Canon i950

Etter vår test av i850 i februar, stilte vi spørsmål om det i praksis var behov for ekte fotoskrivere lenger. Derfor har vi gått Canons nye flaggskip i950 nøye i sømmene.

Publisert
Canon i950

Mens andre skriverprodusenter har prioritert å forenkle bruken av sine nye blekkmodeller, med blant annet automatisk papirgjenkjenning og automatisk kalibrering, har Canon hatt fokus på andre egenskaper, som høy hastighet og lave driftskostnader. Selv to år gamle Canon S600 er raskere på foto enn selv de raskeste skriverne fra konkurrentene i dag.

Når det gjelder kvalitet har det vært mindre forskjeller på allround-skriverne (4 blekkfarger) fra HP, Epson, Canon og til dels Lexmark, mens Epson og Canon har "eid" fotoskrivermarkedet (6 blekkfarger) - begge med udmerket fotokvalitet fra sine toppmodeller.

2 pikoliter

Med lanseringen av i850 tidligere i år, gikk Canon selv ut og sa at behovet for 6-fargers fotoskrivere var i ferd med å smuldre bort. Vår test bekreftet langt på vei påstandende fra Canon. Derfor var det med en smule spenning vi mottok i950 til test - ekte fotoblekkskriver med 2 pikoliters dråpestørrelse og maksoppløsning på 4.800 x 1.200 dpi. Ville den klare synlig bedre utskrifter enn i850? Vi hadde våre tvil.

i950 erstatter S900, fotoblekkskriveren som ble kåret til best i test da den var ferdig i vår testlab for ca et år siden. Den har designmessig mer til felles med i850 enn sin egen forgjenger, i offwhite/grå plast med aluminiumslokk. En pen skriver, synes vi. Den er dessuten tusenlappen billigere enn S900 var da den ble introdusert, men 3.500 kroner er likevel langt dyrere enn vår allround-favoritt i850.

Egenskaper

Skriveren kommuniserer med PC og Mac kun via USB-port. Installasjon i Windows XP bød på ingen overraskelser eller problemer, og styreprogrammet er det samme som brukes på i850 og flere tidliger modeller. Det er oversiktlig og ikke minst rikholdig på muligheter. Her kan du for eksempel "live opp" fotografier som har dårlige farger og kontraster, fjerne hakkete kanter i lavoppløselige bilder, og ikke minst skrive ut bilder som dekker hele arket - kantløst.

i950 kan kun kommunisere via USB - uten at vi tror mange blir skuffet av den grunn.
i950 kan kun kommunisere via USB - uten at vi tror mange blir skuffet av den grunn. Vis mer
Det vuggeformede arkmottaket holder selv mange ark fint på plass.
Det vuggeformede arkmottaket holder selv mange ark fint på plass. Vis mer

Det vi derimot reagerer litt på, er at skriveren ikke støtter DirectPrint-systemet som Canon selv har utviklet, der digitalkameraet kan kobles direkte til skriveren for utskrift uten å gå veien om PCen. Denne funksjonaliteten er bakt inn i alle nye digitalkameraer fra Canon, og flere av de andre nye skriverne fra Canon støtter også DirectPrint.

Skriveren har ellers de samme fysisk praktiske løsningene som vi finner på i850, med uttrekkbar arkmottak med vipp og bøy, samt arkmater som kan kneppes over skriveren. Klapper du opp arkmottaket, så tar skriveren liten plass når den ikke er i bruk, og innmaten er samtidig godt beskyttet mot støv.

Støymessig ser vi en forbedring fra S900. i950 avgir muligens enda mindre støy enn i850 - dvs den kan knapt høres i et kontormiljø - selv under inntrekk og utmating.

Kvalitet i950 kontra i850 (og i550)

Utskrift fra Canon i550. Klikk på bildet for full størrelse (NB! Ca 1 MB)
Utskrift fra Canon i550. Klikk på bildet for full størrelse (NB! Ca 1 MB) Vis mer
Utskrift fra Canon i850. Klikk på bildet for full størrelse (NB! Ca 1 MB)
Utskrift fra Canon i850. Klikk på bildet for full størrelse (NB! Ca 1 MB) Vis mer
Utskrift fra Canon i950. Klikk på bildet for full størrelse (NB! Ca 1 MB)
Utskrift fra Canon i950. Klikk på bildet for full størrelse (NB! Ca 1 MB) Vis mer

Hva så med kvaliteten? Den er som ventet utmerket. Men er den ekstremt mye bedre enn i850? Nei, mener vi. Bare ved å forstørre utskriftene flere ganger kan vi oppdage jevnere overganger og mindre prikker fra i950 enn fra i850. Dessuten har vi store problemer med å skille de fleste fotoutskriftene fra hverandre, også med hensyn til fargegjengivelse.

Fotokvaliteten fra i950 er et knappenålshode bedre, problemet er bare at de færreste vil oppdage det.

Når det gjelder i550, er forskjellene langt mer synlig. Denne skriveren bruker samme blekk som i850, men bruker større blekkdråper enn sistnevnte. Dermed får utskriftene ofte et mer kornet preg, selv om man også her må meget tett innpå for å oppdage dem.

Vi legger til at vi brukte papirtypen Photo Paper Plus til store deler av kvalitetstestingen. Dette er et nytt fotopapir fra Canon, som er rimeligere enn Photo Paper Pro. Dessuten synes vi det gir bedre kontraster enn Pro-utgaven, og kan absolutt anbefales både til i850 og i950.

Rask på foto, tregere på tekst

i950 er som ventet lynkjapp på fotoutskrifter; knappe 2 minutter på et foto i A4-format er raskest av alle skrivere vi har testet. Det skiller derimot ikke mer enn noen sekunder til i850, og sistnevnte er også vesentlig raskere (og mer økonomisk) på tekstutskrifter. Det er helt på det rene at i950 ikke er optimalisert for denne typen utskrifter.

Klikk på tekniske data i oppsummeringsboksen for detaljer omkring utskriftshastigheter og driftsøkonomi.

Konklusjon

Hva med deg?

Kommer du til å anskaffe
ny blekkskriver i 2003? (Avsluttet)
Ja(69%) 501
Nei(16%) 117
Muligens(15%) 110
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Canon i950 er en fantastisk fotoskriver. Kvaliteten på denne typen utskrifter er muligens den aller beste som er mulig å skape ved hjelp av en blekkskriver anno 2003, og våre fotoutskrifter kan vanskelig skilles fra laboratoriefremkallinger. Dermed vil den nok være et naturlig valg i mange profesjonelle miljøer.

Problemet for Canon, slik vi ser det, heter i850. Den gir etter vår mening tilnærmet like gode utskrifter, til en langt lavere pris. i850 er til gjengjeld raskere og bedre tilpasset andre utskriftstyper enn foto.

Vi mener Canon burde utstyrt i950 med flere ekstra funksjoner i forhold til i850 (som f. eks kortlesere, bluetooth etc). Da hadde det vært lettere å forsvare den store prisforskjellen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer