Canon Bubble Jet i9950

Har du et rimelig bra 4-megapiksels digitalkamera, kan du lage svært gode utskrifter i større formater enn A4. Vi har lekt oss et par uker med flaggskipet i9950 fra Canon, og her er vår rapport!

Publisert
Canon Bubble Jet i9950
Her er beviset: 8 forskjellige blekktanker, hver og en av dem er utskiftbar, og koster rundt hundrelappen pr stk.
Her er beviset: 8 forskjellige blekktanker, hver og en av dem er utskiftbar, og koster rundt hundrelappen pr stk. Vis mer

Canon har de siste årene vært utilnærmelig med hensyn til hastighet på sine fotoskrivere, og har oppnådd meget gode resultater i de fleste testene de har deltatt i. Toppmodellen denne våren heter Bubble Jet i9950, og den kan skrive ut bilder i A3+ størrelse - uten kanter.

Mer livaktige utskrifter

Skriveren er for øvrig den aller første fra Canon som bruker 8 blekkfarger for å sikre et bredest mulig fargeomfang. I tillegg til de vanlige fargene (svart, cyan, lys cyan, magenta, lys magenta og gul), har skriveren fått et rødt og et grønt blekk, som i følge Canon er optimalt for å skape mest mulig "livaktige" fotoutskrifter. Sammensetningen har Canon kalt ChromaPLUS Technology.

Det burde ikke komme som noen overraskelse at prikker i utskriften hører fortiden til. Dråpestørrelsen er så liten som 2 pikoliter, og skrivehodet (som skal være det bredeste som finnes i dag) har 6.144 dyser som til sammen spytter inntil 122 millioner dråper pr sekund. Oppløsningen er 4.800 x 2.400 dpi. I følge Canon er prikkene mindre enn dem man får ved tradisjonell fremkalling.

Enklere DVD- og CD-utskrift

Skriveren leveres med en rekke programmer for bilde- og utskriftsbehandling og arkivering, og har dessuten støtte for utskrift på CD/DVDer med egnet overflate. Metoden krever ikke lenger to adaptere, nå holder det med ett, innstikksadapteret som du fester platen til skyves direkte inn i fronten på skriveren.

I tillegg støtter skriveren PictBridge-standarden, som i praksis betyr at du kan koble kompatible digitalkameraer til skriveren (det begynner å bli en del av dem), og skrive ut bildene direkte uten å gå veien om PCen.

Kommunikasjon med PC foregår via USB 2.0-grensesnittet (bakoverkompatibel med 1.1, men da er du ikke garantert full hastighet). Mac-brukere kan i tillegg bruke den innebygde FireWire-porten dersom det skulle være ønskelig.

Tar plass

Bubble Jet i9950 er naturlig nok en langt bredere skriver enn de fleste A4-skriverne (58 cm). Med papirstøtten til arkmateren og arkmottaket brettet ut, ruver den også temmelig mye mer i dybden. Når den ikke er i bruk, kan disse attributtene foldes inn i skriveren, og dermed halveres den i dybde.

Raskeste skriver så langt, men ikke helt som lovet

I følge Canon selv skal i9950 være i stand til å skrive ut et bilde i A3-størrelse uten kanter, på utrolige 65 sekunder. Det er langt raskere enn selv de raskeste A4-skriverne fra konkurrentene klarer. Noe av hemmeligheten ligger i at Canon bruker en teknikk som ikke reduserer hastigheten veldig mye, selv om det skrives helt ut i kantene.

Vi måtte naturligvis se om vi kunne oppnå samme hastighet, og valgte derfor et av våre standard testfotografier til formålet. Vi brukte Photo Paper Pro, som Canon selv anbefaler til fotoutskrifter, og klokket utskriften inn på 2 minutter og 13 sekunder (fra første til siste blekkdråpe). Selv om det er omtrent halvparten så raskt som påstanden fra Canon, er det likevel imponerende raskt.

Mer oppsiktsvekkende var det kanskje at samme utskrift i A3+ størrelse brukte bare 22 sekunder mer på å bli fullført (A3+ er et format som er ca 3 cm bredere og 6 cm høyere enn A3).

Hvis du nøyer deg med A4-størrelse, vil en kantløs fotoutskrift bruke rundt halvannet minutt. Med kanter brukte skriveren 51 sekunder på vårt testfoto, og det er faktisk det raskeste vi har målt på noen fotoskriver, noen sinne.

En skinnende blank fotoutskrift i stort format fra en av de aller mest avanserte blekkskriverne på markedet.
En skinnende blank fotoutskrift i stort format fra en av de aller mest avanserte blekkskriverne på markedet. Vis mer


Klarer også andre typer utskrifter med bravur

Selv om dette definitivt ikke er en skriver du vil vurdere til allround-bruk, er det morsomt å konstatere at den høye hastigheten også er godt ivaretatt på tekst og enkel tekst/grafikk. 39 sekunder på 5 tettskrevne tekstsider er 9 sekunder tregere enn en annen glitrende fotoskriver med 8 farger, Epson Stylus Photo R800, men i9950-utskriften holder litt høyere kvalitet.

På tre websider med tekst/grafikk i farger, brukte i9950 beskjedne 29 sekunder. Det er 7 sekunder raskere enn den nevnte R800, og kvaliteten var dessuten strået hvassere. Dette er blant de beste resultatene vi har oppnådd - selv de færreste allround-skriverne kan matche dette.

Likevel forbedringspotensiale

Men det er likevel et problem her: Det tar ofte uforståelig lang tid fra du sender en utskrift til skriveren, til den starter på jobben. Først kan du risikere at maskineriet kverner og kverner, noen ganger i et helt minutt (dersom skriveren har vært slått av lenge). "Kverneprosessen" innbefatter rensing av de flere tusen dysene, og kan være irriterende, spesielt dersom du har dårlig tid. I tidligere tester av Canon-skrivere har vi dessuten avslørt at det går med noe blekk til denne rensingen.

Andre ganger starter skrivingen etter noen ganske få sekunder, men da har du sannsynligvis nettopp brukt skriveren.

Når dette er sagt, er det ingen tvil om at fotokvaliteten er særdeles god, her er det vanskelig å skille de aller beste fra hverandre, men at i9950 ligger i denne gruppen, er det absolutt ingen som helst tvil om.

Konklusjon

Dette er en skriver for proffene, og vi har vanskelig for å tro at de vil bli skuffet over ytelsene til i9950. Fotokvaliteten er rett og slett ekstremt bra, og det samme kan vi si om hastigheten - med unntak av oppstartstiden, som til tider er temmelig lang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer