Canon viser frem prototyper

Kamera med fokusmulighet i etterkant, 4K-skjermer, 4K-videoopptakere og mer til.

Dette Canon-kameraet er noen år inn i fremtiden, men kan blant annet by på fokusering etter at bildet er tatt. Foto: Pål Joakim Olsen
Dette Canon-kameraet er noen år inn i fremtiden, men kan blant annet by på fokusering etter at bildet er tatt. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Paris/DinSide) Hvert 5. år arrangerers Canon Expo; en messe der det japanske selskapet viser frem hva de jobber med og hva vi kan vente oss på teknologifronten de neste åra.

Og blant businessløsninger, medisinske nyvinninger, storformatprintere og mer til, satte vi kursen mot områdene av messa som i størst grad vil berøre oss forbrukere i årene som kommer.

Her er noe av det vi synes var mest spennende på Canon Expo 2010:

4K-monitorer

Canon stilte ut flere typer monitorer myntet på profesjonelle, og det skal bli spennende å se hva disse kommer til å koste når de kommer i salg, for skarpheten på disse skjermene var helt vanvittig.

4K er altså betegnelsen som er brukt på "quad HD", altså samme oppløsning som om fire full-HD-skjermer ble satt opp i en 2x2-matrise. Det gir en pikselbredde på 3840 (1920x2); derav 4K-navnet. Effektiv oppløsning blir således 3840x2160px, eller rundt 8 megapikslers oppløsning, og dette fordelt på 30 tommer.

Canons Ultra HD-skjermer har en oppløsning på 3840x2160 (4K) fordelt på 30 tommer. Det blir åtte megapiksler, og bildet er usedvanlig skarpt. Foto: Pål Joakim Olsen
Canons Ultra HD-skjermer har en oppløsning på 3840x2160 (4K) fordelt på 30 tommer. Det blir åtte megapiksler, og bildet er usedvanlig skarpt. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Resultatet var et bilde som var sylskarpt over hele flaten, og også med en innsynsvinkel som var veldig, veldig god. Bildene kunne lett studeres på få centimeters avstand uten at du kunne se individuelle punkter.

Som du ser i bildespesialen til slutt i artikkelen, bygger monitorene ganske mye (rundt 10 cm), så flatskjerm vil være å overdrive, men om produktene vil se akkurat slik ut ved lansering er fortsatt utklart.

4K-flerbrukskamera

Hånd i hånd med de nye skjermene, følger også Canons nye flerbrukskamera, som kan filme 3840x2160 piksler med 60 bilder pr sekund, der hvert individuelle bilde altså har en oppløsning på 8 megapiksler.

Canons nye "multi-purpose camera" filmer med 4K-oppløsning (4x full HD), og det så naturligvis imponerende ut. Foto: Pål Joakim Olsen
Canons nye "multi-purpose camera" filmer med 4K-oppløsning (4x full HD), og det så naturligvis imponerende ut. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Prototypen vi fikk se hadde ikke mange knappene utover zoombryter og valg mellom autofokus og manuell fokus, og med en LCD-skjerm med over 1.3 millioner punkter var det også her sylskarpe bilder å se. Den elektroniske søkeren hadde faktisk enda høyere oppløsning og klokket inn på halvannen million punkter, og bildebrikken er en nyutviklet 2/3" CMOS-brikke.

Objektivet har en brennvidde tilsvarende 24-480mm og med en lysstyrke på f/1,8-3,8. Heller ikke her finnes det noe informasjon om pris eller forventet lanseringstidspunkt.

Cross media station

Dette produktet så ut til å være det som er nærmest butikkhyllene. Med denne stasjonen koblet opp, kan du bare sette kameraet ditt oppå, både slik at det lades, men også slik at du kan aksessere bildene som er lagret på minnekortet – helt uten ledninger.

Canons Cross Media Station lar deg lade kameraet og vise bildene på TV helt uten å koble det med tråd. Metalltråden ut fra kameraet var bare for at ingen skulle rappe det. Foto: Pål Joakim Olsen
Canons Cross Media Station lar deg lade kameraet og vise bildene på TV helt uten å koble det med tråd. Metalltråden ut fra kameraet var bare for at ingen skulle rappe det. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Bildene kan så kopieres til mediastasjonens innebygde harddisk, sendes til utskrift, deles på Facebook eller hva det måtte være. I displayet foran på boksen, vises også gjenstående batterilevetid slik at du ser når det er ferdig ladet.

Demonstrasjonen vi fikk ble gjort med et EOS 550D-kamera og så ut til å fungere utmerket. Noe informasjon om pris og lansering ble det imidlertid dårlig med.

Dette Canon-kameraet er noen år inn i fremtiden, men kan blant annet by på fokusering etter at bildet er tatt. Foto: Pål Joakim Olsen
Dette Canon-kameraet er noen år inn i fremtiden, men kan blant annet by på fokusering etter at bildet er tatt. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Det hvite kameraet

Vi fikk innrømmelig assosiasjoner til strormtrooperne i Star Wars da vi tittet på monteren med de fremtidige, hvite kameraene. Her ser det ut til at Canon forestiller seg en radikal designendring i forhold til dagens produkter, og det hvite kameraet avbildet over har visse egenskaper som det skal bli interessant å følge videre:

  • Fokus gjøres i etterkant - når du tar bilder med dette kameraet, er tanken at objektivet er konstruert på en slik måte at bildefilen som lagres også inneholder avstandsinformasjon om hvert enkelt punkt, slik at du derfor kan velge i etterkant hvilken del av bildet du ønsker fokus på. Det samme konseptet har Adobe demonstrert.
  • Andre parametere vil også kunne justeres i etterkant. Når avstandsinformasjonen er lagret om hvert punkt, vil det for eksempel la seg gjøre å simulere ulike blenderåpninger med tilhørende dybdeskarphet.
  • Kameraet ville også få en oppløsning som var "langt mer enn de fleste vil ha bruk for", samt brennviddeomfang som skulle være såpass stort at Canon ville utvikle dette uten utskiftbar optikk.

Representanten vi snakket med mente at dette kameraet ville være realistisk å få i markedet i løpet av 10 år. Vi spurte hva han så for seg av filstørrelse på et slikt kamera, og han ville ikke bli forundret om vi snakket om gigabytes pr bilde.

Vel å merke måtte bildene sees på den tilhørende skjermen, som ville ha funksjonalitet for å endre fokuspunkt i etterkant etc. Hvorfor det ikke skulle være mulig å gjøre dette på en vanlig PC, fikk vi ikke noe fornuftig svar på.

I tillegg var det andre spennende ting på messen, inkludert verdens største CMOS-sensor, et 120Mp kamera, mixed reality og mer til. Vi lar bildespesialen konkludere Canon Expo 2010, med kommentarer under hvert bilde:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer