
Digital Ixus-serien er en av de største suksessene fra Canon på digitalkamerasiden. De tøffe kameraene har en lett gjenkjennelig stålkonstruksjon, og den glatte overflaten og kompakte størrelsen gjør at kameraene lett får plass i lommen.
Storebror
Vi testet Digital Ixus V3 i vinter, et 3,2 megapiksels kamera med 2x optisk zoom. Vi brukte kameraet mye, og tok mange fine bilder. En av innvendingene vi hadde den gang var zoomen, som var begrenset til 2x optisk. Du kan lese hele testen her.
Nå er Canon på banen med femte generasjon Digital Ixus, og denne gangen har toppmodellen 400 fått nytt zoomobjektiv som yter 3x optisk. Dessuten er bildebrikken denne gangen på 4 megapiksler, for første gang i Ixus-historien. Det gir bilder med en oppløsning på 2.272 x 1.704 punkter, som er tilstrekkelig for skarpe utskrifter/fremkallinger i minst A4-størrelse.
I likhet med tidligere Ixus-modeller kan kameraet med fordel kjøres på helautomatikk - som et pek&klikk-kamera med zoom. Men hvis du ønsker å eksperimentere, finnes det faktisk ganske mange manuelle muligheter, blant annet for å styre hvitbalansen, ISO-verdier, eksponering, og diverse digitale effekter.

Fortsatt sverger Canon til de billige og lett tilgjengelige CompactFlash-kortene i sine kameramodeller, og et kort på 32 MB følger med. Det holder til rundt 14 bilder i høyeste oppløsning og kvalitet, så det kan lønne seg å investere i et kort nr to. Et greit 128 MB-kort koster bare et par hundrelapper.
Endelig ordentlig makro
Objektivet har en brennvidde som tilsvarer 36 - 108 mm på et 35mm filmkamera. Den er begrenset, og litt svakere enn på V3, men vidvinkelen er uansett ikke verst, størrelsen på kameraet tatt i betraktning. Nærgrensen er brukbar; 5 cm på full vidvinkel - og det er uansett langt bedre enn på V3 (10 cm).
Velkjent
Kameraet har den samme karakteristiske formen som tidligere modeller, men avviker noe med hensyn til knapper på baksiden, i forhold til tidligere modeller. Vi vil ikke påstå at kameraet med dette er blitt enklere å bruke enn tidligere modeller; brukervennligheten er uansett meget god, synes vi. Vanlige valg som blits, selvutløser, og fokusinnstillinger, velges direkte fra egne knapper. Auto, manuell, panorama og videoopptak (med lyd) velges ved å vri på funksjonhjulet over LCDen.
LCDen er fortsatt ikke større enn 1,5", men den er skarpere enn mange andre LCDer i klassen. I tillegg finnes det en optisk søker som kan brukes hvis forholdene skulle tilsi det. Menyene er norske, og her er Canon i skrivende stund alene på markedet.
Utløser og zoom-kontroll sitter på toppen og styres av pekefingeren. Under kameraet finner du et stativfeste i metall, plassert helt ute på ene siden. På motsatt side er batteriluken, og batteri kan skiftes uten å ta kameraet av stativet.
Mange bilder
Kameraet bruker et Li-ion spesialbatteri (840 mAh). Vi har tatt godt over hundre bilder, med og uten blits, og batteriindikatoren står fortsatt på fullt. Fordelen med denne batteriløsningen er selvsagt høy ytelse, ulempen er at det ikke bare er å løpe på hjørnebutikken å kjøpe nytt batteri dersom det går tomt. Det er nettopp dette som er grunnen til at Fujifilm, Casio og sist Nikon nå har begynt å bruke oppladbare batterier i standard AA-størrelse i mange av sine kameramodeller.

Kjappere enn noen gang
Digital Ixus 400 er kjapt å starte, det tar ikke mer enn 2 1/2 sekund fra du skrur på kameraet til det er klart til å ta bilder. Autofokusen er også relativt kjapp på full vidvinkel, men det går fort et par sekunder på full tele. Vi opplevde det som generelt kjappere enn tidligere Ixus-modeller, men fortsatt er det et stykke igjen til du kan regne med samme reaksjon på utløseren som på filmbaserte kameraer. Løsningen blir, som vi har poengtert mange ganger før, å låse fokus ved å trykke utløseren halvveis ned, og helt ned når du er fornøyd med motivet. Da tas bildet med øyeblikkelig virkning.


Zoomen er dessverre ikke trinnløs, men stopper ved 6 forhåndsdefinerte posisjoner. Det er litt irriterende, da den fort kan virke upresis. Det burde etter vår mening vært mer enn 6 stoppunkter fra 36-108 mm. Motoren durer, men lyden er ikke så høyfrekvent som på forgjengerne.
Bildekvalitet som holder
På full vidvinkel er lysstyrken f/2,8, og på full tele er den begrenset til f/4,9. Hvis du har tenkt å bruke full zoom innendørs, bør du derfor forsikre deg om rommet/motivet er godt opplyst. Den innebygde blitsen klarer seg uansett bra på kort avstand (2-3 meter), men ikke forvent deg allverdens spredning og styrke.
Skal du bruke blits i forbindelse med makrofotografering bør du aldri gå nærmere enn 30 cm fra motivet dersom du vil unngå utvaskede detaljer.
Hvis du tar bilder i mørke omgivelser er det en helt klar fordel at kameraet har en hjelpelampe som hjelper kameraet å fokusere. Du kan i tillegg fokusere manuelt, dersom du skulle ha behov for det. Digital Ixus 400 kan dele bilderuten inn i 9 forskjellige fokuspunkter. Det betyr at kameraet finner og fokuserer på motivet automatisk, uavhengig av hvor i bilderuten det befinner seg. Skulle du derimot ønske å ha sentrert fokuspunkt, er det selvsagt også mulig på Digital Ixus 400.
Bildekvaliteten er generelt god. Du får en megapiksel ekstra, men utover dette kan vi ikke påstå at kvaliteten er vesentlig bedre enn hva du kan forvente med V3 ved normal fotografering.
Noen innvender at Canon-kameraet tar bilder som er hakket mer "livlig" i fargene enn i virkeligheten, men sannsynligvis liker de fleste det slik. Uansett er kvaliteten på høyde med det beste du får fra kameraer i denne størrelsen, vil vi påstå.
Konklusjon
Digital Ixus er utvilsomt i ferd med å bli ordentlig voksent. Forbedringene i forhold til forgjengeren V3 med hensyn til hastighet er merkbare, samtidig som zoom og nærgrense også er kraftig forbedret. Du får også flere bildepunkter enn på forgjengeren. Morsomt da at introduksjonsprisen er lavere enn hva V3 kostet da det ble lansert i fjor høst.
Men hvis du alt har V3 og er fornøyd med det, er det likevel ingen grunn til å løpe til butikken. Bildekvaliteten er omtrent den samme - meget bra - spesielt kameraets størrelse tatt i betraktning.