Canon Digital Ixus 400

Dette kameraet er blant de aller mest solgte kameraene i Norge i skrivende stund. Digital Ixus-serien har blitt en eneste lang suksesshistorie for Canon.

Publisert

Ixus 400 tilhører faktisk femte generasjon Digital Ixus, med blant annet nytt zoomobjektiv som yter 3x optisk (36 - 108 mm, F/2,8-F/4,9). Dessuten er bildebrikken økt til 4 megapiksler, for første gang i Ixus-historien.

Kameraet benytter CompactFlash type I-minnekort, som eneste kamera i oversikten. Et kort på 32 MB følger med - forresten det dobbelte i forhold til de andre kameraene i denne testen. Fordelen med CF-kortene er at de er lett tilgjengelige og billigere enn de andre minnekort-typene.

Canon Digital Ixus 400


Konstruksjon

Digital Ixus-kameraene har en lett gjenkjennelig stålkonstruksjon, og den glatte overflaten og kompakte størrelsen gjør at kameraene lett får plass i lommen. Digital Ixus 400 har den samme karakteristiske formen som tidligere modeller, men avviker noe med hensyn til knapper på baksiden. De ytre målene er 8,6 x 5,7 x 2,8 cm, og kameraet er relativt tungt i forhold til størrelsen (228 gram). Det gir en følelse av kvalitet.

LCDen er fortsatt ikke større enn 1,5", men den klarere seg bra i de fleste lysforhold. Det er kun skjermen på Nikon Coolpix 3700 som tåler lys og mørke bedre, synes vi. I tillegg finnes det en optisk søker som kan brukes hvis forholdene skulle kreve det.

Strøm får kameraet fra et oppladbart li-ion batteri. Dette er spesialsydd, og du må ta det ut og sette det i en dedikert lader når det går tomt. Fordelen med denne løsningen er at du kan ha to batterier og dermed alltid ha et fulladet for hånden.

Canon Digital Ixus 400


Funksjoner

Canon Digital Ixus 400
Canon Digital Ixus 400

I likhet med tidligere Ixus-modeller kan kameraet med fordel kjøres på helautomatikk - som et pek & klikk-kamera med zoom. I tillegg kan du ta opp video med lyd (320 x 240 punkter, 15 bilder pr sek), men du kan ikke zoome under opptakene. Grensen er på 3 minutter pr opptak.

Videoklippene kan også redigeres i etterkant, direkte på kameraet.

Hvis du ønsker å eksperimentere, finnes det en del manuelle muligheter på dette kameraet. Du har de vanlige valgene som ISO-verdi, eksponering og forhåndsdefinerte hvitbalanseverdier, men i tillegg kan du stille hvitbalansen manuelt og stille lukkertid (lang/kort).

Brukervennlighet

Digital Ixus 400 er godt over gjennomsnittlig brukervennlig, synes vi. Vanlige valg som blits, selvutløser, og fokusinnstillinger, velges direkte fra egne knapper. Auto, manuell, panorama og videoopptak (med lyd) velges ved å vri på funksjonhjulet over LCDen.

Menyene er blant de aller mest oversiktlige, symboler og tekster er umulig å ta feil av. Alt er i tillegg på norsk, og her er Canon i skrivende stund alene på markedet.

Du kan koble kameraet til Windows XP og overføre bilder uten å installere programvare og drivere, men kameraet dukker ikke opp som en egen stasjon i Utforsker slik samtlige andre fem kameraer i denne testen gjør. Velger du "Microsoft-veiviser for skanner og kamera" i boksen som dukker opp på skjermen, kan det ikke bli enklere å overføre bildene til PC.

Ytelse

Det tar 2,9 sekunder fra du trykker på ON-knappen til kameraet er klart til å ta første bilde. Det er omtrent som de fleste, sammenlignbare kameraer. Det tok 0,9 sekunder fra vi trykket på utløseren til bildet ble tatt (innendørs, tre meter fra fokuspunkt, tvungen blits) på full vidvinkel. Det er også godkjent, selv om flere av kameraene var kjappere. Verre gikk det på full tele - da tok det 1,6 sekunder før utløseren reagerte. Dette er blant de dårligste resultatene i testen.

Tiden mellom to blitsbilder målte vi til 5 sekunder. Det er verken spesielt kjapt eller spesielt tregt i forhold til de andre kameraene.

Zoomen er dessverre ikke trinnløs, men stopper ved 6 forhåndsdefinerte posisjoner. Det er litt irriterende, da utsnittet ofte blir mer upresist enn ønskelig. Det burde etter vår mening vært langt flere enn 6 stoppunkter fra 36-108 mm. Her er det med andre ord et forbedringspotensiale for Digital Ixus.

Autofokusen assisteres av en hjelpelampe i dårlig belysning, og vi målte rekkevidden til 3 meter. Den kan skrus av dersom det skulle være nødvendig eller ønskelig. 3 meter høres ikke voldsomt langt ut, men faktum er at blitsen ikke rekker noe særlig lengre enn dette.

Ingen andre av kameraer er kjappere til å bla og zoome i bildene som Canon Digital ixus 400.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er generelt god, på høyde med det beste du får fra kameraer i denne størrelsesklassen, vil vi påstå. Noe kromatisk feilbrytning oppdaget vi ved et par anledninger, men aldri fremtredende. Lite bildestøy selv under dårlige lysforhold.

Noen innvender at Canon-kameraet tar bilder som er hakket mer "livlig" i fargene enn i virkeligheten. Om så er tilfelle, vil de fleste sannsynligvis like de det slik.

Klikk her for å se noen av bildene vi tok, og døm selv.

Valuta for pengene

Du finner Digital Ixus 400 til rundt 4.100 - 4.200 kroner i diverse nettbutikker. Det er etter vår mening en grei pris på dette kameraet, ut fra hva du får og sammenlignet med hva du finner av konkurrerende modeller i klassen.

Konklusjon

Canon Digital Ixus 400

Vi forstår godt at Digital Ixus 400 er blitt en salgssuksess. Det er meget lekkert og robust, og det har kvaliteter som holder i massevis til den jevne hobbyfotograf. Brukervennligheten er også meget høy, og bildekvaliteten er stort sett bra.

De største problemene er etter vår mening for få stoppunkter på zoomen, samt noe treg utløser på full tele ved enkelte anledninger. Det er derimot ikke grunner nok til å ikke gi kameraet vårt "Anbefalt produkt"-stempel!

Våre anbefalinger


Tilbake til testoversikten

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer