Canons høstkolleksjon sluppet

Og det er kompaktkameraer og multifunksjonsskrivere som står i fokus.

Sjekk den zoomen! 240 HS til venstre, Ixus 1100 HS i midten, og PowerShot SX150 IS til høyre. Foto: Per Ervland
Sjekk den zoomen! 240 HS til venstre, Ixus 1100 HS i midten, og PowerShot SX150 IS til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Canons nye Ixus-serie passer godt for deg som er lei av slappe mobilbilder, og som ikke orker å drasse rundt på et stort speilreflekskamera. Stikkordet er altså slanke modeller som er enkle å putte i lomma.

To Ixus-modeller og en PowerShot

Alle de tre kameraene slippes i september, er utstyrt med Canons egen optikk, og fås i flere fargerike modeller. Verdt å merke seg er også at alle Canon-modellene støtter Apples iFrame-filmformat. Det vil si at bilder og video kan overføres og redigeres direkte på en iPad via Apples camera connection-kit.

Oppløsningen er som før på 12 megapiksler på Ixusene, Canon har altså ikke falt for fristelsen til å legge på litt ekstra her.

240 HS til venstre, Ixus 1100 HS i midten, og PowerShot SX150 IS til høyre. Foto: Per Ervland
240 HS til venstre, Ixus 1100 HS i midten, og PowerShot SX150 IS til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer

Ixus 1100 HS: Dette er den nye toppmodellen i Ixus-klassen, som frister med 3,2 tommers berøringsskjerm, 28 mm vidvinkel, og ikke minst imponerende 12x zoomobjektiv. Det er mye på et så lite kamera, og når kameraet ikke er mer enn 21,9 mm tykt er det også slankest i sin klasse - noe Canon var tydelig fornøyd med.


Hemmeligheten er at sensoren sitter på siden av kameraet, for så å lede lyset inn via et prisme. 1100 HS tar 3,3 bilder i sekundet om du vil ha serieopptak i full oppløsning, og hvis ikke det er nok kan du gå ned tre megapiksler og få 7.8 bilder i sekundet å rutte med.

Ixus 240 HS er navnet på den nye lillebroren i serien, og siden zoomobjektivet her er på 8x, så sparer du også godt over en tusenlapp. Prisen på 1100 HS skal være 3.499 kroner, mens 240 HS starter på 2.290.

240 HS til venstre, Ixus 1100 HS i midten, og PowerShot SX150 IS til høyre. Foto: Per Ervland
240 HS til venstre, Ixus 1100 HS i midten, og PowerShot SX150 IS til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer

Begge kameraene har forøvrig fått en oppdatert lyssensor, som skal gjøre det enklere å ta bilder under dårlige lysforhold. Også den optiske bildestabiliseringen er forbedret ved at den nå justerer lukketiden automatisk etter motivet. Totalt ligger det 32 motiv-gjenkjennelser ferdiglagret i kameraet. Stabilisatoren fungerer både når du tar stillbilder og video, og begge Ixus-modellene har videoopptak i full HD (1080p) med stereolyd. Det er også mulig å ta opp video i superlangsom film, nærmere bestemt 120 bilder i sekundet. Oppløsningen på videoopptaket vil da reduseres til VGA, men skal du nistirre på hurtige detaljer kan det være verdt et forsøk.


Touch-skjermene har også fått en ny finesse: Nå kan du finne fokus ved å trykke rett på søkeskjermen, slik at kameraet tar bildet når du slipper opp - altså uten at du trenger å trykke direkte på utløserknappen. I tillegg kan du nå bla deg gjennom bildene du har tatt ved sveipe over skjermen, omtrent som på en iPhone eller iPad altså.

PowerShot SX150 IS. Ifølge Canon er dette en modell som er så enkel i bruk at absolutt hele familien skal kunne bruke det, samtidig som det er mulig å leke seg litt for de mer avanserte.

12X optisk zoom, 14,4 megapiksler, og i likhet med Ixusene får du fire trinns optisk bildestabilisator, LCD-skjermen er på 3-tommer. Også her får du video-opptak, men oppløsningen er her på 720p. Prisen er det heller ikke stort å si på, den får en anbefalt startpris på 1.999 kroner.

Multifunksjon skal det være

Salget av såkalte multifunksjonskrivere har økt kraftig i 2011, og Canon alene har hatt en vekst på 9% hittil i år, noe som utgjør hele 94.000 enheter. Det er likevel ikke til å komme i fra at det nå hovedsaklig er på blekk og programvare at forbedringene kommer, designet på årets modeller skiller seg for eksempel ikke stort fra fjorårsmodellene.

Multifunksjonsskrivere har blitt råbillig. Her er Canons nye toppmodell Pixma MG8250 til 2.299 kroner.  Foto: Per Ervland
Multifunksjonsskrivere har blitt råbillig. Her er Canons nye toppmodell Pixma MG8250 til 2.299 kroner. Foto: Per Ervland Vis mer

Toppmodellene skiller seg ut med både trådløst og kablet nett, og ikke minst berøringspaneler som lar deg skrive ut uten å skru på datamaskinen. De fleste modellene har også innebygget skanner, og sammenligner vi den nye toppmodellen MG8250 med lillebror MG6250 er det kun kvaliteten på skanneren som skiller, i tillegg til noen små designdetaljer på kabinettet. Pixma MG6250 har en oppgitt pris på 1.790, mens MG8250 starter på 2.299 kroner.


Canon satser forøvrig stort på tosidige utskrifter, og påstår at det ikke er mer enn 1 watts forbruk i standby-modus. Har du liten plass på kontoret bør du merke deg modellene (MG 3150 & MG 2150), som begge er merket Fast Front. Det betyr kort fortalt at all innmating og bytting av blekkassetter gjøres direkte i fronten på skriven. De kan altså fint stå i en hylle selv når de er i bruk. Canon har også oppdatert kassettene, og lover nå opp til 600 sider sort/hvitt per kassett. Det er også verdt å merke seg at disse skriverne nesten er latterlig billige. MG2150 og MG3150 vil ikke koste mer enn henholdsvis 499 og 699 når de kommer i løpet av november 2011.

Bedre og smartere programvare

Programvaren støtter for det første utskrifter direkte fra nettbrett og mobiltelefoner (både Android og iOS) via Wifi, og selv printerprodusentene har nå fått med seg at det er i nettskyen det skal skje. Full HD Movie Print lar deg printe ut scene for scene fra videoopptakene dine, og den medfølgende programvaren har økt fokus på moro-filtre som for eksempel FishEye.

Canon lanserer derfor det de kaller Pixma Cloud Link, som skal gi deg utskrifter uansett hvor du er. Canon samarbeider forøvrig både med Picasa og Google Cloud print (som lanseres for fullt i november 2011).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer