Canon lanserer PowerShot G1X

Gjenoppliver gammel storhet.

Dette kompaktkameraet har fått en svær CMOS-sensor, på størrelse med den som sitter i mange speilreflekser. Dermed burde detaljene være sikret. Foto: Canon
Dette kompaktkameraet har fått en svær CMOS-sensor, på størrelse med den som sitter i mange speilreflekser. Dermed burde detaljene være sikret. Foto: Canon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De av oss som har vært med noen år, vil sikkert huske legendariske Canon PowerShot G1, som ble lansert for snart 12 år siden. Det var et fantastisk digitalkamera for sin tid, og kollega Brynjulf Blix har benyttet sitt eksemplar jevnlig helt inntil nylig.

Personlig hadde jeg i 2003 spart nok penger til å kjøpe mitt første G-kamera, det var G3, som jeg fortsatt eier og bruker fra tid til annen. Kameraet har et meget lysfølsomt 4x optisk zoomobjektiv (f/2.0), og den 4 megapiksler store CCD-en er fortsatt mer enn nok for de aller fleste behov.

Mer og mer usynlig

G-serien fikk etter hvert mange nye medlemmer, G3 ble avløst av G5, som var nesten identisk. Så kom G6, som etter min mening var siste "ekte" G-kamera. Snart forsvant den vridbare skjermen (den kom riktig nok tilbake i de senere utgavene) samt det flotte objektivet, og inntoget av speilrefleks- og systemkameraer gjorde at serien ble mer og mer usynlig i den tøffe konkurransen.

Sist ut var G12 i fjor, inntil Canon i dag, under CES 2012 i Las Vegas, viste fram Canon PowerShot G1X. Og spesifikasjonene bærer bud om et aldri så lite comeback for den legendariske G-serien.

Svær sensor

For det første har kameraet fått en stor CMOS-sensor på 1,5" (18,7 x 14 mm). Det er nesten like stort som på mange speilreflekser, noe som er helt uvanlig på kompaktkameraer med fast optikk. Oppløsningen er 14 megapiksler, noe en så stor sensor bør takle uten at detaljene blir utvisket. Kameraet kan også filme i full HD (1920 x 1080 piksler) med 24 fps, via egen opptaks-knapp.

LCD-søkeren er også vesentlig oppgradert, og oppløsningen er økt fra 480 x 320 piksler på G12, til 640 x 480 piksler på G1X. Den er også litt større, og måler nå 3" mot forgjengeren på 2,8".

Vi stiller likevel et spørsmålstegn ved objektivet. Det er 4x (28-112mm) men ikke så lyssterkt som på de første G-kameraene (f/2.8). Høy ISO (inntil ISO 12800) kan muligens kompensere her. Og vi ser ikke bort fra at prisen også kan skremme bort mange potensielle kunder; vi har fått antydet en veiledende pris i Norge på rundt 7.500 kroner når det dukker opp i butikkene i februar.

Flere bilder:

Full spesifikasjonsliste finner du hos DPreview.

Her er nøkkelfunksjonene i kortform:

• Stor 14,3 megapikslers CMOS-sensor, DIGIC 5, HS System
• Kompakt 4x zoom, intelligent bildestabilisator
• 7,5 cm (3,0") vribar LCD-skjerm, optisk søker
• Full manuell kontroll, RAW, DPP
• Full HD, HDMI
• Høyhastighetsserie-HQ
• Smart Auto
• Utvalg av tilbehør
• HDR-program og ND-filter
• Undervannshus (40 m), tilleggsutstyr

DinSide kommer tilbake med flere opplysninger når vi får modellen til testbenken.

Samleside: CES 2012

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer