Canons avanserte kompaktkameraer, og da i første rekke G-serien, har begeistret oss i en årrekke. Dette er relativt store kameraer med temmelig mange manuelle muligheter, myntet på entusiaster og profesjonelle som ønsker full kontroll over resultatene.

G8?
PowerShot Pro1 omtales gjerne som en paring mellom G-konseptet og de spesielle Pro70/90-kameraene, som også gjorde det skarpt i tester på DinSide. Det er uansett snakk om et svært avansert digitalkamera med egenskaper som foreløpig hører til sjeldenhetene:
- 8,3 megapiksels CCD-brikke (2/3" type)
- Maks oppløsning er 3.264 x 2.448 piksler
- RAW-format + JPEG
- Inntil 2,5 bilder i sekundet lukkertider fra 1/4000 til 15 sekunder
- Nytt objektiv (L-serien) med 7x optisk zoom, brennvidde tilsvarer 28-200 mm +3,2x digital zoom
- Nærgrense på 3 cm
- Blender f2,4-f3,5
- Stor vridbar LCD (2") - 235.000 piksler
- Elektronisk søker erstatter optisk søker, også denne har 235.000 piksler
- Innebygd oppvippbar blits + sko for hele utvalget av Speedlite blitser
- PictBridge-støtte for direkte utskrift til kompatible skrivere
Her finner et knippe av bildene vi tok med dette kameraet
Pro1 har en typisk SLR-utforming, men objektivet er ikke utskiftbart. Du zoomer til og med ved å vri ved roten av objektivet, slik du normalt vil gjøre det på et speilreflekskamera, men prosessen er ikke mekanisk, men elektronisk. Objektivet er meget avansert oppbygd, med 14 elementer i 10 grupper, og skal i følge Canon blant annet gi bedre skarphet og mindre optiske forstyrrelser enn noe annet kompaktkamera fra produsenten.
SLR-følelse
Kameraet har fått et hus i magnesium og plast, utformingen er i tradisjonell SLR-stil. Det benytter samme spesialbatteri (BP-511) som blant annet brukes i G3/G5, og som er kjent for å by på svært lang levetid. Godt over 400 bilder vil det kunne tåle mellom hver lading. Minnetypen er CompactFlash type I og II, samt Microdrive. Det leser kort formatert i FAT32-format, og dermed også større kort enn 2 GB. Et 64 MB kort følger med, og det holder ikke til mer enn ca 30 bilder med normalinnstillinger.

Det lyssterke objektivet samt et nytt autofokus-system gjør at fokusering går rimelig kjapt selv i dårlig belysning, men vi opplevde faktisk ofte problemer på full tele på kort avstand (3-4 m). Da er det godt å vite at det er relativt enkelt å fokusere manuelt. Bare hold inne MF-knappen med høyre tommel, vri på objektivet til det lille utsnittet i midten av LCDen blir skarpt. Deretter er det bare å fyre løs, det går lynkjapt, og resultatet blir bra hver gang så lenge motivet ikke flytter seg.
Super makro
Skikkelig makro er også svært velkommen forbedring. En egen super-makro innstilling gjør at du kan fokusere helt ned til 3 cm fra motivet - og dermed lage praktfulle nærbilder av detaljer. Bare så synd at du må ganske langt inn i menyene for å aktivere funksjonen.
Den innebygde blitsen vipper opp ved behov, og kan også fininnstilles (3 nivåer). Den er høyreist, og sørger dermed for god avstand til sentrum av objektivet, noe som minsker faren for røde øyne. Men denne løsningen blir naturligvis aldri så sikker som å bruke en ekstern blits. Rekkevidden er 5 meter ved full vidvinkel, og 3,5 meter ved full tele.
Velkjent
Betjeningsorganer og symboler er velkjente for alle som har brukt Canon-kameraer tidligere, og eiere av G3/G5 vil umiddelbart kjenne seg igjen. Vi merker oss at den vridbare av/på-bryteren er blitt fastere og mer presis enn tidligere, og knappeplasseringen er muligens enda mer logisk enn på G-kameraene. Du får tilgang til de fleste knappene og hjulet med høyre tommel.
Menysytemet er oversiktlig, og vi gir et ekstra pluss for at de fremstår i norsk språkdrakt. Både LCD og søker kan benyttes til navigering. Når vi først er inne på skjermene, føyer vi til at begge fungerer udmerket. Blir lysforholdene for vanskelige vil den elektroniske søkeren være en fullverdig erstatter for LCDen. Men spesielt imponerte ble vi da vi brukte LCD og søker i et nesten mørklagt rom. Signalforsterkninger er formidabel, uten at støyen blir sjenerende av den grunn. Dette er kvalitetsløsninger!

Ytelse
Det tar kun 2,5 sekunder fra du skrur på kameraet til du kan ta første bilde. Det er imponerende raskt for denne typen kamera.
Vi testet kameraet i hovedsak med automatiske innstillinger, og var selvsagt svært spent på den raske autofokusen som Canon har skrytt av. Vi kan raskt slå fast at det ikke er snakk om hastigheter i nærheten av digitale speilrefleks, som for eksempel 300D, som ligger i samme prisklasse. Fra vi trykket på utløseren til bildet ble tatt, tok det fra 0,6 sekunder (full vidvinkel) i våre målinger. Dersom du zoomer, og hvis lysforholdene er dårlige, vil det gå lenger tid.
Tiden fra du tar et blits-bilde til du kan ta et nytt (dersom du bruker den innebygde blitsen), er knapt målbar. Det er kanskje snakk om et sekund. Hastigheten på minnekortet spiller nok en viktigere rolle her.

Bildekvalitet
Mens enkelte higer etter flere og flere megapiksler, mener andre at det er for mange andre flaskehalser i dagens CCD-teknolig til at mer enn 4-5 megapiksler vil føre til særlig bedre kvalitet. Uansett - det er hevet over en hver tvil at detaljnivået er bedre på bildene tatt med Pro1 i forhold til 4-megapiksels kameraet G3 som vi lenge har benyttet i redaksjonen. Du vil derimot ikke dra nytte av denne ekstra informasjonen før du eventuelt skriver ut bilder i svært store formater (A2) eller beskjærer bildene kraftig.
Som forventet er bildestøyen på våre testbilder lav, og farger og skarphet matcher det beste vi har testet av kameraer så langt - inkludert digitale speilreflekskameraer - vel og merke under vanlige forhold med automatiske innstillinger.
Vi har lagt ut noen av testbildene våre, slik at du selv kan gjøre deg opp en mening om kvaliteten.
Pro1 har også en videofunksjon, men dette har aldri vært fokus under utviklingen av kameraet. Du kan kun ta opp klipp på inntil 30 sekunder dersom du velger full oppløsning (640 x 480 piksler), og med 15 bilder pr sekund, blir dette for spedt, selv om lyden blir tålig bra. Dette er definitivt et stillbildekamera. Mer interessant er kanskje intervalltimeren, som gjør det mulig å ta inntil 100 bilder med mellom 1 og 60 minutters mellomrom.
Konklusjon
PowerShot Pro1 er en verdig videreføring av G- og Pro-kameraene, og imponerer først og fremst med et flott og lyssterkt objektiv, høy oppløsning, svært god bildekvalitet og meget bra brukerkomfort. Når det gjelder hastigheter hadde vi kanskje forventet enda mer, selv om kameraet er merkbart raskere enn G5.
Kameraet koster omtrent som de billigste digitale speilreflekskameraene, men byr på et langt mer avansert objektiv enn hva som følger med som standard til disse. Vi mener at bildekvaliteten normalt sett blir minst like god, men hastighetsmessig vinner speilrefleksene.
Hvis du derimot ikke ser behovet for 8 megapiksler og 7x zoom, vil G5 kanskje være et mer riktig kamera for mange - med god manuell kontroll, samt bilder som etter vår mening tåler sammenligning med Pro1, men til en langt lavere pris.