EOS-serien til Canon er verdens mest solgte digitale speilrefleksserie, og med en god håndfull kamerahus, tilbyr Canon et kamera for noen og en hver. Den mest solgte serien har vært den billigste serien, som har bestått av både EOS 300D og EOS 350D. Begge disse modellene har solgt i bøtter og spann, og sistnevnte er pr dags dato verdens mest solgte digitale speilreflekskamera.
Men, Canon hviler ikke på laubærene av den grunn. Konkurransen tilspisser seg stadig, og derfor lanserte de for kort tid siden en ny arvtaker i denne serien - EOS 400D. Kameraet kommer som en naturlig videreføring av 350D og er svært agressivt priset - i enkelte butikker er det i skrivende stund tilgjengelig med kitobjektiv for under 7.000 kroner.

Det er billigere enn et par av de antatte konkurrentene denne høsten. Vi har allerede tatt en titt på Sony Alpha A100, som i skrivende stund er en god femhundrelapp dyrere, og vi venter snart inn Nikon D80, som riktignok ligger et par tusenlapper over i pris. Det ryktes om at Nikon vil komme med en ny versjon av D50 som vil gå i strupen på 400D, men det får vi eventuelt ta når den tid kommer.
Men markedet stopper ikke der - flere har slengt seg på i krigen om de avanserte amatørene, og både Pentax/Samsung og Olympus har fristende modeller som vi håper å få tatt en titt på frem mot jul.
Forskjellene
Nok om konkurrentene - la oss først ta en titt på hva som i hovedtrekk er forskjellene fra 350D:
Ingen veldig store forandringer, med andre ord, men en større skjerm med høyere oppløsning merkes godt, og økt oppløsning gir deg større spillerom i forhold til beskjæring og utskrift. At seriefotograferingen er blitt forbedret setter vi også pris på, selv om f.eks. kameraet fra Sony ikke har noen begrensning på hvor mange JPEG-bilder du kan ta i serie (tallet som er oppgitt i tabellen er for øvrig JPEG/RAW).
Det ser ut til at den nye populærfunksjonen i denne generasjonen er risting av bildebrikken, som Olympus var først ute med på sitt E-300, som Sony Alpha har, og som også Canon har adoptert med dette kameraet. Hensikten med å riste CMOS-brikka er å bli kvitt støv, som kan være et problem dersom du ofte skifter objektiv. I tillegg er CMOS-brikka beskyttet av et materiale som Canon hevder å redusere støvmengden som har mulighet til å nå brikka. Hvis du er interessert i dette, kan vi anbefale en titt på denne videoen der systemet blir forklart nærmere.
Nytt denne gangen er også bildestiler som vi f.eks. finner hos storebror 30D. Her har du mulighet til å definere ulike stiler i forhold til skarphet, kontrast, fargetone og fargemetning. Du kan enten velge blant flere forhåndsdefinerte kombinasjoner eller definere inntil tre av dine egne. Bildestilene er tilgjengelige via ett tastetrykk.
I pakka

Bildet over viser hva som følger med i pakka dersom du kjøper kitet med objektiv:
- Kamerahus (naturligvis)
- Kit-objektiv: 18-55mm, f/3.5-5.6 EF-S
- Programvare: Zoombrowser, panoramaliming, overføring, RAW-konvertering
- Batteri, lader og ledning
- USB-overføringskabel
- Video ut-kabel
- Bærestropp