Canon Digital Ixus II

Digital Ixus-serien fra Canon har i flere år vært blant verdens mest populære kompakte digitalkameraer. Nå er Digital Ixus II i butikkene, og denne gangen er kameraet blitt enda litt mindre enn sine forgjengere.

Canon Digital Ixus II
Publisert

Siden lanseringen i 2000 har det stadig dukket opp nye medlemmer i Digital Ixus-serien. De kompakte kameraene har en karakteristisk, firkantet utforming uten utstikkende detaljer, med solid hus i børstet stål. Flere konkurrerenter har siden prøvd å kopiere konseptet, med variabelt hell, i det som ofte omtales som Ixus-klassen.

Ikke mer Compact Flash

Digital Ixus II er første kamera fra Canon som benytter de små SD (Secure Digital) minnekortene, og et 16 MB-kort følger med. Samtlige tidligere modeller har benyttet kort av typen Compact Flash. En av grunnene til overgangen er at Canon dermed har kunnet gjøre kameraet enda litt mer kompakt, siden SD-kortene er vesentlig mindre enn Compact Flash. Men så veldig mye mindre er det ikke blitt, forskjellene i forhold til forgjenger V3 er vesentlig mindre enn hva man skulle forvente etter å ha lest pressemeldingen fra lanseringen. Mens V3 hadde målene 87 x 57 x 26 mm, måler Ixus II 85 x 56 x 23,9 mm. Vekten stopper denne gangen på behagelige 189 gram, klart til bruk.

SD-kortet er langt mer kompakt enn Compact Flash.
SD-kortet er langt mer kompakt enn Compact Flash. Vis mer

I likhet med V3 er Digital Ixus II utstyrt med en 3,24 megapiksels bildebrikke av typen CCD (gir bilder med oppløsning på 2048x1536 punkter). Ved seriefotografering kan kameraet ta 2 bilder pr sekund. Objektivet er nytt, men byr på de samme ytelsene som forgjengeren; 2x optisk zoom, med en brennvidde som tilsvarer 35-70 mm i et 35 mm kamera. Lysstyrken er også omtrent lik, f/2,8 ved full vidvinkel og 3,9 ved full tele.

Nærgrensen er på 10 cm ved full tele, så hvis makrofotografering er viktig for deg, finnes bedre alternativer på markedet i samme prisklasse.

Smart autofokus

Canon Digital Ixus II

Autofokusen har hele 9 målepunkter fordelt over bildet, og skarpe fokuspunkter markeres med grønt (se bildet). Dermed slipper du å sikte motivet inn mot midten i søkerbildet, slik du må på mange andre kameraer i denne klassen. For øvrig gledelig at autofokusen har egen hjelpelampe som hjelper deg med å ta skarpe bilder selv i mørke omgivelser.

Både målgruppen og kameraet trives med helautomatiske innstillinger, men Digital Ixus II kan også by på bra med manuelle overstyringer for deg som liker å eksperimentere litt. Skyver du bryteren til M-posisjon kan du justere hvitbalanse og eksponering, ISO (Auto, 50-400). Du kan også legge på digitale effekter, som ekstra fargeintensitet, mindre skarphet, sort/hvitt-bilde mm.

I tillegg kan du ta opp videosnutter i AVI-format, med lyd. Du kan til og med klippe og redigere i videoopptakene dine, direkte på kameraet!

Nye betjeningsorganer

Utformingsmessig er Digital Ixus II kanskje blitt enda bedre enn forgjengeren. På toppen finner du fortsatt av/på-knapp, samt utløser med omkranset zoom-kontroll som styres med pekefingeren. Men på baksiden er det gjort en del endringere siden sist, blant annet er funksjonsskyveren byttet ut med en dreibar bryter, noe som etter vår mening er en mer solid og presis løsning. De fire knappene som ga deg direkte tilgang til blant annet blitsstyring, makro, seriefotografering og selvutløser, er byttet ut med én rund knapp med fire akser. Den fungerer like bra, synes vi.

For øvrig er kameraene like; her er den samme 1,5" LCD-skjermen, som med en oppløsning på 120.000 punkter byr på god skarphet. Dessuten sørger en god signalprosessor for at bildet forblir klart og skarpt selv om det er rimelig lite lys når du fotograferer. Her finnes dessuten også en optisk søker som kan benyttes dersom LCDen ikke strekker til.

Canon Digital Ixus II

Det oppladbare spesialbatteriet og minnekortet sitter bak samme luke på undersiden av kameraet. Her finner du også et stativfeste i metall. Batteriet må tas ut når det skal lades. På siden finner du en standard USB-kontakt samt A/V-utgang, skjult bak et gummilokk. Du trenger ikke å installere programvaren/drivere for å overføre bilder til PCen (Windows XP), men det burde vært en mulighet for å få kameraet til å dukke opp som en ekstern disk. Kameraet kan forresten tilkobles Canon-skrivere for direkte utskrift uten å gå veien om PCen.

Morsomt å bruke

Ixus 400 (til venstre) er litt større enn Ixus II.
Ixus 400 (til venstre) er litt større enn Ixus II. Vis mer

Digital Ixus II er morsomt å bruke. Det er enkelt å ta med seg, og det tar fine bilder. Menyene er oversiktlige, norske, og lette å forstå. En annen ting som også er med på å øke trivselen med kameraet, er den raske oppstartstiden; det tar knappe to sekunder fra du skrur på kameraet til det er klart for første bilde. I følge våre egne målinger er det noe kjappere enn på V3.

Innendørs hemmes kameraet av en litt svak blitz, noe som ikke er uvanlig på de aller minste kameraene. Løsningen blir å bevege seg nærmere motivet, og bruke full vidvinkel for å fange mest mulig lys i objektivet. Nå skal det legges til at med en begrenset 2x optisk zoom må du nødvendigvis gå tettere innpå motivet enn hva du hadde behøvd med en kraftigere løsning, som for eksempel storebror Digital Ixus 400.

Ixus II kan finne hele 9 fokuspunkter. Her ser du at to fokuspunkter er markert med grønne firkanter.
Ixus II kan finne hele 9 fokuspunkter. Her ser du at to fokuspunkter er markert med grønne firkanter. Vis mer

En annen ting som er verdt å bemerke, er den korte avstanden mellom objektivet og blitzen. 28 mm er så kort avstand at du nok kommer til å oppleve røde blitz-øyne i ny og ne, til tross for at anti-røde-øyne-funksjonen er blant de bedre vi har prøvd.

Vi har generelt ikke funnet store avvik på bildekvaliteten i forhold til forgjengeren V3, generelt synes vi begge kameraer gjør en meget god jobb både med hensyn til skarphet, dybde og fargegjengivelse, spesielt på utendørsbildene vi tok.

Her ser du noen av bildene vi tok med Digital Ixus II

Kollega Kai Thon i digit.no har målt batterilevetiden til 188 bilder med LCD-skjerm. Det er meget bra, med tanke på størrelsen!

Konklusjon

Ingen tvil om at Ixus II er et godt kamera. Det gir akkurat de mulighetene vanlige folk trenger, enkelt nok. Kameraet tar gode bilder kjapt under de fleste forhold. Dessuten er det mer robust enn mange andre kameraer i denne prisklassen.

Noen kompromisser må du likevel tåle dersom du velger et så kompakt kamera; først og fremst er det den begrensede zoomen, korte blitz-rekkevidden samt fare for røde øyne som er de negative bemerkningene vi har til Ixus II.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer