Da Canon lanserte sitt G1-kamera for et par år tilbake, ble det raskt ett av våre favorittkameraer. Det ble kåret til Best i test den gang, og senere har også etterfølgeren, G2 fått samme utmerkelse. Senere ble G2 kåret til årets kameranyhet i Europa.
Nå er etterfølgeren G3 her, og vi har fått testet det, som første magasin i Norge.
Funksjonalitet


G3 er toppmodellen i Canons digitale kompaktkamera-klasse. Det er et avansert kamera beregnet for entusiaster og til profesjonelt bruk. Prismessig ligger G3-kameraet langt lavere enn G2 ved lanseringen, noe som betyr at også massemarkedet kan begynne å vende nesen mot denne typen kamera.
Kameraet bruker en 4 megapiksels CCD-brikke, for øvrig den samme som satt i G2. Den gir bilder med en oppløsning på 2.272 x 1.704 punkter (3.87 millioner effektive piksler). Objektivet er derimot nytt, og optisk zoom er forlenget fra 3x til 4x siden sist. Kombinert med digital zoom blir den totale zoomen 14x. Den lydløse zoomen dekker området mellom 35-140 mm, mot 32-104 mm på G2. Lagring av bilder (JPEG/RAW) skjer til et Compact Flash minnekort, type I eller II (inkl IBM Microdrive). Et 32 MB kort følger med.
Makrofotografering har aldri vært Canons største styrke. G3 har derimot fått kraftig forbedret makrofunksjonalitet i forhold til forgjengeren, og med full vidvinkel kan du nå ta skarpe bilder ned til 4 cm fra motivet.
G3 kan spille inn video med lyd (Motion JPEG/AVI-format), og hvert klipp kan være på maks 3 minutter (15 bilder pr sekund).
Kameraet leveres med trådløs fjernkontroll.
Konstruksjon
G3 har en tradisjonell utforming, og er noe mer "firkantet" enn forgjengeren. Fronten og toppen er i metall, mens baksiden er i plast. På toppen finner du et stort LCD-panel som gir deg det du trenger av informasjon dersom du velger å ikke bruke LCD-skjermen på baksiden. Her er også en blitz-sko for ekstern blitz. Zoom-kontrollen ligger rundt utløseren, og styres også med høyre pekefinger.
Mellom blitz-skoen og utløseren finner du en knapp som lar deg velge mellom serieopptak (2,3 bilder pr sekund) og selvutløser (2 eller 10 sekunder). Rett bak denne ligger av/på-bryter. En liten tapp må trykkes inn før du kan dreie på bryteren, og plasseringen av denne er langt fra optimal. Bruker du den optiske søkeren kommer pannen lett i konflikt med tappen, og blir dermed lett et irritasjonsmoment. Den optiske søkeren har for øvrig selvsagt justerbar dioptri.

Bak utløseren sitter funksjonshjulet, som lar deg velge mellom manuelle innstillinger, automatikk, tre forhåndsinnstillinger (portrett, landskap og natt), samt panorama og videoopptak.

På baksiden sitter en rekke knapper for direkte aksess til vanlige innstillinger, som blitz, makro, hvitbalanse, eksponering og manuell fokus. Andre knapper styrer menyen, som er i kjent, brukervennlig Canon-stil. Et ekstra pluss for at denne er på norsk. Den utvippbare LCD-skjermen er på 1,8 tommer, og er av svært høy kvalitet. Vi hadde ikke problemer med å bruke den selv under vanskelige utendørsforhold (sol og snø).
Kameraet ligger behagelig i hånden, og selv om det veier nesten en halv kilo gjør et nærmest perfekt grep det enkelt å holde/styre med én hånd.
Totalt sett har G3 vellykket konstruksjon, selv om vi reagerer litt på at objektivet delvis skygger for motivet i den optiske søkerenpå full vidvinkel. Sammen med den irriterende tappen på av/på-bryteren velger vi heller å bruke LCD-skjermen som søker. Og det er kanskje meningen?