Canon Smartbase MPC200 Photo

Dette er en multifunksjonsskriver tilpasset kopiering og utskrifter av fotografier, og både kvalitet og hastighet på denne typen utskrifter er meget høy.

Publisert
Sist oppdatert
Canon Smartbase MPC200 Photo


MPC200 Photo er minstemann i den nye Smartbase-serien fra Canon. Denne multifunksjonsskriveren skiller seg fra de andre på markedet ved at den er utstyrt med PCMCIA-port, og ved hjelp av et adapter for lesing av minnekort fra digitalkameraer, kan du skrive ut bilder direkte uten å være tilkoblet PC. MPC200 Photo klarer også å skrive helt ut i kantene, slik de fleste nyere blekkskrivere fra Canon er i stand til.

Fotoskriver?

Pr definisjon er det derimot ikke en ekte fotoblekkskriver som sitter i MPC200 Photo; da kreves minst fem kamre med fargeblekk i tillegg til sort. MPC200 Photo er utstyrt med tre + sort, som på vanlige blekkskrivere. Våre tester har derimot vist at forskjellene mellom utskrifter foretatt på en fotoblekkskriver sammenlignet med en avansert blekkskriver begynner å bli svært vanskelig å oppdage med det blotte øye, i mange tilfeller umulig.

MPC200 Photo bruker to blekkassetter, en med sort blekk og en med tre fargekamre. Den bruker med andre ord ikke separate fargepatroner, som Canon benytter på mange av blekkskriverne sine, og som vanligvis gir lavere kostnad pr utskrift.

Skriverdelen i MPC200 Photo er bygget på Canons nye ?foto?-skriver i lavprissegmentet, S330. Maks utskriftsoppløsning er 2400x1200 dpi, og hastigheten oppgis til maks 14 sider pr minutt i sort/hvit og 10 sider pr minutt i farger.

Norske menyer

MPC200 Photo leveres med en PCMCIA-adapter for CF-kort. Trenger du en annen adapter, ligger prisene på rundt 2-300 kroner. Du kan da skrive ut digitale bilder direkte, uten PC-tilkobling.
MPC200 Photo leveres med en PCMCIA-adapter for CF-kort. Trenger du en annen adapter, ligger prisene på rundt 2-300 kroner. Du kan da skrive ut digitale bilder direkte, uten PC-tilkobling. Vis mer


Bruker du den uten å være tilkoblet PC, styrer du kvalitet og papirtype ved hjelp av en tolinjers tekstbasert LCD og knapper i fronten. Et pluss for at menyene er norske, men knappene har symboler som ikke er veldig selvforklarende, enkelte av dem har i tillegg flere funksjoner. Litt tekst i tillegg, slik som på X75 og X85 fra Lexmark, hadde gjort susen, og gjort løsningen langt mer brukervennlig.

Skannerdelen klarer en optisk oppløsning på 600x1200 dpi. Kvaliteten på innskannet materiale vil for de fleste behov være helt OK, med fine farger. Skanneren er i tillegg ganske kjapp, og hvis du legger flere bilder på skanneplaten, oppdages dette automatisk, og deles automatisk opp i filer eller bilder i bildebehandlingsprogrammet ditt.

Bra design

MPC200 Photo har en relativt kompakt utforming, 40x55x28 cm, og lokket i børstet aluminium (kjent fra enkelte Canon-skannere) bidrar til å gi en følelse av kvalitet. Styrepanel og PCMCIA-port sitter i fronten. Du får forresten med en PCMCIA-adapter for CompactFlash minnekort, adaptere for andre minnekort må du kjøpe selv.

Arkmateren klarer 100 vanlige A4-ark og sitter bak. Arkmottaket foldes ned og dras ut, og vipper oppover. Det er en klar fordel når mange utskrifter skal holdes på plass.

Frontpanelet er utstyrt med knapper og symboler, men ikke tekst, noe som påvirker brukervennligheten negativt.
Frontpanelet er utstyrt med knapper og symboler, men ikke tekst, noe som påvirker brukervennligheten negativt. Vis mer


Enheten leveres med drivere for Windows 98 og nyere (Mac, 95 og NT er ikke støttet). Drivere på norsk fikk vi ikke med vårt tidlige testeksemplar, og disse er i skrivende stund heller ikke tilgjengelig for nedlasting fra Canons supportsider. For øvrig får du med et eget kontrollpanel for styring av funksjonene fra Windows, Easy PhotoPrint for utskriftshåndtering av fotografier, og det anerkjente tekstgjenkjenningsprogrammet Omni Page i lettutgave.

Kommunikasjon mot PC skjer ved hjelp av USB-grensesnittet (2.0 Full Speed = det samme som USB 1.1).

Grei installasjon

Installasjonen gikk smertefritt i Windows XP, men vi anbefaler deg å lese og følge instruksene som dukker opp på skjermen. Det kan for eksempel hende at du må dra ut USB-kabelen for så å sette den inn igjen, for at Smartbase skal bli oppdaget av installasjonsprogrammet.

MPC200 utfører oppgavene sine raskt, men dersom det er en stund siden sist du brukte den, vil første kopi eller utskrift være vesentlig tregere enn ellers. Det skyldes rensing av dyser, som foretas for å unngå striper og andre uønskede detaljer i utskriftene.

Kjapt men svakt

En A4-kopi i raskeste modus ble gjort unna på respektable 10 sekunder (sort, tekst). Trykket var derimot litt svakt, så en slik kopi vil du vanligvis ikke bruke til annet enn kladd. Du kan riktig nok justere ned lyset, men det fører egentlig bare til dårligere kontrast mellom lyse og mørke elementer på kopien. Det samme kan sies om fargekopier i kvalitet ?hurtig?. Første kopien har du i hendene etter et knapt halvt minutt, men trykket blir i de fleste tilfeller for svak.

Ønsker du deg fine kopier, må du velge kvalitet "tekst". Da får du en A4-kopi i sort/hvitt på 25 sekunder, og i farger på 1 minutt og 25 sekunder. Har du grafiske elementer som f. eks bilder i teksten, blir disse gjerne litt for mørke i sort/hvitt, men de blir som regel helt OK i farger.

Hastighetsmessig er ikke dette noe å sperre opp øynene for, det er først når du velger fotokopi at det virkelig blir sus over MPC200.

Meget rask og god på foto

En fotokopi i beste kvalitet på fotopapir er klar etter 2 minutter og 2 sekunder. Det er oppsiktsvekkende kjapt, og hele tre ganger raskere enn Lexmark X85 klarte på samme type kopi. Vi var i tillegg meget godt fornøyd med kvaliteten.

For de beste resultatene anbefales Photo Paper Pro, et originalpapir fra Canon. Canon har også et rimeligere og tynnere høyoppløselig papir (High Resolution Paper), som gir meget gode utskrifter, men da med matt overflate.

Konklusjon

Canon Smartbase MPC200 er middels brukervennlig, middels kjapp på tekst/grafikk, men meget rask på fotokopiering og utskrift. Sistnevnte, samt muligheten til kantløse kopier, er det som imponerer oss ved denne enheten.

Smartbase MPC200 passer først og fremst for deg som ønsker å skanne, kopiere og skrive ut fotografier. På tekst og enklere grafikk er dette en mer gjennomsnittlig løsning, og da finnes det andre rimelige alternativer som du også bør vurdere før du bestemmer deg.

Veiledende pris på MPC200 Photo er i skrivende stund 2.495 kroner inkl mva.

Lenke:
Canon Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer