Canon Powershot A30/A40

Powershot A30 og storebror A40 har vært på markedet en stund, og har rukket å bli suksessmodeller for Canon.

Publisert
Sist oppdatert
Canon Powershot A30/A40
Canon Powershot A30/A40


Canon har digitale kameraer i de fleste prisklasser. A30 er ikke billigste modell, men er den billigste med optisk zoom. Oppløsningen skiller A30 og A40, for øvrig er de to kameraene identiske.

Funksjonalitet

Mens A30 har en CCD-bildebrikke på 1,3 megapiksler, er bildebrikken i A30 på 2 megapiksler. Det gir en maksoppløsning på 1280x960 punkter med A30, og 1600x1200 punkter med A40, med tre grader av komprimering. I tillegg kan kameraene fange videoklipp på inntil 30 sekunder i AVI-format, uten lyd. Lagringsmedium er Compact Flash-minnekort, type I, og et 16 MB kort følger med. Det gir typisk plass til ca 15 bilder i høyeste kvalitet (A40).

For øvrig er kameraene utstyrt med et 3x zoom-objektiv, som dessverre viste seg å være noe upresist (fortsetter i noen tideler etter at du har sluppet zoom-knappen). Legger du til den digitale tilleggzoomen, får du en total zoom på 6x.

Kameraene har et vell av innstillinger som du kan velge mellom, for eksempel kan du styre eksponering og hvitbalanse, men du kan også velge å kjøre på full automatikk. Det er enkelt, og gir ofte de beste resultatene.

Kameraene kan dessverre ikke brukes som webkamera. Til gjengjeld er A30/A40 utstyrt med mulighet til å skrive ut bildene direkte til enkelte Canon-skrivere, uten å gå veien om PCen.

Konstruksjon

Canon Powershot A30/A40
Canon Powershot A30/A40
Canon Powershot A30/A40


Kameraene er litt større og tyngre enn de andre i oversikten, med sine 351 gram (batterier inkludert). Designet må karakteriseres som tillitsvekkende, og bedre enn de fleste. Den høye vekten henger sammen med at det sitter fire AA-batterier i kameraet.

Kamerahuset er i matt sølvlakkert plast, og zoom-objektivet trekkes helt inn i huset når du skrur av kameraet. Deretter trekkes en plastgardin foran linsen.

Til høyre på kameraet (sett bakfra) finner du utløserknappen på toppen, og zoom-kontrollen på baksiden. Disse styres enkelt ved hjelp av pekefinger og tommel, og kameraene har en form som gjør at de sitter godt i hånden, også ved enhåndsgrep.

Av/på-knapp samt en rekke knapper for direkte tilgang til forskjellige innstillinger, finner du på baksiden.

LCD-skjermen er brukbar både ute og inne, men pikslene "lever" litt mye, og det kan derfor være vanskelig å se om bildet er skarpt. I avspillingsmodus kan du zoome i bildene du har tatt, og da vil du normalt få en idé om skarpheten.

Brukervennlighet

Mange av de vanlige innstillingene velger du direkte ved hjelp av knapper på baksiden av kameraet, som serieopptak, blitskontroll, makro, hvitbalanse mm. Hvis du skal forandre på andre ting, som for eksempel oppløsning, må du inn på menyen. Denne får et ekstra pluss fordi den er lettfattelig og på norsk.

Kameraet startes med ett trykk, og er klart til opptak etter 3,2 sekunder. Det er blant de raskeste i vår sammenligning.

Overføring av bilder til PC/Mac skjer via Vi reagerte på at du må installere drivere når du kobler kameraet til PCen for å overføre bildene, også i Windows XP. De fleste kameraene dukker automatisk opp som en egen diskstasjon i utforskeren.

Vi trekker også for at kameraet ikke leveres med oppladbare batterier.

Bildekvalitet

Kameraet tar gode utebilder, og klarer seg også godt innendørs. Skarpheten er upåklagelig. Noen av innendørsbildene vi tok tendenserte litt mot rødt, men dette var ikke så utpreget at det oppleves som en gjennomgående svakhet. Slike detaljer kan også rettes opp i et egnet bildebehandlingsprogram.

Se og bedøm eksempelbildene selv

Konklusjon

Canon A30 og A40 er trygge kjøp, og byr på massevis av funksjoner, de fleste lett tilgjengelig. Ekstra stort pluss for brukervennlig menysystem på norsk.

Vi synes derimot at prisen er litt i høyeste laget for A30, som bare har 1,3 megapiksels oppløsning. Den ligger i underkant av 3 000 kroner i nettbutikker her hjemme, mens storebror A40 vipper så vidt 3 000 kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer