IXUS 500 tilhører sjette generasjon Digital IXUS. I denne generasjonen finner du også IXUS 430, som er identisk med IXUS 500, men har 4 megapiksels bildebrikke mot 5 megapiksler i førstnevnte.

Vær for øvrig klar over at endringene i forhold til IXUS 400 er temmelig få. Huset er identisk, med unntak av en ny ring rundt objektivet i krom og en ny knapp på baksiden for direkteutskrift. Objektivet, skjermen og knappeplasseringene er identiske, men det er blitt plass til noen få nye funksjoner og kameraene er blitt litt raskere i enkelte situasjoner.
Fortsatt benyttes CompactFlash type I-minnekort, og du får med et kort på 32 MB. Du bør anskaffe deg et større kort, for 32 MB fylles raskt opp når bildene består av 5 millioner punkter. For øvrig får du med batterilader, kabel for å koble kameraet til TV, USB-kabel, reim, brukerveiledning (på norsk) og programvare for bildebehandling, organisering, videoredigering og utskriftshåndtering.
Konstruksjon
Digital IXUS 500 har en robust og lekker innpakning i rustfritt stål, og den glatte firkantede utformingen er nærmest blitt en mal for en rekke andre kameraer i kompaktklassen. Objektivet yter 3x optisk (36 - 108 mm, F/2,8-F/4,9). Nærgrensen er 4 cm i makroposisjon.
Bildebrikken er altså økt til 5 megapiksler, men sensoren er fortsatt 1/1,8". Erfaringsmessig fører dette ofte til noe mer støy i bildene.
Kameraet har en svært lommevennlig utforming og størrelse, de ytre målene er 8,6 x 5,7 x 2,8 cm, men kameraet er relativt tungt i forhold til størrelsen (228 gram). Det gir i det minste en følelse av kvalitet.

LCDen er fortsatt ikke større enn 1,5", men den klarer seg bra under de fleste lysforhold. I tillegg finnes det en optisk søker som kan brukes hvis forholdene skulle kreve det. Til høyre for skjermen sitter den nye Print/Share-knappen, som gjør det enklere å skrive ut direkte til en skriver som støtter PictBridge-standarden.


Strøm får kameraet fra et oppladbart li-ion batteri. Dette er et spesialbatteri, og du må ta det ut og sette det i den dedikerte laderen når det går tomt. Fordelen med denne løsningen er at du kan ha to batterier og dermed alltid ha et fulladet for hånden.
Funksjoner
I likhet med tidligere Ixus-modeller kan kameraet med fordel kjøres på helautomatikk - som et pek & klikk-kamera med zoom. Nytt er at du kan filme i VGA-oppløsning (640x480) med lyd, men dessverre med bare 10 bilder pr sekund. Det blir veldig hakkete opptak! Velger du 320 x 240 punkter, får du 15 bilder pr sekund. Grensen er på 30 sekunder pr opptak i VGA-oppløsning, og 3 minutter i 320 x 240. Du kan ikke zoome under opptakene.
Videoklippene kan også redigeres i etterkant, direkte på kameraet.
I tillegg til video og stillbilder, kan du også spille inn lyd på IXUS 500 - som kommentarer til bildene dine (WAV-format).
Hvis du ønsker å eksperimentere, finnes det en del manuelle muligheter på dette kameraet. Du har de vanlige valgene som ISO-verdi, eksponering og forhåndsdefinerte hvitbalanseverdier, men i tillegg kan du stille hvitbalansen manuelt og stille lukkertid (lang/kort).
Brukervennlighet

Digital Ixus 500 er et generelt brukervennlig kamera, synes vi. Vanlige valg som blits, selvutløser, og fokusinnstillinger, velges direkte fra egne knapper. Auto, manuell, panorama og videoopptak (med lyd) velges ved å vri på funksjonhjulet over LCDen.
Menyene er blant de aller mest oversiktlige, symboler og tekster er umulig å ta feil av. Alt er i tillegg på norsk, og her er Canon i skrivende stund alene på markedet.
Det er derimot en ting vi synes burde vært forbedret, og det er plasseringen av SET-knappen. For det første mener vi OK hadde vært bedre betegnelse enn SET, og for det andre burde den vært plassert i midten av navigasjonstastene. Det hadde gjort det langt enklere når menyvalgene skal bekreftes.
Du kan koble kameraet til Windows XP og overføre bilder uten å installere programvare og drivere, men kameraet dukker ikke opp som en egen stasjon i Utforsker slik samtlige andre fem kameraer i denne testen gjør. Velger du "Microsoft-veiviser for skanner og kamera" i boksen som dukker opp på skjermen, kan det ikke bli enklere å overføre bildene til PC.
Ytelse
Det tar 2,5 sekunder fra du trykker på ON-knappen til kameraet er klart til å ta første bilde. Det er 4/10 sek raskere enn IXUS 400. Det tok 0,9 sekunder fra vi trykket på utløseren til bildet ble tatt (innendørs, tre meter fra fokuspunkt, tvungen blits) på full vidvinkel - det samme som vi målte på forgjengeren. Det er godkjent, men vi har målt flere andre kameraer i klassen til kjappere. På full tele tok det 1,3 sekunder, 3/10 sekund raskere enn IXUS 400, og omtrent som snittet i klassen. Tiden mellom to blitsbilder målte vi til 5 sekunder.
Zoomen er dessverre ikke trinnløs, men stopper ved 6 forhåndsdefinerte posisjoner. Det er litt irriterende, da utsnittet ofte blir mer upresist enn ønskelig. Det burde etter vår mening vært langt flere enn 6 stoppunkter fra 36-108 mm. Her er det med andre ord et forbedringspotensiale for Digital Ixus.
Autofokusen assisteres av en hjelpelampe i dårlig belysning, og vi målte rekkevidden til 3 meter. Den kan skrus av dersom det skulle være nødvendig eller ønskelig. 3 meter høres ikke voldsomt langt ut, men faktum er at blitsen ikke rekker noe særlig lengre enn dette.
Ingen andre av de andre kameraene vi har testet i denne klassen er kjappere til å bla og zoome i bildene som IXUS-kameraene, 500 inkludert.
Bildekvalitet

Bildekvaliteten er generelt god, på høyde med det beste du får fra kameraer i denne størrelsesklassen, vil vi påstå. Noe kromatisk feilbrytning i kantene oppdaget vi ved et par anledninger, men aldri fremtredende. Vi opplevde ikke bildestøyen som sjenerende, selv om den nok kan være litt høyere i dårlige lysforhold enn IXUS 400.
Noen innvender at Canon-kameraet tar bilder som er hakket mer "livlig" i fargene enn i virkeligheten. Om så er tilfelle, vil de fleste sannsynligvis like de det slik.
Valuta for pengene
Veiledende pris fra Canon Norge ved lanseringen var 4.990 kroner inkl mva. Du vil derimot ikke ha problemer med å finne kameraet til 4.000-4.500 kroner i diverse nettbutikker. Det synes vi er en akseptabel pris for et godt 5-megapiksels kamera. Hvis du kan klare deg med 4 megapiksler (som du sannsynligvis kan), får du Ixus 430 til 3.500 kroner mange steder. Det vil etter vår mening være et strålende kjøp!
Konklusjon
Joda, Canon leverer fortsatt varene, men vi regner det som overhengende sannsynlig at neste oppgradering av IXUS-serien vil bli mer omfattende enn den vi har vært vitne til denne gangen. Men kameraet er fortsatt lekkert og robust, og det har kvaliteter som holder i massevis til den jevne hobbyfotograf.
De største problemene er etter vår mening for få stoppunkter på zoomen, samt plasseringen av SET-knappen, men vi kan fortsatt gi vår anbefaling med god samvittighet.