Canon Bubble Jet i965

Vi trodde ikke helt på Canon da de påstod at i965 klarte å skrive ut et foto i A4-størrelse på ett minutt i topp kvalitet. Denne gangen tok vi feil.

Canon Bubble Jet i965
Publisert

Ved lanseringen av i850 i januar uttalte Canon selv at behovet for seks blekkfarger var i ferd med å bli eliminert. Vår test av skriveren bekreftet langt på vei dette. i850 brukte blekkdråper på 2 pikoliter, og dermed taklet den fargeoverganger og detaljer i lyse partier bedre enn mange rene fotoblekkskrivere vi hadde testet tidligere.

Underlig forgjenger

Like etter lanserte Canon fotoskriveren i950, som etter vår mening var et underlig produkt. Fotokvaliteten var riktig nok i toppklassen, men sammenlignet med i850 var den kun marginalt bedre. Hastighetsmessig var det heller ingen store forskjeller. Vår konklusjon ble derfor at den store prisforskjellen slett ikke kunne forsvares; i850 var et langt bedre kjøp, selv for fotoentusiaster; det var dessuten en glimrende kontorskriver.

Siden den gang har Canon lansert etterfølgeren til i850, i865, som ikke bød på noen forbedringer med hensyn til hastighet og kvalitet. Den var uansett en bedre skriver, siden den var utstyrt med inngang for digitalkamera, muligheter for utskrift på CD-plater, tosidig utskrift mm. Du kan lese testen vår her.

Spenningen var derfor stor da vi fikk i965 på testbenken. Også denne skriveren klarer utskrift på CD, samt automatisk tosidig utskrift, og er utstyrt med PictBridge-kontakt i fronten for direkte utskrift fra digitalkamera. Men hadde Canon klart å gjøre den til et mer naturlig valg for fotoentusiasten enn i950 var? Dette måtte vi finne ut av.

Seks mot fem

Canon Bubble Jet i965

i865 og i965 ser nesten helt like ut. Men på innsiden er det noen vesentlige forskjeller. Den første er at skrivehodet har høyere maks-oppløsning enn i865; 4800 x 2400 dpi mot 4800 x 1200 dpi. Dette skal du derimot ikke bry deg så mye om.

Våre tester beviser at høyeste oppløsning bare fører til tregere utskrifter, sjelden eller aldri til bedre kvalitet. Maks oppløsning blir dermed kun et argument i salgsøyeblikket, og har null praktisk betydning for deg og meg.

Canon har dessuten skjult høyeste oppløsning godt i styreprogrammet til driveren. Velger du "Høy" utskriftskvalitet (som man får inntrykk av gir høyeste oppløsning), er oppløsningen i praksis 2400 x 1200 dpi, både på i965 og i865. Men tro oss - det holder!

Den andre forskjellen er at i965 er utstyrt med seks blekktanker, mot fem i i865. i965 har ikke vanlig sort blekk, kun foto-sort, samt lys-cyan og lys-magenta. i865 har også foto-sort, men mangler lys-cyan og lys-magenta.

Og så er det noen tekniske forskjeller, i965 er nemlig utstyrt med to USB-porter, én av dem støtter USB 2.0 Hi Speed, for å forsikre at overføringshastigheten aldri blir noen flaskehals når store datamengder skal tygges og forvandles til millioner av blekkdråper i løpet av sekunder.

Fortsatt marginalt på kvalitetssiden

Kort oppsummert: Kvaliteten på fotoutskriftene er nok en gang i toppklassen. Fargegjengivelse og skarphet er svært bra, og lavoppløselige bilder blir flotte i full A4-størrelse ved hjelp av de innebygde filtrene som finnes i styreprogrammet. Ja, til og med bilder tatt med vårt 2 megapiksels digitalkamera tåler å bli blåst opp i denne størrelsen, og alle i redaksjonen var imponert over kvaliteteten.

Men kvalitetsforskjellene i forhold til i865 er likevel umulig å oppdage på de aller fleste fotoutskrifter. Et ørneblikk kan muligens oppdage noen ørsmå forskjeller gjennom en lupe, men disse forskjellene er for små til at de blir et kjøpsargument fori965.

Doblet hastighet

Derfor har Canon gjort et annet grep for å øke forskjellene. Ingenting ble gjort med hastighetene på i865 i forhold til i850, mens hastigheten på fotoutskrifter er doblet på i965 i forhold til i950. Vi skrev ut en rekke fotografier i A4-størrelse, og Canon holder det de lover. Rundt ett minutt bruker skriveren på et foto i 20 x 25 cm i 2400 x 1200 dpi. Velger du å skrive ut uten marger, går det et halvminutt ekstra.

Vi målte også hastigheten på tekst- og webutskrifter. Fem tekstsider (Word) ble skrevet ut på 55 sekunder i raskeste modus (i865 er nesten dobbelt så rask). Teksten ble litt gråere enn raskeste modus med i865, noe som skyldes fotoblekket. Tre websider ble skrevet ut på 36 sekunder, noe som er helt i toppklasse, også sammenlignet med vanlige kontorskrivere.

Fotokvaliteten er imponerende god, og et slikt foto skrives ut på halvannet minutt, i beste kvalitet. Det er et hav foran konkurrentene!
Fotokvaliteten er imponerende god, og et slikt foto skrives ut på halvannet minutt, i beste kvalitet. Det er et hav foran konkurrentene! Vis mer

Konklusjon

Det blir hastigheten på fotoutskrifter som blir det store salgsargumentet for Canon denne gangen. Ingen andre blekkskrivere kan vise til hastigheter på fotoutskrifter som en gang er i nærheten av det i965 presterer.

Men husk at dette er en fotoskriver, og den er optimalisert for den typen utskrifter. Det er ikke noe problem å bruke den til tekst, web-utskrifter og lignende, men hvis du bare skriver ut et fotografi i ny og ne vil i865 være et klokere valg. Den er kjappere på tekst, og sort blir sortere på denne typen utskrifter, også i raskeste modus dersom du velger i865.

Canon Bubble Jet i965

Men for fotoentusiaster som ikke vil inngå noe som helst kompromiss med hensyn til kvalitet og hastighet, finnes det etter vår mening kun et naturlig valg pr i dag, og det er Canon Bubble Jet i965.

Flere på vei

Vi har for øyeblikket skrivere fra HP, Lexmark og Epson på testbenken, og kommer tilbake med flere tester de neste par ukene, samt kåring av de aller beste kjøpene!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer