Canon PowerShot S45

Forgjengeren, S40, ble kåret til testvinner hos oss i fjor. Nå har vi fått testet oppgraderingen S45, som blant annet er rimeligere og kan skilte med noen interessante nyheter.

Publisert
Canon PowerShot S45
Canon PowerShot S45
Kameraet holdes og styres lett med én hånd.
Kameraet holdes og styres lett med én hånd. Vis mer

S40 ble ofte omtalt som G2 i kompakt innpakning, og imponerte oss blant annet med flott bildekvalitet og god funksjonalitet, samtidig som det var enkelt å bruke.

Mange funksjoner

S45 er et temmelig avansert kamera, som lar deg gjøre en rekke manuelle innstillinger. Du kan selvsagt også kjøre på helautomatikk, og likevel få meget godt resultat i de fleste situasjoner. Bildebrikken er den samme som i S40, og er på 4 megapiksler, og zoom-objektivet yter fortsatt 3x. I tillegg kan du zoome 3,5x digitalt, noe som gir en total zoom på 11x.

Den største forskjellen fra forgjengeren er derimot at S45 er utstyrt med den nye DIGIC-prosessoren. Kort fortalt behandler den nye prosessoren, i følge Canon selv, bildesignalene bedre og mer presist enn tidligere, noe som blant annet skal gi bedre bildekvalitet og økt batterilevetid.

Kameraet har både optisk søker og en LCD-skjerm av meget høy kvalitet. Den er skarp, har god fargegjengivelse og kan brukes under de aller fleste forhold.

Skriv ut direkte

S45 har også fått DirectPrint-funksjonalitet, som betyr at du kan skrive ut bilder direkte til utvalgte skrivermodeller fra Canon, uten å gå veien om PCen. Det støtter også Exif Print-standarden (Exif 2.2), som sammen med kompatible skrivere skal gi utskrifter med bedre fargegjengivelse enn hva som ellers ville være mulig.

Maks bildeoppløsning er 2272x1704 punkter, noe som er tilstrekkelig for god skarphet på bildeutskrifter i minst A4-størrelse. Bildene kan komprimeres i tre JPEG-nivåer, i tillegg til RAW. Et 32 MB CompactFlash-minnekort følger med.

Video med lyd

I tillegg til å ta bilder, kan kameraet også spille inn video i AVI-format, med lyd.
Autofokusen støttes av en AF-lampe, noe som gjør at du kan ta skarpe bilder i mørke omgivelser. Dessuten kan du også fokusere manuelt. Ikke verst. AF-lampen tennes også dersom du aktiverer antirøde-øyne-funksjonen, for å få pupillene til å trekke seg sammen.

Bilder overfører du til PCen ved hjelp av en medfølgende USB-kabel, og det kreves at du installerer drivere, også i Windows XP. Kameraet kan dessverre ikke fungere som webkamera. TV-utgangen gjør at du kan se bilder og video direkte på TV.

Meget bra konstruksjon

I motsetning til de fleste kameraene i kompakt/lommeklassen, har PowerShot S45 kamerahus i magnesium. Det gjør at vi får en umiddelbar følelse av kvalitet når vi tar i kameraet, men det har dessverre også ført til at kameraet er litt tyngre enn mange andre, sammenlignbare modeller fra andre produsenter.

Canon PowerShot S45

Selve formen er ikke ulikt mange andre i klassen; avlangt og lavt, med skyvbart objektivdeksel. Dekslet fungerer også som av/på-knapp på kameraet, og skjuler objektivet fullstendig i lukket posisjon. AF-lampen sitter rett over objektivet.

Canon PowerShot S45

På toppen av kameraet finner du utløseren til høyre, med zoom-kontrollen i forkant. Til venstre for utløseren sitter funksjonshjulet, med det meste av tenkelige manuelle og forprogrammerte innstillinger.

På baksiden sitter en relativt stor LCD-skjerm, samt flere knapper som gir direkte tilgang til blant annet blits og makro, til og med manuell fokus kan velges direkte. Denne syntes vi for øvrig var ganske grei å bruke, noe som ikke alltid er tilfellet med andre kameraer. Optisk søker finner du også naturligvis på baksiden.

Canon PowerShot S45

På undersiden sitter et stativfeste i metall, og her sitter også den eneste plast-delen på kameraet, batteridekslet. Bak dette dekslet skjules i tillegg minnekortet, som er av typen CompactFlash type I eller II (IBM Microdrive kan brukes).

Høy brukervennlighet

Kameraet har en utforming som vi liker. Plassering av knapper og andre betjeningsorganer er fornuftige, men i likhet med G3 kunne vi tenke oss at blits-knappen lå på høyre side. Dette først og fremst fordi kameraet for øvrig betjenes enkelt med én hånd, også zoomen.

Direkte tilgang til ofte brukte funksjoner har Canon alltid vært flinke til, og det er alltid en fordel å slippe å gå inn i menyer når øyeblikk skal foreviges.

Oppstartstiden målte vi til nøyaktig 4 sekunder. Da er også blitzen klar. Det er ikke veldig raskt, men vi gir likevel godkjent. Vi synes derimot at autofokusen noen ganger bruker litt i overkant lang tid på å fokusere, spesielt på full tele.

Zoomen er ikke trinnløs, dvs den har seks forhåndsefinerte posisjoner. Dermed kan den virke noe unøyaktig i enkelte situasjoner.

Menyene på S45 er på norsk, og det er en stor fordel. Vi legger til at Canons menyer er oversiktlige med gode beskrivelser.

Vi trekker også fram god batterilevetid (oppladbart spesialbatteri) som en vesentlig positiv faktor med hensyn til brukervennligheten.

Bildekvalitet

Med Canon PowerShot S45 kan du forvente bilder av meget høy kvalitet! Det er i hovedsak lite bildestøy å spore, og AF-lampen gjør at du kan forvente skarpe bilder selv med relativt dunkel belysning.

Blitzen får godkjent, men den sitter litt vel nært objektivet. Det øker faren for røde øyne, selv om vi synes antirøde-øyne-lampen gjør en god jobb når den er slått på. Vær forberedt på at relativt dårlig blitz-spredningen, sammen med begrenset lysfølsomhet i kameraet, lett fører til at detaljer i bakgrunnen på innebildene dine raskt blir mørke. Dette gjelder for øvrig mange av de mest kompakte digitalkameraene.

Her kan du se noen av bildene vi har tatt, så kan du være med å bedømme kvaliteten selv.

Konklusjon

Testen av PowerShot S45 ble som ventet i hovedsak positiv. Her får du et flott kamera med lassevis av funksjoner og innstillingsmuligheter, uten at det går ut over brukervennligheten. Bildekvaliteten er blant de aller beste du kan forvente av kompaktkameraer i denne klassen.

På minussiden setter vi først og fremst at lyden fra motorzoomen kan være litt sjenerende, og at blitz-spredningen er relativt svak. Litt raskere respons på utløseren hadde heller ikke skadet. Vi synes også at 317 gram er litt tungt for et så kompakt kamera.

Best i test?

Vi har flere kameraer som skal testes før vi kårer nye testvinnere - i god tid før jul. Følg med!

Lenke:
se også hva Kai Thon sier om S45

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer