fotoutskrifter. Du kan også spare ørene for enda noen decibel dersom du kjører skriveren i såkalt "Quiet mode", men da vil utskriftene riktig nok gå noe tregere.

Foto? Ja takk!

i865 er ingen "ekte" fotoskriver, men en kontorskriver som i tillegg er i stand til å produsere fotoutskrifter i svært høy kvalitet. I praksis består forskjellen i antall blekkfarger som er tilgjengelig. En fotoskriver har nemlig minst to ekstra fargepatroner i forhold til en kontorskriver, for å håndtere vanskelige overganger og sjatteringer på best mulig måte.

Du får plass til både vanlige ark og 10 x 15 cm fotokort samtidig. Når du skal skriv ut fotokort vrir du hjulet til venstre.
Du får plass til både vanlige ark og 10 x 15 cm fotokort samtidig. Når du skal skriv ut fotokort vrir du hjulet til venstre. Vis mer

Forskjellene på utskrifter fra i850/i865 i forhold til Canons egne fotoskrivere, er etter vår mening så forsvinnende små at du neppe vil se forskjell (ingen i redaksjonen var i stand til å se forskjell på våre testutskrifter). En av grunnene er rett og slett at skriverne lager så ørsmå blekkdråper (2 pikoliter) at farger og overganger reproduseres uten store problemer, selv i svært lyse og svært mørke partier av et fotografi.

Mindre blekk på foto

En egen patron med sort blekk spesielt beregnet for fotoutskrifter, skal i følge Canon minske behovet for å blande cyan, magenta og gult for å produsere svarte detaljer i fotografiet, og dermed samtidig føre til både bedre kontraster og bedre utskriftsøkonomi. Flere blekkskrivermodeller bruker ikke sort blekk i det hele tatt på fotoutskrifter, noe som rett og slett betyr høye utskriftskostnaderpå fotografiske utskrifter.

I fronten finner du en USB-port for tilkobling av digitalkamera. PictBridge er relativt nytt, og det er ventet at de fleste digitalkameraer som dukker opp fremover vil støtte standarden.
I fronten finner du en USB-port for tilkobling av digitalkamera. PictBridge er relativt nytt, og det er ventet at de fleste digitalkameraer som dukker opp fremover vil støtte standarden. Vis mer


Våre fotoutskrifter tatt med i865 kan derimot ikke enkelt skilles fra i850; heller ikke utskrifter i sort/hvitt på det nye, flotte matte fotopapiret fra skriverprodusenten. I alle tilfeller er det snakk om svært høy kvalitet og ekte fotofølelse.

Enkel CD-print

For å skrive ut på CDer må du sette i en matemodul i fronten på skriveren, og legge CDen i en spesiell adapter. Det høres tungvint ut, men det er faktisk veldig enkelt. Vi har tidligere sett på en lignende løsning fra Epson, men der var prosessen noe mer tungvint, synes vi.

Du bruker det medfølgende programmet CD-label Print for å designe og skrive ut dine egne etiketter. Det er veldig lett å bruke, og et minutt etter at matemodulen var installert, hadde vi "printet" vår første CD. NB! Du trenger spesial-CDer/DVDer beregnet for blekkskrivere! Disse begynner å bli enkle å få tak i, for eksempel i databutikker på nettet.

Programmet CD-LabelPrint er utrolig enkelt å bruke.
Programmet CD-LabelPrint er utrolig enkelt å bruke. Vis mer

Vær for øvrig klar over at Canon-blekket ikke tåler fuktighet like bra som Epson-blekket.

Konklusjon

Canon Bubble Jet i865 er utvilsomt en svært god skriver med spennende ekstrafunksjonalitet. Utskriftskvalitet og hastighet er omtrent som på forgjenger i850, det vil si i toppklasse. Sistnevnte får du til svært reduserte priser i flere butikker, og den vil være tilgjengelig en god stund ennå, og et godt kjøp dersom du ikke trenger ekstrafunksjonene som i865 byr på.

Uansett er ikke 2.195 kroner en upris for i865, alt tatt i betraktning.

Skriveren vil bli tilgjengelig i butikkene i slutten av september.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer