Canon i850

De hevder at i850 skal gi like gode bildeutskrifter som de beste fotoskriverne. Dessuten skal den matche de beste og raskeste allround-skriverne på vanlige utskrifter, både i hastighet og kvalitet, i følge produsenten Canon. Og prisen? 1.990 kroner inkl mva. Påstandene måtte selvsagt sjekkes ut.

Publisert
Canon i850

Moderne blekkskrivere er utstyrt med enten fire eller seks kamre/patroner med fargeblekk. Skriverne som har seks kamre kalles for fotoskrivere. Selv om forskjellene på bildeutskrifter fra fotoskrivere kontra vanlige skrivere er blitt betydelig mindre de siste par årene, er det fortsatt synlige forskjeller for et trenet øye.

Les mer om forskjellene på de to typene i denne artikkelen.

2 pikoliter dråpestørrelse

Canon i850 er etterfølgeren til i550, som ble kåret til Best i test av oss i fjor høst. Det er på mange måter snakk om en stor oppgradering, blant annet med høyere oppløsning på utskriftene (4.800x1.200 dpi), betydelig mindre blekkdråper (2 pl) og nytt, støysvakt drivverk. Prisen er i skrivende stund 1.990 kroner inkl mva, men vi har sett den enda billigere flere steder på nettet.

Selve innpakningen har også gjennomgått en overhaling. Det trengtes; vi reagerte på det kjedelige utseendet til forgjengeren i550. i850 har blant annet fått et nytt, stilig lokk i børstet aluminium, som vi tidligere har sett på skannere og multifunksjonsskriveren MPC200. Skriveren er omtrent like stor som i550, dvs litt mindre enn forgjengerne i S-familien.

Blekket er det samme som ble benyttet i i550 og S750. Det er snakk om fire separate blekkpatroner som kan byttes ut en og en når de går tomme; en stor sort og tre mindre med fargene cyan, magenta og gul. Patronene er billige, et komplett sett koster for tiden 326 kroner inkl mva hos MPX. Skrivehodet er derimot nytt i forhold til i550.

Topp spesifikasjoner

Her er beviset - det er bare fire blekkfarger i i850.
Her er beviset - det er bare fire blekkfarger i i850. Vis mer

Canon selv hevder at skriveren skal være i stand til å skrive ut 22 sider pr minutt i sort, og 14 sider i farger. Det er en teoretisk hastighet som matcher spesifikasjonene til de raskeste blekkskriverne til Epson, HP og Lexmark. I praksis er alltid disse tallene himmelhøyt unna våre praktiske hastighetstester, men sier likevel som regel noe om styrkeforholdene mellom de forskjellige skriverne.

Som sine forgjengere kan også i850 skrive helt ut i kantene på papiret, både i topp, bunn og på sidene. Det gir følelsen av å sitte igjen med ekte, fremkalte fotografier - i formater opp til A4. Det er pr i dag bare Epsons fotoskrivere og Canon som tilbyr denne funksjonaliteten.

Papirmateren i bakkant tar inntil 150 A4-ark. Det er bra. Den tar også en rekke typer spesialpapir i forskjellige størrelser, men A4 er maks. Mottaket i fronten er uttrekkbart og vipper heldigvis oppover, noe som sikrer at utskriftene holdes samlet.

Easy Photoprint er et av programmene som følger med. Det jobber direkte med driveren, og gjør det enkelt å skrive ut fotografier, f. eks uten marger.
Easy Photoprint er et av programmene som følger med. Det jobber direkte med driveren, og gjør det enkelt å skrive ut fotografier, f. eks uten marger. Vis mer

Drivere til Windows 98 og nyere, samt MacOS følger med på CD. Installasjonen i Windows XP gikk problemfritt. Du får også med en CD med programmer for enkel foto- og utskriftsbehandling fra Canon.

Før du kan ta i bruk skriveren må skrivehodet kalibreres. Dette medfører et par utskrifter og manuell avlesing av mønstre. Vi synes det er på tide at Canon finner en automatisk løsning på dette, slik Lexmark og HP har klart.

Støysvak

Forbedringene i drivverket har gitt utslag i mindre støy. Spesielt merker du dette når papiret dras inn og spyttes ut av skriveren. Her har f. eks Epson noe å lære av Canon - deres C82 er en direkte konkurrent til i850, men støyer langt mer. i850 er helt klart blant de stilleste skriverne vi har testet.

Treg på første utskrift

Når vi først er inne på det negative, må vi også trekke frem et annet moment. i850 (og forgjengerne for den saks skyld) er ganske treg på første utskriftsside når skriveren har stått avslått en stund. Faktisk brukte i850 45 sekunder på diverse renseritualer før den satte i gang med utskriften vår, etter å ha stått avslått et døgn.

Du kan riktig nok unngå at dette skjer for ofte, ved alltid å la skriveren stå på. Den trekker bare et par watt, så det vil uansett ikke gjøre store utslagene på strømregningen din.

Etter denne første siden var det derimot full fres, og Canon i850 viste seg faktisk å være blant de aller raskeste blekkskriverne - på alle typer utskrifter. 5 tekstsider ble spyttet ut på 33 sekunder - i god kvalitet. 3 websider i farger tok 37 sekunder. Men det er først på fotoutskrifter at du vil merke de store forskjellene i forhold til konkurrentene, her har Canon i lengre tid vært i særklasse raskest.

La deg ikke lure av høy oppløsning

Forskjeller på bildeutskrifter i høyeste og nest høyeste oppløsning er umulig å skille fra hverandre.
Forskjeller på bildeutskrifter i høyeste og nest høyeste oppløsning er umulig å skille fra hverandre. Vis mer

Velger du utskriftskvalitet "Høy" i styreprogrammet når du skriver ut bilder, får du ikke høyeste oppløsning (2.400x1.200 dpi), men den beste kvaliteten. Den høyeste oppløsningen får du først når du klikker på "Avansert" - men kun hvis du velger papirtype "Photo Paper Pro". Canon har nemlig fjernet utskriftskvaliteter som ikke egner seg på papirtypen du har valgt. Greit nok.

Et bilde i A4-størrelse ble skrevet ut på 2 minutter og 10 sekunder i utskriftskvalitet "høy". Samme bilde ble skrevet ut på 6 minutter og 18 sekunder i aller høyeste oppløsning.

Vi har brukt lupe. Vi har skannet inn bildeutskriftene og sammenlignet til det kjedsommelige, og vår konklusjon er krystallklar: Det er rett og slett ingen forskjeller på utskriftene!

Til og med når vi valgte "Normal" utskriftskvalitet, var det ofte svært vanskelig å se forskjeller. Da tok det ikke mer enn halvannet minutt å skrive ut et bilde i A4-størrelse. Hvis du skriver ut kantløst må du regne med i underkant av 3 minutter på et bilde i A4-størrelse i kvalitet "Høy".

Dette er ikke veldig mye raskere enn i550, men det er langt foran alle konkurrentene. Et lite minus ved at skriveren har en tendens til å ta pauser på et par sekunder innimellom, midt i en utskrift. Vi har ikke funnet ut grunnen til dette, men det kan kanskje relateres til driverne.

Udiskutabel fotokvalitet

Hva så med utskriftskvaliteten? Holder Canon det de lover med tanke på fotokvaliteten? Det gjør de langt på vei. Vi har sammenlignet bildeutskriftene mot bildeutskrifter fra den supre fotoskriveren S900, og under kan du se et par utdrag fra vanskelige farger og partier, og sammenligne selv.

Legg merke til følgende: S900 har gjengitt det grå feltet best, det samme kan sies om det aprikosfargede nederst til venstre, samt graderingen i det gule øverst. Det er derimot generelt mindre korn å se på utskriften fra i850. (Utskrift fra Corel Draw - vektorgrafikk). Klikk på bildet for større versjon.
Legg merke til følgende: S900 har gjengitt det grå feltet best, det samme kan sies om det aprikosfargede nederst til venstre, samt graderingen i det gule øverst. Det er derimot generelt mindre korn å se på utskriften fra i850. (Utskrift fra Corel Draw - vektorgrafikk). Klikk på bildet for større versjon. Vis mer
Her ser du et eksempel på at S900 gjengir detaljene i det falmede papiret bedre enn i850. i850 er derimot klart best på å gjengi bildet med langt færre synlige "korn". Klikk på bildet for større utgave.
Her ser du et eksempel på at S900 gjengir detaljene i det falmede papiret bedre enn i850. i850 er derimot klart best på å gjengi bildet med langt færre synlige "korn". Klikk på bildet for større utgave. Vis mer

Det er altså noen forskjeller, og de oppdages på våre mest avanserte utskrifter. S900 er hakket flinkere til å få med seg detaljer der fargeskillene er svært små. Den gjengir også gråtoner mer korrekt en i850. På den annen side er utskriftene fra i850 generelt mindre kornete enn S900. Dette skyldes at dråpestørrelsen er kraftig redusert på i850 - oppløsningen i eksemplene er den samme (2.400x1.200 dpi).

På vanlige fotografier var det nærmest umulig å si hvem av de to som var best. Konklusjonen må derfor bli at i850 gjør en fremragende jobb - S900 ble tross alt kåret til beste fotoskriver av oss i fjor.

Blekket er som sagt det samme som sitter i i550. Dette er blitt billigere siden sist, og det har slår positivt ut på våre kostnadstester. Vi regnet oss frem til en pris pr fotoutskrift i A4-størrelse, på kr 2,15. På blandet bruk (20% foto, 40% tekst, 40% blandet tekst/grafikk) fikk vi en sidekostnad på kr 0,42. Det betyr at Canon i850 er den rimeligste skriveren å bruke, blant alle modellene vi har testet. Bare forgjengeren i550 klarer omtrent like rimelige utskrifter.

Canon i850

Konklusjon

Canon har utvilsomt nok en gang laget en skriver av ypperste klasse. Og det er vår klare oppfatning at det ikke er noen grunn å kjøpe en egen fotoskriver for å skrive ut bildene dine; i850 gjør nemlig en særdeles god jobb også her.

Helt uten kritikk er vi derimot ikke. Vi savner fortsatt automatisk kalibrering av skrivehode, og automatisk papirgjenkjenning, som HP har hatt i årevis. Ventetiden før første utskrift kunne også vært kortet kraftig ned.

Det forandrer uansett ikke totalbildet i vesentlig grad; Canon i850 er vår nye testvinner!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer